Yemek Yemenin Karanlık Yüzü

Bilim ve Teknoloji - 05 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

05 Nisan, 2021

Yemek Yemenin Karanlık Yüzü

Gün içerisinde az yiyor, gece eve geldiğiniz zaman gündüz yediklerinizden çok daha fazla yemeye başlıyor, geceleri uykunuzdan uyanıp kendinizi mutfakta buluyorsanız, gece yeme sendromu ile karşı karşıya olabilirsiniz. İçeriğimde konu ile ilgili tüm detaylardan bahsettim, gelin inceleyelim!

Gece yeme sendromu terimini duyduğunuzda, birisinin yatak odasından mutfağa doğru uyurgezer olduğunu ve sabahları hatırlamadan çok miktarda yemek yediğini hayal edebilirsiniz.Bu gece yeme sendromu değil. Gece yeme sendromu olan bireyler, yemek yeme olaylarının farkındadır ve hatırlar. Genellikle uykuya dalmak için yemek yemeleri gerektiğine dair bir inanç vardır. Bu durumdan etkilenen birçok kişinin uyku sorunları veya uykusuzluğu vardır. Gece yeme sendromu olan çoğu insan gizlice yemek yer ve yiyecekleri saklamaya eğilimindedir. Bu alışkanlıklar, kişinin sosyal yeteneğini veya başkalarıyla olan ilişkilerini engelleyebilir.Akşam yemeğinden sonra ara sıra bir şeyler atıştırmak normaldir, ancak geceleri ne kadar yediğiniz konusunda endişe duyuyorsanız ve aynı zamanda uyumakta da güçlük çekiyorsanız, gece yeme sendromuyla uğraşıyor olabilirsiniz. Sabahları boş yiyecek kutularınızı gördükten sonra ''gecenin bir yarısı eve kim girip tüm yiyeceklerime saldırdı? '' diye merak ediyorsanız dikkatli olun. Gece acıkmak ve bir şeyler tüketme ihtiyacı kan şekeri düzensizliğinden kaynaklanabileceği gibi %90’ a yakını psikolojik temellidir. Özellikle belirli saatlerde uyanıp tok olsanız bile atıştırıyorsanız, yüksek ihtimalle bu durum psikolojiktir.

Yemek Yemenin Karanlık Yüzü

Bu sendrom en sık genç yetişkinler arasında görülür ve nadiren çocuklukta ortaya çıkar. Pek çok genç üniversite sırasında gece yeme davranışına başlar. Gün içinde kahvaltı veya öğle yemeğini genellikle atlarlar. Bazı bilim insanları, gece yemeğinin strese bir tepki olduğunu teorileştirir. Günün koşturması ve zamansızlık sebebiyle gün içerisindeki besin alımını sınırlandırırken iş bitip eve geldikten sonra önüne geçemediğiniz bir yemek yeme nöbeti ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu ataklarla baş etmenin ilk kuralı stres yönetimini başarmaktır. Akşam yemeğinden sonra tüketimlerinizi kontrol edebilmek için kendinize mutlaka bir uğraş bulun. Yemek tek odak noktanız olmayacağı için besin alımlarınız muhtemelen azalacaktır.

Yemek Yemenin Karanlık Yüzü

Araştırmalar, gece yiyenlerin tipik olarak daha kötü yiyecek seçimleri yaptığını ve daha fazla kalori yediklerini ve bunun da kilo alımına neden olabileceğini gösteriyor. Mesele şu ki, aşırı yemek, genetik koşullar ve hormonlar gibi çeşitli biyolojik faktörler tarafından yönlendirilir. Basitçe bazı insanlar kilo almaya yatkındır. Tabi ki insanlar yaşam tarzlarını ve davranışlarını değiştirerek genetik dezavantajlarının üstesinden gelebilirler. Mağazalar, direnmesi zor işlenmiş yiyeceklerle doludur. Bu ürünler aynı zamanda aşırı yemeyi de teşvik eder. Bazı insanlar şiddetli yeme istekleri veya bağımlılığı yaşarlar. Bu özellikle beyindeki ödül merkezlerini uyaran şekerle tatlandırılmış, yüksek yağlı abur cuburlar için geçerlidir.  Yaşam tarzı değişiklikleri irade, özveri ve sabır gerektirir.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.