Tıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide Faciası

Bilim ve Teknoloji - 15 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.

15 Mart, 2021

Tıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide Faciası

Hastalığınız için size verilen reçete sizi geriye dönülemez bir biçimde etkilese ne olurdu hiç düşündünüz mü ? Gelin tıp alanındaki bu ihmali hep birlikte inceleyelim.

Etkin maddesi Thalidomide olan "Contergan" adlı ilaç, Alman ilaç firması sayesinde 1956 yılında piyasaya sürülmüştür .O yıllarda ilaç hamileler tarafından, uyku problemlerini ve sabah bulantılarını engellediği için çok fazla ilgi görmüş ve kullanılmıştır. Kısa süre içerisinde de uluslararası olarak satılmaya başlanmıştır.

Tıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide Faciası

Bir süre sonra 90 binden fazla düşük ve 10 binin üzerinde kolsuz ve bacaksız bebekler doğmaya başlar. İlk başta bunların nedeni olarak çeşitli sebepler ortaya atılsa da daha sonra doktorlar ilacın embriyoya olan zararlı etkilerini anlatmaya çalışır fakat firma bu suçlamaları ve uyarıları hala kabul etmez ve ilaç 4 yıl boyunca piyasada kalmaya devam eder. Daha sonra çeşitli doktorlar kanıtlı verilerle ilacın etkilerini ortaya koyunca ilaç, firma tarafından 1962’de raflardan kaldırılır. Ama bu sonuç 4 yıl boyunca ihmale uğrayan insanların olduğu gerçeğini değiştirmez. Tüm dünyada sadece Türkiye’de vaka görülmemiştir. Bu başarıyı sağlayan kişi Prof. Süreyya Tahsin Aygün’dür. Sağlık Bakanlığı’nı ilaca karşı uyarmış ve ilacın ülkeye girişine engellmiştir.

Tıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide FaciasıTıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide Faciası          Tıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide Faciası

 

Bazı ilaçlar hayatlarımızı kurtarırken bazı ilaçlar da thalidomide faciası gibi geriye dönülmez sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bu ilaçtan etkilenen insanlar hayatları boyunca bu sonuçlarla hayatlarını hala sürdürmeye çalışıyor. Olayın bir diğer şaşırtıcı tarafı da bu insanlardan aradan geçen koskoca 50 yıldan sonra ilacın üretildiği firmanın yöneticisi Herald Stock tarafından özür dilenmesidir.

Bu ihmalden etkilenen insanlar arasında her şeye rağmen çok büyük  başarılara ulaşan ünlü Alman bas-baritonu Thomas Quasthoff gibi insanlar da mevcuttur. Unutmamalıyız ki engelli ollmak, hayatı yaşamak için hiçbir zaman engel değildir.

Tıp Tarihindeki Akılalmaz Cinayet: Thalidomide Faciası

Bu link üzerinden Thomas Quasthoff'un harika performansını izleyebilirsiniz.

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.