Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Yaşam Tarzı - 04 Ekim, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

04 Ekim, 2021

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Her renk, hem duygusal hem de psikolojik tepkilerle bağlantılıdır. O yüzden renklerin psikolojimiz üzerindeki etkisini ve anlamını bilmek, renkleri kullanırken çok önemlidir. Gelin hep birlikte renklerin anlamlarını keşfedelim ve amaçlarımıza en uygun rengi bulalım!

Renklerin her rengin insan psikolojisine etki ettiğini biliyor musunuz? Bazı renkler içimizi rahatlatırken bazı renklerse bizi karamsarlığa sürüklemektedir.

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Örneğin yeşil; tazeliği, dengeyi, pozitifliği, zenginliği, sakinliği, doğallığı ve üretkenliği temsil eder. Bundan dolayı yemyeşil yerlerden geçerken içimize huzur ve mutluluk dolar. Pozitif etkilerinin dışında ne yazık ki negatif etkileri de olan yeşil, kıskançlığı ve suçluluğu temsil etmesiyle de bilinmektedir. 

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Diğer bir renk Mavi. Mavi; güvenirliği, sadakati, sakinliği, uyumu, huzuru, sevgiyi ve zekayı temsil etmektedir. Soğuk bir renk olan mavinin insanlarda korku duygusu uyandırması ise negatif yönüdür. 

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Hiç fark ettiniz mi? Çevrenizdekilere özellikle kadınlara, en sevdiğiniz renk nedir diye sorunca çoğunlukla direkt olarak mor der. Mor; yaratıcılığı, asilliği, duygusallığı, iştihamlılığı, azimliliği ve bereketi temsil etmektedir. Bazen bir odanın atmosferini verdiği havayı değiştirmek için mor aksesuarlardan yardım alabilirsiniz. Mesela mor kırlentler odanıza daha enerjik, daha ferah bir hava katar. Mor renginin negatif yönü ise daha gizemli ve karamsar bir renk olması ve insanlarda güvensizlik hissi uyandırmasıdır. 

 Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Güneşin rengi sarı. Canlı ve parlak bir renk olan sarı, özellikle yaz aylarında her yeri kaplayan sarı papatyalarla göze  çarpmaktadır. Parlak ve enerjik bir renk olan sarı, fotoğrafta bile içimizi kıpır kıpır ediyor değil mi? Sarı; sıcaklığı, pozitifliği, neşeyi, enerjiyi ve mutluluğu temsil eder. İnsanları heyecanlandırır ve mutlu eder. Bundandır ki restoranlarda daha çok tercih edilir. Çünkü sarı iştah açıcı bir renktir. Bu durum da tabii ki işletmelerin hoşuna gitmektedir. Ayrıca odanızı ya da evinizi daha büyük göstermek isterseniz de sarı rengini kullanabilirsiniz. Sarının da olumsuz yanları vardır. Bunlar dengesizliği ve sorumsuzluğu temsil etmesidir.

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Turuncu dendiğinde genelde akıllara gün batım - gün doğumu gelmektedir. Arkadaşlığı, başarıyı ve güveni temsil eder turuncu. İnsanların üzerinde baskı kurmadan, abartmadan, güzel bir enerji yaymak için kullanılır. Kitap okurken önemli yerlerin altını turuncu ile çizmeniz akılda kalıcılığı arttıracaktır. Turuncunun daha açık renklerini evinizde kullanarak daha sakin, huzurlu ve samimi bir ev ortamı elde etmenize yardımcı olur.

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Kırmızı dendiğinde akla ilk önce aşk ve sevgi gelmektedir. Aşkın, tutkunun ve sevginin temsilcisidir. Çok güçlü ve yoğun bir renk olduğu için markalar kırmızıyı minimal olarak kullanırlar. Bundandır ki kırmızı kıyafet giymek de biraz zordur. Kızgınlığın ve tehlikenin rengi olması ise kırmızının negatif etkileri arasındadır.

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Pembe, genellikle yumuşak ve narin bir renk olarak görülür ve bundandır ki bu rengi sadece kadınların sevdiği varsayılır. Hangimiz odamızı, kalemlerimizi, çantamızı pembe kullanmadık ki? Pembenin parlak tonları, modern bir görünüm elde etmek için birebirdir. Sağlığın, mutluluğun, tatlılığın ve şefkatin temsilcisidir pembe. Toyluğu ve güçsüzlüğü temsil etmesi pembenin negatif yönü olarak sayılır.

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Sadeliğin, şıklığın, sakinliğin ve tarafsızlığın rengidir gri. Modern teknoloji şirketleri tarafından genellikle kullanılır. Tasarımcılar griyi kullanmayı severler çünkü diğer renklerin daha güzel görünmesine yardımcı olur. Daha kasvetli bir havası olması, grinin insanlar üzerindeki negatif etkileri arasında bulunmaktadır.

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Gücün, zarafetin, resmiyetin ve otoritenin rengidir siyah. Genellikle moda sektörü ve de lüks markalar tarafından tercih edilir. Özellikle moda sektöründe bedensel kusurları örtmek için siyah çok tercih edilir. Gizemin ve kötülüğün rengi olarak görülmesi siyahın negatif olarak sayılabilir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim bir sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Bilgiyle kalın :) 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.