Sinestezi: Duyuların Birleşimi

Bilim ve Teknoloji - 06 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

06 Eylül, 2021

Sinestezi: Duyuların Birleşimi
Kredi: pngwing

Kelimelerin tadı olabilir mi? Ya da sayıların kokusu olabilir mi? Sinestezi tüm bunların gerçek olduğu farklı bir algı düzeyidir. Gelin sinesteziyi beraber inceleyelim.

Sinestezi kelime anlamı olarak “duyuların birleşimi” anlamına gelir. Sinestezik kişilerde bir duyu başka bir duyuyu uyarabilir. Yani bir ses duyduklarında bu sesin renginden ya da kokusundan bahsedebilirler. 

Sinestezi bir hastalık değildir!

Sinestezi bir hastalık olarak görülmez. Bir algı değişikliğidir. Dünyayı bizim gördüğümüzden çok daha farklı yaşar bu kişiler. Doğuştan algıları yüksektir, farklı bir zekaya sahiptirler. Üstelik araştırmalara göre sinestezi yeteneği her 23 kişiden birinde görülebiliyor. Yani aslında çok da nadir bir durum değil.

Sinesteziklerin:

  1. Yön duyguları zayıftır. Sağ-sol gibi kavramları karıştırırlar.

  2. Üç boyut algıları çok iyidir.

  3. Zeka seviyeleri genelde yüksektir. Ancak bazen basit hesaplamalarda sorun yaşarlar.

  4. Hafızaları çok kuvvetlidir.

  5. “Dejavu” gibi olayları çok sık yaşarlar

  6. Genellikle migren rahatsızlıkları vardır.

  7. Matematiksel algıları iyidir.

  8. Yaratıcılıkları yüksektir

Dört yaşlarına kadar bu tür algıları yaşayan sinestezikler, bu durumu erken fark ederlerse içselleştirip bu özelliklerini günlük hayatlarında kullanabilirler. Ancak sonradan bunun farkına vardıklarında büyük şaşkınlığa uğrarlar. Çünkü o zamana kadar herkesi kendileri gibi sanıyorlardır.

Sinestezik kişiler de kendi aralarında büyük farklılıklara sahiptirler. Yani sinestezi’nin de türleri vardır. En çok rastlanan kişinin harfleri renkli ve şekilli algılamasıdır. Ancak bu anlamda da büyük farklılıklar yaşarlar. Bazıları sesli harfleri koyu renkler ile eşleştirirken bazıları daha açık ve parlak renklerle anlatır.

Sinestezi’nin gücü: Daniel Tammet 

Daniel Tammet sinesteziyi doğru kullanmayı bilen özgüvenli bir dâhi. Kendisinin farkında. Dört yaşından itibaren büyük sayılarla işlem yapabiliyor ve bu yeteneğini sinestezinin muhteşem algı gücüne borçlu. O, sayıları farklı şekil ve renklerde görerek aslında sayıları değil bu renk ve şekillleri çarpıyor ve sonucunda çıkan manzarayı okuyarak işlem yapmış oluyor.

Ona göre 1, beyaz bir ışık patlamasıyken 6, küçük ve üzgün bir kara delik. Üç yeşil, dört mavi, beş ise sarı renkte. İşte onun gözünden sayılar:

Daniel Tammet

"Yaşayan 100 Dahi"  listesinde bulunan Tammet, bir fikir insanı ve yazardır. Matematik yeteneğinin haricinde ise çok çalışırsa bir dili 7 gün içerisinde konuşabilecek hale gelebiliyor.

Daniel Tammet’ın TED konuşmasını buradan dinleyebilirsiniz: 

https://www.youtube.com/watch?v=fOBAPRQT-Zo

Henüz bilim insanlarının gizemini çözemediği sinestezi mucizesi birçok dahi ve sanatçıya ilham olmuş onlara mucizevi bir bakış açısı tanımıştır. Sadece bilim değil sanatta da etkili olmuştur. Örneğin Kandinsky müziğin resmini yapan bir sinesteziktir.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.