Ses Klonlama Teknolojisi

Bilim ve Teknoloji - 02 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ağustos, 2021

Ses Klonlama Teknolojisi

İnsan seslerinin klonlanması yönünde çok büyük teknolojik gelişmeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Aynı zamanda siber korsanların da ilgisini çeken bu konudan bugün sizlere bahsetmek istiyorum. O zaman buyurun yazıya!

Amerikalı aktör ve seslendirme sanatçısı olan Tim Heller'e kendi sesinin klonu dinletildi. Heller, "Sesime o kadar benziyor ki gerçekten inanamıyorum." diyerek duygularını ifade etti. Ses klonlaması, adı üstünde bir bilgisayar programı aracılığıyla bir insanın sesinin yapay olarak kopyalanması anlamına gelmektedir. Geniş anlamı ile anlatacak olursak; bilgisayara bir kişinin konuşurkenki sesini kaydediyorsunuz, o da bundan faydalanarak klavye ile yazdığınız cümleleri onun sesiyle okumuş oluyor. Ses teknolojisinde ortaya çıkan son gelişmeler o kadar hızla devam ediyor ki gelinen son noktada gerçeğe çok yakın sesler çıktığı söyleniyor.

Ses Klonlama Teknolojisi

Yazılımı o kadar iyi geliştirmişler ki sadece aksanınızı yapmıyor. Sesinizin tınısını, ritmini, tonlamasını ve nefes alış verişinizi bile algılıyor. Üstelik klonlanan sese duygu özelliği yükleyebilme kapasitesine de sahip. 

Amerikalı ses sanatçısı Tim Heller, bu durumun ona 2 farklı iş imkanı sunabileceğini düşünüyor.  Aynı gün içerisinde birden fazla ses kaydı yapması gerekiyorsa, sesini klonlayıp kendisi bir işe odaklanırken klonunun diğer işi yapabileceği konusunda kolaylık sağlayacağını düşünüyor. Sesini klonlamak için Heller, Boston merkezli VocaliD adlı şirkete başvurmuş. CEO'su Rupal Patel, Northeastern Üniversitesi'nde iletişim bilimleri ve bozuklukları profesörü olarak görev yapıyor. Patel'in bu şirketi kurmasının temel, tıbbi amaçlıydı. Bir hastalık veya ameliyat nedeniyle sesini kaybeden hastaları için yapay ses oluşturuyordu. Klonlanan ses aynı zamanda oyuncunun ya da ses sanatçısının sesini farklı dillere çevirebilme özelliğine de sahip. Klonlanmış İngilizce sesler şuanlık 15 dile kadar çevrilebiliyor. 

Ses Klonlama Teknolojisi

- Güvenlik Tehdidi Oluşturur Mu?

Ses teknolojisinin bu denli gelişmesi, hackerların ve siber haydutların da ilgi odağı oluyor. Bilgisayarla oluşturulan sahte videolar ile  sahtekarlık amacıyla ses klonlama yapabiliyorlar. Buna da deepfake (derin sahte) deniyor. Çıkan yapay zeka haberlerine göre, dünyanın her tarafından  şirketler aslında bunu yapmaya başladılar. Şirketler, bir sesin sahte olup olmadığını kontrol edebilen teknolojiler kullanıyor. Hükümetler de bu konuyla ilgileniyor. Avrupa Birliği'nin polis gücü Europol, üye ülkelere deepfake tanıyabilecek teknoloji geliştirmeleri çağrısında bulunmuş. California, klonlanmış sesin ve görüntünün siyasi kampanyalarda kullanılmasını yasakladı.

Ben bu teknolojiden haberim olduğu için çok mutlu oldum. Umarım sizler de okurken keyif almışsınızdır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.