Quasimodo Sendromu: Beden Yanılsaması

Bilim ve Teknoloji - 30 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

30 Ocak, 2023

Quasimodo Sendromu: Beden Yanılsaması

Günümüzde her dört kişiden birinin psikolojik ve davranışsal bazı bozukluklara sahip olduğu bilinmektedir. Bu yazımda kulağa tuhaf gelen bu rahatsızlıklardan birinden bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım!

Adını Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu kitabındaki Quasimodo karakterinden alan Quasimodo Sendromu, Beden Dismorfik Bozukluğu olarak da bilinmektedir. İlk kez 1886 yılında İtalyan psikiyatr Enrico Morelli tarafından tanımlanmıştır.

Quasimodo Sendromu: Beden Yanılsaması

Bahsi geçen rahatsızlık çoğunlukla ergenlik döneminde başlamakta fakat yetişkinlikte de kalıcılık gösterebilmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülse de bu duruma sahip olan çok fazla erkek de bulunmaktadır. Özellikle günümüzde artan sosyal medya kullanımı, estetik, değişen güzellik algısıyla doğru orantılı olarak beden algısı bozuklukları da artış göstermektedir. Beden Dismorfik Bozukluğu'na sahip olan bireyler gerçekte var olmayan fakat kendilerinin olduğunu zannettiği; vaktini zihninde oluşturup takıntı haline getirdiği bu kusurlar hakkında endişelenerek geçirdiği bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu kusurlar genellikle gerçekte hiç yoktur veya başkaları tarafından fark edilmeyecek kadar ufaktır. Vakaların büyük çoğunluğu bu takıntıları sebebiyle insan içine çıkmak istememekte, kendini eve kapatmaktadır. Hastaların yüzde yirmisi ise kendine zarar vermeye meyillidir.

Genellikle bulunan sorunlar yüz, saç, burun ve göz bölgelerindedir. Bireyler kusurlu olduğuna inandıkları bölgeleri saatlerce aynada incelemektedir. Diğer sağlıklı gördükleri bireylerden devamlı olarak vücutlarında kusurlu olarak gördükleri yerler hakkında onay ve yorum alma ihtiyacı duymaktadırlar.  Gerçekte var olmayan kusurlarını diğer insanların da fark ettiğini düşünmeleri bu bireylerde kaygı bozukluğunu da tetiklemektedir. Bu hastalığa sahip kişiler, psikolog veya psikiyatristlerden önce dermatologlara ve estetik cerrahlarına başvurmaktadırlar. Kişilerin durumun psikolojik bir rahatsızlık olduğunu fark etmeleri zordur. Neticede, bu rahatsızlık sosyal fobi, anksiyete, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyonu da beraberinde getirebilmektedir.

Kişinin kendinden sürekli memnuniyetsizlik duyması, sık sık estetik müdahalelere başvurması, kendini eleştirmesi ve kendinde kusur araması yaygın belirtiler arasında yer almaktadır.

Genetik faktörler, beyindeki belirli kimyasalların dengesiz olması, zorbalık, istismar gibi travmatik deneyimler bu bozukluğa sebebiyet verebilmektedir. Tedavi süreci hafif belirtilerde genellikle bilişsel davranışçı terapi (bdt) yoluyla yapılmakta, orta ve ileri düzeyde ise ek olarak antidepresanlar kullanılmaktadır. 

Quasimodo Sendromu: Beden YanılsamasıEğer siz de psikoloji ve bilime ilgiliyseniz, özellikle bu tarz ilginç gelebilecek rahatsızlıklar merakınızı cezbediyorsa bu sendromla alakalı olarak Contracuerpo (2008) adlı sessiz filmi izlemenizi tavsiye ederim. Şimdiden keyifli seyirler!

Quasimodo Sendromu: Beden Yanılsaması

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.