Teknolojiye Göre Televizyon Türleri - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

08 Kasım, 2021

Teknolojiye Göre Televizyon Türleri - TeknoCase

Televizyon, günümüzün en önemli görüntü teknolojilerinden birisidir. Ve son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte birçok televizyon çeşidi ortaya çıkmıştır. Bu yazımda size bu televizyon teknolojileri hakkında bilgi vereceğim. İyi okumalar dilerim!

1) Sıvı Kristal Ekran (LCD) TV:

Liquid Crystal Display TV'ler, günümüzde mevcut olan en yaygın TV türüdür. LCD TV'ler 2000'li yılların ortalarında ortaya çıkan en popüler televizyon türlerinden biridir. Ekranda görüntü oluşturmak için sıvı kristalleri polarizörlerle birleştiren sıvı kristal teknolojisini kullanırlar. LCD televizyonlar, aralarında sıvı kristaller bulunan substrat adı verilen üç polarize cam panele sahiptir. Paneller kırmızı, mavi ve yeşil renklerdedir. Elektrik akımı içlerinden geçtiğinde, kristaller ışığın diğer alt tabakadan geçmesine izin vermek için döner ve hizalanır. Renkleri ve görüntüleri böyle görüyoruz. LCD TV'ler arka aydınlatma için LED kullandığından LED televizyon olarak da adlandırılır.

2) Organik Işık Yayan Diyot (OLED) TV:

Organik Işık Yayan Diyot veya OLED TV'ler, 2012 yılında pazara giren LCD televizyonların rekabetçi versiyonlarıdır. OLED ve LCD arasındaki temel fark, LED ışıklar yerine organik ışık yayan diyotların kullanılmasıdır. Bu bileşikler, içinden bir elektrik akımı geçtiğinde parlayarak mükemmel görüntü kalitesi ve renkli görüntü sağlar. Ayrıca, teknoloji alt tabaka gerektirmez ve bu nedenle TV'ler LCD'den çok daha ince ve zarif hale geldi. Ayrıca aşırı siyahları LED TV'lerden daha iyi görüntülerler ve daha düşük bir maliyetle gelirler. OLED TV'ler ayrıca daha az ısı üretir ve LED veya LCD'lerden yaklaşık %40 daha az güç tüketir.

Teknolojiye Göre Televizyon Türleri - TeknoCase

3) Kuantum Işık Yayan Diyot (QLED) TV:

Kuantum Işık Yayan Diyot veya QLED TV'ler, mevcut pazardaki en popüler televizyon türlerinden biridir. Sony bu teknolojiyi 2013'te tanıtmasına rağmen, Samsung gibi markalar lige hızla atladı. QLED TV'ler, LED ışıklar yerine küçük nanoparçacıklar olan kuantum noktaları kullanır. İçlerinden bir elektrik alanı geçtiğinde renkler ve parlaklığı iyileştirmek için noktalar yüklenir. LCD'ler ve OLED'lerle karşılaştırıldığında, QLED'lerin üstün kontrast oranlarına ve daha uzun ömre sahip olduğu bilinmektedir. Ancak QLED teknolojisinin kullanılması nedeniyle ekranlar oldukça büyüktür.

4) Plazma Gösterge Panelleri:

Plazma Televizyonlar, 2000'li yılların başında birçok müşterinin normal Katot ışınlı TV'lerden geçiş yapmasının ardından büyük bir popülariteye tanık oldu. 2007 yılına gelindiğinde Plazma TV'ler daha ince ekranları ve mükemmel görüntü kalitesi için büyük talep gördü. Bu televizyonlar, isimlerini elektriğe tepki verebilen Plazma adlı iyonize bir gazdan alır. TV ekranı, pikselleri aydınlatan Plazma ile dolu bir ızgara gibi tasarlanmıştır. Öncekilere kıyasla daha hızlı kare tepkisi ve daha iyi renk kontrastı vardı. Ancak, yüksek maliyetleri ve kalıcı görüntü tutma (yanma) ve LCD ve OLED'lerin gelişi nedeniyle teknoloji 2015 yılına kadar kullanılmaz hale geldi.

Teknolojiye Göre Televizyon Türleri - TeknoCase

Bu televizyon çeşitleri en çok kullanılan ve tercih edilendir. Ancak bunların yanında daha da gelişmiş teknolojiyle 4K, 8K ya da kavisli televizyonlar da vardır. Ve biliyoruz ki daha da gelişmeye devam edecektir. Gün geçtikçe emin olduğumuz tek nokta şudur ki: Teknolojinin sınırı yoktur.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.