Renklerin Psikolojisi

Bilim ve Teknoloji - 02 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ağustos, 2021

Renklerin Psikolojisi

Hayatımızın her tarafında renkler bize eşlik eder. Başlıktan da anlaşılacağı üzere renklerin de psikolojisi vardır. Çeşitli renklerin insanlar üzerinde bıraktığı psikolojik algılar çok farklı olabiliyor. Eğer siz de ne olduğunu merak ediyorsanız hadi başlayalım!

Renkler hayatımızın her yerinde bizimdedir. Öyle ki, markaların veya şirketlerin reklamları veya logoları yapılırken de uygun renkler seçilmeye çalışılır. Hepsinin yarattığı bir algı vardır ve hepsi de birbirinden farklıdır. Bir şirket veya bir markanın logoları onların kimlikleridir. Bazı kalıplaşmış markaların sadece ismi bile duyulduğunda logoları gözümüzün önünde belirir. Logolar pazarlamada  renklerle oluşturulan görsel araçlardır ve oldukça da önemlidir. Bizler farkında olamasak da renkler bizlere ve bilinçaltımıza bazı mesajlar verir. Farkında olmadan aldığımız bu mesajlar, tercihlerimizi belirler. Markaların kullanacakları logo ve renkler, tüketicide nasıl bir algı yaratılması gerektiği düşünülüyorsa buna göre iyi tasarlanmalıdır. Bazen tek başına bir şey ifade etmeyebilirler ama diğer renklerle beraber kullanıldıklarında bütün olarak mesaj verebilirler.

Renklerin Psikolojisi

Bazı renkler sıcak bazı renkler soğuk olarak nitelendirilir. Bazı renkler heyecan ve coşkuyu çağrıştırırken bazı renkler ise ciddiyeti çağrıştırabilir Şimdi biraz renklerin kişiler üzerinde yarattığı etkilere bakalım.

- Pembe: Dişi duyguların rengidir. Hayalleri, sağlıklı olmayı ifade eder. 

- Kahverengi: Toprak rengi olarak nitelendirilir. Kahverenginin hakim olduğu yerlerde çok fazla uzun oturulmadığı saptanmış. Hareketliliği arttırdığı söyleniyor. Bu sebeple fast food mekanlarda en çok kullanılan renk olarak karşımıza çıkıyor.

- Gri: Dengeyi ve mütevazılığı ifade eder. Genelde başka bir renkle bütün olarak tercih edilir. Aksi takdirde çok bunaltıcı olabilir.

- Lacivert: Sonsuzluk ve verimliliği ifade eder.

- Turuncu: Neşeyi ve sosyalliği temsil eder. Sıcak bir renktir. Ayrıca çok yoğun olarak turuncu kullanılması tavsiye edilmez. Sosyallik dürtülerini harekete geçirdiği için sinir sisteminde birtakım olumsuzluklar yaratabileceği saptanmış.

- Mor: Asaletin, lüksün ve itibarın rengidir. Depresyona yatkın insanların mor rengi daha çok sevdiği görülmüş. Depresif bir havası olduğu söyleniyor.

- Sarı: En parlak renktir. İlham vericidir. İnsana neşe hissi verdiği gözlemlenmiş. Anaokullarında, kreşlerde ve çocuk parklarında oldukça kullanılan bir renktir.

- Kırmızı: Canlılık ve dinamizmin rengidir. İştah açıcıdır. Özellikle Coca Cola ve diğer kalıplaşmış markaların logolarında iştah açıcı özelliğinden dolayı sık tercih edilir.

- Beyaz: Temizliği ve berraklığı ifade eder.

-Siyah: Gücü temsil eder. Konsantrasyonu arttırır.

-Mavi: Kan akışını yavaşlatır. Rahatlatıcı bir etkisi vardır.

-Yeşil: Doğanın ve huzurun rengidir. Aynı zamanda güven duygusunu tetikler. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.