Sosyal Medya ve Mikrobloglar

Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 9 Dk.

01 Mart, 2021

Sosyal Medya ve Mikrobloglar

Sosyal Medya araçları olarak da bilinen bazı mikrobloglar ne anlama gelmektedir? Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bazı mikroblogların geçmişini incelemek ve kullanım prensiplerine biraz daha detaylı aşina olmak için yazıma davetlisiniz!

Sosyal Medya ve Mikrobloglar

Gelişen teknoloji ve hızla artan mobil iletişim araçlarının kullanımı ile geleneksel medya yerini internet
tabanlı sosyal medyaya bırakmaktadır. Kullanımı artan yeni medya ile alışagelen bir çok medya
aracının kullanım şekli de değişmektedir. Örneğin belirli bir alanda uzman kişiler tarafından yazılan
gönderilerin yer aldığı, kullanıcısının belirli sunucular ile çalışması gereken wordpress gibi bloglar
yerine daha kısa içerikler ile çok daha hızlı paylaşımlar yapabildiğimiz, herkesin kullanıcısı olabileceği ve
mobil plartformlara uyumlu olan "mikrobloglar" kullanılmaktadır.

Mikroblog: Ağ bağlantısı üzerinden, bir ağ grubuna dahil olan üye ya da üyelerin herkese açık veya
belirledikleri kişilere, kısa metinlerden oluşan içerikleri yollayabildiği uygulamayı ifade etmektedir. Bilinen
bloglama içeriğindeki uzun detaylı cümlelerden farklı olarak daha kısıtlı karakterlerle kısa cümleler
kurarak paylaşmayı sağlar. Bu cümlelere “mikropost” da denilebilir.


Mikrobloglar; mesaj ,ses, görüntü, multimedya ve hatta ekli dosya gönderme, aynı zamanda
kullanıcıların kendi aralarında yeni arkadaşlıklar edinmelerine, tavsiye alıp tavsiye vermelerine, son
dakika gelişmelerine erişebilme, ürün ve hizmetleri tanıtma, araştırma ve satın alma, müşterileri
güncelleme ve müşterileri bilgilendirme ile olay, haber ve not gönderme gibi özelliklere sahiptir. Gündelik
konulara odaklanan samimi, küçük topluluklar oluşturmayı sağlıyor. Geleneksel blogların kişisel sürümleri olarak değerlendirilen mikrobloglar; kolay kullanımı, taşınabilir olması ve hızla erişilebilir olması ile kısa zamanda yükselişe geçmiştir. İlk bilinen mikroblog Tumblogs'dur. Mikroblogların gelişimi 2006 ve 2007 yıllarında “Tumblr” ve “Twitter” uygulamalarının kullanıcılarla buluşmasıyla başlamıştır. Mayıs 2007‘de 111 adet uluslar arası mikroblog sitesi oluşturulmuştur. En çok kullanılanları: Twitter, Tumblr, Plurk, identi.ca‘dır. Dünya çapında baktığımızda Twitter, Pinterest, Vine, MeetMe, Plurk gibi mikroblog ya da mikroblog özelliği taşıyan bir çok uygulama bulunmaktadır.
Facebook, Myspace ve LinkedIn ve benzeri sosyal medyada bulunan paylaşım plartformları da durum
güncellemeleri şeklinde mikrobloglama özelliklerine sahiptir.


 Blog ile Mikroblog Arasındaki Farklar:

  • Kelime limiti: Bir blog kullanıcısının kelime ya da karakter sınırlaması olmaz iken, mikroblog kullanıcısı 280 karakter kullanabilir.

  • Yazı stili: Mikrobloklarda fikir iletmek için sunulan rahatlıktan ötürü bloklarda kullanılan gündelik konuşma ve yazma dilinden bağımsız siber dili diğer bir deyişle medya dili kullanılır.

  • Güncelleme sıklığı: Mikrobloglar geleneksel bloglardan daha aktif sitelerdir. Blog sitelerinde kullanıcıların kendi kolaylıklarına bağlı olarak uzun aralıklardan sonra yeni bloglar görülebilir iken mikroblog sitelerinde saniyeler içinde yeni yayın akışları elde edilir. Blok kullanıcısı bloğunu belirli gün aralıklarında güncelleyebilir iken, mikrobloglarda güncelleme kullanıcının isteği üzerine aynı gün içerisinde bile defalarca değişebilir.

  • Bir diğer fark ise, iki site arasındaki "felsefe" farkıdır: Blog siteleri kullanıcıların ve arkadaşlarının gündelik etkileşimleri hakkında bilgi sahibi olması ve bunun tersini amaç edinirken, mikrobloglar bunu amaçlamazlar. Belirli bir düzen ile bloglamaya karşı mikrobloglar daha hızlı iletişim moduna gereksinim duymaktadırlar.

Mikroblogların Genel Özellikleri:
Mikroblog uygulamalarının bazılarının kendine ait çeşitli özellikleri olmasına rağmen, genel olarak
mikroblog özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Ücretsiz: Mikrobloglara erişim sağlarken, üye olurken bir ücret ödeme durumu yoktur.

  2. Follow Modeli (Takip Et Modeli): Mikrobloglar sosyal bir etkileşim kontrolüne sahiptir. Bu etkileşim diğer kullanıcıları takip ederek onlara bağlantı kurarak sağlanır. Sosyal ağ araçlarının aksine, mikroblog araçları başkalarıyla bağlantı kurmak için iki aşamalı bir süreç olan “takip et “ modeline sahiptir. İlk aşamada diğer kullanıcı bulunur, durumlarını ve güncellemelerini almak için “takip et” butonuna tıklanır. Eğer karşı tarafta sizi takip ederse modelin ikinci aşaması da tamamlanmış olur. 

  3. Karakter Sınırlaması: Bloglardan farklı olarak daha az karakter kullanımına izin verilmektedir. Örneğin, Twitter mesajları 280 karakterle sınırlamaktadır. Bu durum bir kısıtlama olarak görünüyor olsa da, mesajların daha geniş kitlelere daha hızlı yayılmasını sağlamaktadır. Ve metinlerin kısalığı, okuyucuda okuma isteğini arttırmaktadır. 

  4. Gizlilik: Mikrobloglar çeşitli gizlilik ve güvenlik ayarlarının yapılabilmesini sağlar. 

  5. Büyük Ölçekte Veri: Bilgisayar ve mobil iletişim cihazlarının hızla artmasıyla birlikte mikroblog kullanan insanların sayısı da doğru orantıda artmaktadır. Ve mikroblog üzerindeki görüşlerin veri boyutu artmaktadır.

  6. Siber Dil (İnternet Dili): Mikroblog kullanıcıları günlük hayatın dilinden ziyade konuşma ve yazma dili farklı olan siber dili kullanırlar. Yazım kurallarına çoğunlukla dikkat etmezler. 

  7. Bağlantı ekleme: Kullanıcıların bir çoğu mikroblogları, bağlantı paylaşmak ve bağlantıya kısa yorumlar eklemek için kullanır. Karakter kısıtlamasını aşacak bağlantılar için “bit.ly” (http:// bit.ly) gibi kısaltıcılar kullanılır.

  8. İçerik ve çeşitlilik: Sosyal yaşamda ki bilinen sabit konu başlıkları hakkında yazılar olduğu gibi çoğunlukla kişiden kişiye değişen, farklılık gösteren konularda içerik olarak paylaşılabilir.

  9. Gerçek zamanlı: Mikroblog ile paylaşılan, güncellenen, silinen mesajlar insanlar tarafından aynı anda görülebilmektedir.

 Mikroblog Kullanımının Faydaları:

  1. Ürünler, hizmetler, markalar, rakipler, müşteriler ve sektörler hakkında konuşulanları izleyebilmeyi ve daha hızlı cevap verebilmeyi sağlar.

  2. Kurumsal ilişkiler arasında ki çevrimiçi konuşmaları yönlendirmeyi sağlar.

  3. Kullanıcılara kolaylıkla ileti göndermeyi sağlar.

  4. Kitleler arası küresel ilişkileri geliştirmeye olanak sağlar.

  5. Daha fazla müşteriye ulaşarak onlarla iletişim kurmayı sağlar.

  6. Hizmet ve ürünleri doğrudan dolaylı olarak desteklemeyi sağlar.

Bilinen Bazı Mikrobloglar:

Twitter:

Sosyal Medya ve Mikrobloglar
Jack Dorsey tarafından 2006 yılında Web 2.0 uygulamasının ürünü olarak ortaya çıkmıştır.İlk zamanlarda kullanıcılara izin verilen karakter sayısı 140 ya da daha azdı. Şuan 280 karakter kullanımına izin veren Twitter, bu karakter sayılarıyla oluşmuş kısa metinlerin kronolojik sırayla yayınlanmasını sağlayan “microblogging” sistemidir. Yayınlanan bu metinler “tweet” adını alırlar. Paylaşılan tweetler kullanıcının belirlemesi üzerine, herkese açık ya da sadece kendi arkadaşlarının görebilmesi şeklinde erişime sunulur. Kullanıcı profilini herkese açık haline getirirse, yayınladığı paylaşımları herkes görebilir. Profili gizli olan kullanıcın paylaşımlarına daha hızlı ve gerçek zamanlı
erişebilmek için “Follow” düğmesine tıklanarak, profiline abone olunur. Kullanıcı kendisine gelen abonelik
isteğini onayladıktan sonra etkileşim başlar. Kullanıcının arkadaşı olmadığı halde profiline abone olan kişilere “takipçi” adı verilir. Mikroblog uygulamalarında arkadaşlık karşılıklı olabileceği gibi tek yönlü de olabilmekte ve
takipçi olan kişi aynı zamanda isterse okuduğu tweetleri, “retweet” özelliği ile kendi sayfasında da
paylaşabilmektedir.

Twitter, ilk zamanlarda SMS iletişim uygulaması olarak yayınlanmak istense de basit API’ler ile web
tabanlı bir uygulamaya dönüştürüldü. En popüler mikrobloglardan biri olmasının sebeplerinden birisi de 33 farklı dili destekliyor olmasıdır. 25 Nisan 2011 tarihinde Türkçe olarak kullanılmaya başlanmış ve 9 milyona yakın kullanıcıya ulaşmıştır. Türkiye’de günlük ortalama 7 milyon tweet yayınlanmakta.
2016’da Twitter tarafından açıklanan resmi verilere göre, dünyada aylık 313 milyon aktif kullanıcısı bulunmakta.

Tumblr:

Sosyal Medya ve Mikrobloglar

Blog ile mikroblog arasında kalmış bir yapıya sahip olduğu söylenilen Tumblr, 2007 yılında David Karp tarafından oluşturulmuştur. Siteyi “her şeyi içeren, birbirinden farklı 235 milyon bloğun oluşturduğu bir bütün” olarak tanımlamaktadırlar. İlgi duyulan alanlarda ki blogları bulup takip edebilmeyi ve oluşturulmuş bloğun farklı kişiler tarafından keşfedilmesini sağlayan Tumblr’ da; mesaj, fotoğraf, sohbet, ses , alıntı bağlantı şeklindeki gönderiler
desteklenmektedir. Kullanıcının takip ettiği blogdan gelen içerikler "pano" adı verilen “dashboard”da
belirmektedir. Kullanıcı gördüğü içerikleri tekrar paylaşabilir, yorum katabilir. Filtre özelliği ile fotoğraf ya da video
gibi belirli kategorilerdeki içerikler de görüntülenebilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.