Wi-Fi Mucidi Film Yıldızı Girişimci Bir Kadın: Hedy Lamarr - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

17 Mayıs, 2021

Wi-Fi Mucidi Film Yıldızı Girişimci Bir Kadın: Hedy Lamarr - TeknoCase

Bu yazıda GSM, Wi-Fi ve GPS teknolojilerine giriş olarak ele alacağımız ''yayılı spektrum teknolojisinin'' mucidi başarılı bir kadın girişimci olan Hedy Lamarr hakkında konuşacağız. Günümüz teknolojisinde temel olarak alınan bu önemli girişimin neden ve kimin tarafından bulunduğu, bir kadın mucit olarak Hedy Lamarr'ın bu süreçte yaşadıklarını göreceğiz.

Günümüz teknolojilerinin temellerine baktığımızda, Wi-Fi teknolojisinin icadı hakkında temel bilgilere sahip olmamız gerektiğini düşündüm. Wi-Fi teknolojisinin buluşu ile teknoloji alanında büyük bir adım atıldığı su götürmez bir gerçektir. Şu an güçlü sinyaller ile kesintisiz bağlandığımız internet hatta bu yazıyı paylaşırken kullandığım internet işte tam da bu teknoloji sayesinde mümkün. Peki, bu teknolojinin temellerini atan girişimci kimdir diye sorduğumda bir cevabımız var mıdır? Bunu tahmin etmesini istediğimiz kişilerin belki de çoğu bu teknolojiyi bir erkek girişimcinin bulduğunu söyleyecektir. Fakat birçok kişinin yanıldığı nokta şudur ki günümüz teknolojisinde internet dünyasının temeli olarak ele alınan bu teknoloji girişimi bir kadının buluşu ile ortaya çıkmıştır. Bu da demek oluyor ki temeli bir kadın ile atılan internet teknolojisi dünyasında kadınlar daha başarılı olabilecek potansiyele sahiptir. Son zamanlarda bu konu hakkında çok fazla yanılgı ve yersiz fikir duydum. Her alanda olabileceği gibi kadınların başarılı olduğu konular unutulmuş ve kadınların başarısı erkeklerin başarısı sanılarak kadınların güçleri elinden alınmaya, güçsüz kılınmaya çalışılmıştır. İşte bu yüzden, bu yazıda bilmeyenlerimizin bilmesi; bilenlerimizin de yeniden hatırlaması ve başkalarına da hatırlatmasını sağlamak adına teknoloji alanında başarılı bir kadın girişimci olan Wi-Fi teknolojisinin mucidi Hedy Lamarr'dan bahsedeceğim.

Sahne adı Hedy Lamarr; gerçek adı Hedwig Eva Maria Kiesler olan Avusturya doğumlu film yıldızı, kariyerine film yıldızı olarak başlasa da film yıldızlığından mucitliğe uzanan bir hikayeye sahiptir. 

Yaptığı bu buluşun hikayesinin başına gittiğimizde, 1933 yılında evlendiği Alman bir silah tüccarı olan Fritz Mandl ile içinde Almanların bulunduğu topluluklara ve toplantılara katılıp savaş stratejileri ile ilgili yapılan konuşmalara şahit olmasıyla kafasında fikirleri canlanmaya başlamıştır. Düşüncesi temel olarak, savaş sırasında, radyo frekansları sayesinde uzaktan kumanda yöntemiyle ile torpidoları kontrol etmekti. İlk başlarda, fikirleri bir aktristin fikirleri ile iş mi yapılacak diyerek reddedilmiştir ve tahmin ettiğimiz gibi önemsenmemiştir. Yine de, Hedy Lamarr pes etmeyip çalışmaya devam etmiştir. Fakat aldığı tepkiler değişmemiş ve bu işi mühendislere bırakması söylenmiştir. Daha sonra Nazi baskısından Amerika'ya yerleşen Hedy Lamarr burada çalışmalarına devam etmiştir. Burada tanıştığı Amerikalı George Antheil ile çalışmaya başlamış, otomatik çalışan piyanodan ilham alarak buldukları ''yayılı spektrum teknolojisinin'' patentini almışlardır. Bu teknoloji ​​​​​​2. Dünya Savaşı'nda etkin bir şekilde kullanılıp başarıya ulaşılmıştır. Çalışmaları nihayet sonuç bulan Hedy Lamarr döneminde sahip olduğu fikirleri ve girişimleriyle tescillenerek bugün bile internet dünyasının en önemli mucidi haline gelmelidir.

Wi-Fi Mucidi Film Yıldızı Girişimci Bir Kadın: Hedy Lamarr - TeknoCase

Buldukları ve öncülüğünü yaptıkları bu girişim sayesinde bugün kullandığımız Wi-Fi, GSM, GPS teknolojilerinin temeli atılmış ve bu fikrin geliştirilmesiyle bugünkü halini almıştır. Eğer oldukça yersiz ve bir an önce insanların beyinlerinden çıkması gereken ''kız gibi yapmak'' söylemi Hedy Lamarr'ın oluşturduğu bu teknolojiyi de kapsıyorsa, bu dünyadaki herkes belki de ''kız gibi'' yapmalıymış diye düşünüyorum.

 

All creative people want to do the unexpected.

— HEDY LAMARR

Yaratıcı insanların hepsi umulmayanı yapmak ister.

 

The brains of people are more interesting than the looks, I think.

— HEDY LAMARR

Bence, insanların beyinleri görünüşlerinden daha ilginç.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.