Yapay Zeka Sanatın Yerini Alabilir mi?

Bilim ve Teknoloji - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

07 Haziran, 2021

Yapay Zeka Sanatın Yerini Alabilir mi?

Hayatın her alanında karşımıza çıkmaya başlayan yapay zeka, son yıllarda farklı bir boyuta geçmeye başladı. Bilim dünyasının temellerinden biri haline gelen yapay zeka sanatsal yaratıcılığın yerini alabilir mi?

   21. yüzyıl yapay zekayla hayatımızın birleştiği bir dönem. Gündelik yaşantımızın birçok alanında yapay zekanın bizler için sağladığı kolaylıkları görmek mümkün. Yakın zamanda yapay zekanın bilimsel alanlar dışında teknolojinin girdiği her alana girmesi bekleniyor. Şimdiden sanat ve tasarım alanında yapay zekanın ilk örnekleri ortaya çıkmaya başladı.

   Zamanla hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen teknoloji ile birlikte hayatımızı kolaylaştırmak için tasarlanan uygulamalar ve algoritmalar sayesinde tasarım dünyasının büyük bir kısmı da dijitalleşti. Bu nedenle çoğu zaman farkında bile olmasak da yapay zeka artık hayatımızın tamamında yerini almaya başladı. Büyük ve köklü sosyal medya kuruluşları yapay zekanın incelikleri ile insanları kendine bağlamayı başardı. Baktığımız zaman gündelik yaşantımızın büyük bir kısmında yapay zeka ürünü olan teknolojik aletlerle vakit geçiriyoruz, daha doğrusu zamanımızı öldürüyoruz. Bu durum her ne kadar korkutucu görünse de bence bu uygulamaların her alanında çalışan tasarımcıların başarısıdır. Onların hedefleri insanların sanal dünyaya daha fazla yöneltmek ve bu şekilde yapay zekanın ürünü olan mecraların kullanımını sağlamak. Maalesef bu amaç hedefine ulaşınca korkunç ve ardı arkası kesilmeyecek bir bağımlılığa yol açıyor.

    Yakın zamanda robotların birçok veriler sonucu ortaya çıkardığı ilk resim örneklerini gördük. Bu resimler yapay zekanın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Peki yapay zekanın ürettiği sanat sayılabilir mi? Bir şeyi hiçbir zaman her açıdan bilmemiz mümkün değil. Söz sanat ve tasarım olduğunda altında yatan anlamı irdelemek gerek. Bahsi geçen şey varoluşun bir yansıması olarak ortaya çıkıyor. Sanat ve tasarımda asıl olan altında yatan ve onu oluşturan düşüncedir. Bu alan, döneminin yaşantısından ve duygu durumundan beslenir. Bu durumda yapay zeka ürünlerinin duygulardan beslenememesinden kaynaklı olarak oluşturduklarında anlam olduğunu düşünmüyorum. İlerde karşılaşacağımız teknolojilerle bu durum değişebilir fakat bu dönemde yapay zekanın oluşturduğu bana göre verilerin ortaya çıkardığı bir üründür.

   Yapay zekanın tasarım alanında farklı bir kullanımına örnek olarak Refik Anadol’un eserlerini gösterebiliriz. "İlham kaynağım bilim ve teknoloji." diyen Refik Anadol, birbirinden farklı projelerde mimariyi ve insanın bellekle olan ilişkisini yapay zeka yardımıyla ele alan bir sanatçıdır. Anadol, veri yığınlarını birleştirerek teknolojinin doğal yaşantımızı nasıl ele geçirdiğini gösteren devasa sanat eserlerini tasarlıyor. Bu eserler yapay zekayı bir araç olarak kullandığı için bana göre gerçekten bir tasarımdır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.