Son Zamanların Korkutan Teknolojisi: Deepfake

Bilim ve Teknoloji - 14 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

14 Haziran, 2021

Son Zamanların Korkutan Teknolojisi: Deepfake

Gelişen dünya ile birlikte yapay zeka teknolojisi başka bir boyuta geçti. Son zamanların korkutan teknolojisi olarak bilinen Deepfake yüksek gerçekliğe sahip sahte videolar üretilmesini sağlıyor. Bazı insanlar kanıtlı olmasına rağmen çoğu bilgiyi sorguluyorken Deepfake teknolojisi ile kanıtlı video bilgileri değiştirildiğinde durumlar kötüleşebilir.

Yapay zeka ile yapılandırılan yazılım 2017 yılında bir Reddit sayfası üzerinden ortaya çıktı ve bir süre içerisinde yayıldı. Başlangıçta sinema sektörü için kolaylık sağlanacağı amacıyla yapılsa da zamanla manipülasyon aracı haline geldi. Ünlülerin yüzlerinin kullanılması, hata yapılan bir diyaloğun yeniden çekime gerek duyulmadan düzeltilmesine olanak sağlayan bu teknolojinin amaçları dışında birçok riski de bulunuyor. Gelişip çoğaldıkça, politik veya diğer amaçlarla "silahlandırmaya" çalışan bazı kişiler de dahil olmak üzere, herkes ikna edici bir sahte video yapma olanağına sahip olabilir.

Deepfake videolar nasıl yapılıyor?

Kişinin öncelikle daha önceki fotoğraflarından mimikleri, yüz ifadeleri, dudak hareketleri ve sesleri gibi özellikleri belirleniyor. Sonrasında üzerinde oynanacak kişinin ağız hareketleri ve mimikleri ne olursa olsun hepsi istenen kişinin suratında beliriyor. Aynı şekilde bu teknoloji sayesinde ses de taklit edilebiliyor. BBC'de yer alan habere göre Samsung, Moskova'daki Yapay Zeka Merkezi tarafından geliştirilen sistemde Mona Lisa'nın dudaklarını ve gözlerini hareket ettirerek yüz ifadelerini kullanması sağlandı. Yüzyıllar sonra Mona Lisa konuşturulmuş oldu. Ayrıca araştırmacılar Marilyn Monroe, Fyodor Dostoyevski ve Albert Einstein gibi isimleri de canlandırdı.

Paul Walker “Hızlı ve Öfkeli 7” filminin yapım aşamasındayken yaşamını yitirdi. Film yapımcıları görseldeki sahneyi oluşturmak için Paul Walker’ın erkek kardeşini çekerek Deepfake teknolojisi sayesinde bu hale getirdiler.

Son Zamanların Korkutan Teknolojisi: Deepfake

Bazı insanlar kanıtlı olmasına rağmen çoğu bilgiyi sorguluyorken Deepfake teknolojisi ile değiştirildiğinde durumlar kötüleşebilir. Uzmanlar Deepfake teknolojisinin henüz büyük ölçekli tarihi olayları taklit edecek kadar çok gelişmiş olmadığını söylerken ikna edici tek bir Deepfake'in yarattığı şüphenin güvenimizi sarsacağından endişe ediyorlar. 

Bütün bunlar, baktığımızda korkunç geliyor fakat son zamanlarda olumlu yönde kullanılarak geliştirilen bir platform bulunuyor. Deepfake teknolojisi, şu sıralar ölen akrabalarla özlem gidermeye yardımcı oluyor. 2003 yılında kurulan MyHeritage platformu, "Deep Nostalgia" isimli bir hizmet geliştirdi. Bu hizmet, soy ağacına fotoğraf ekleyen kişilerin ölmüş akrabalarını yeniden canlandırıyor. Oldukça inanılmaz olan bu teknoloji ile fotoğraflarınızı canlandırabiliyorsunuz.

Deepfake teknolojisinin hep böyle olumlu hizmetlerde kullanılmasını umuyoruz. Aksi takdirde, kendimizi bir sebebe dayanmadan başlayan bir siber savaşın içinde bulabiliriz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.