Paralel Evrenler Var Mıdır?

Bilim ve Teknoloji - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

16 Ağustos, 2021

Paralel Evrenler Var Mıdır?

Kuantum fiziğinde türetilen çoklu dünyalar yorumuna göre alternatif kopyalarımızın yaşadığı paralel evrenler bulunmaktadır. Paralel evrenlerin var olduğunu destekleyen fizik teorilerini sizler için araştırdım. İyi okumalar dilerim.

Paralel Evrenlerin Varlığını Destekleyen Teoriler

1. Schrödinger'in Kedisi

Kapalı bir kutuya bırakılan bir kedinin yanında zehir şişesi bulunmaktadır. Kedinin ölümüne sebep olacak zehir şişesi ise radyoaktif bir atoma bağlıdır. Radyoaktif kaynağın bir saat içinde ışıma ihtimali ışımama ihtimaline eşittir. Eğer içerideki sensör radyoaktiflik algılarsa küçük şişeyi kıran mekanizma çalışır, zehir kediyi öldürür.

Kuantum fiziğindeki Heisenberg Belirsizlik İlkesine göre atomun ne zaman bozunacağını bilemeyiz. Bu ilkeye göre ise atom bozunursa kedi ölür ama bozunmazsa kedi yaşar. Ayrıca Belirsizlik İlkesine göre bir atomun dış dünyayla bağlantısı tümüyle kesilirse o atom süperpozisyon durumuna girer yani hem bozunur hem bozunmaz. Eğer kutuyu açıp içine bakarsak kedi ya ölü ya da canlıdır ama kutu kapalıyken kedi hem ölü hem de canlı olmak zorundadır. 

Ek olarak kuantum fiziğinde elektron %30 sağdan %70 soldan gider ama gerçek dünyada ya sağdan ya da soldan gider. Bizim evrenimizde sağdan gidiyorsa soldan gittiği başka bir evren de vardır diyebiliriz.

Paralel Evrenler Var Mıdır?

2. Zar Kozmolojisi 

Fizikten türetilmiş zar kozmolojisine göre 4 boyutlu evrenimiz en az 5 boyutlu kainatta üst üste veya bakış açınıza göre dikey olarak yan yana dizilen tıpkı ekmek dilimleri gibi dizili sonsuz evrenden biridir. Zar Paralel Evrenler Var Mıdır?kozmolojisine göre paralel 2 evren ara sıra çarpışıyor ve böylece çok sayıda büyük patlama yaşanıyor ve yeni evrenler oluşuyor.

Paralel Evrenler Var Mıdır?

3. Şişme Modeli

Alan Guth tarafından geliştirilen şişme modeline göre evrendeki madde ile enerjinin büyük ölçeklerde gökyüzüne eşit dağılmasını ve aynı zamanda galaksiler gibi küçük ölçeklerde uzaya dağınık bir şekilde dağılmasını buna borçluyuz.

Şişme modeline göre evren büyük bir patlamayla oluşmuştur. Bu sırada evrendeki madde ve enerji uzayın her bir yanına eşit dağılmıştır. Bu modelin savunduğu düşünce ise belirsizlikler nedeniyle evren kısa bir süre için balon gibi şişti ve ışıktan hızlı genişledi. Evren genişlediği için göremediğimiz yerlerde hala büüyk patlamalar devam ediyor olabilir, yani sonsuz patlama.

Paralel Evrenler Var Mıdır?

Sonuç olarak sonsuz evren var ise dünyamızdan bir benzerinin olma ihtimali yüksektir.

4. Sicim Teorisi 

Sicim teorisine göre evreni oluşturan temel parçacıklar, tek boyutlu süper küçük sicimlerden oluşur. Sicim teorisi için 11 boyut gerekir. Uzunluk, genişlik, yükseklik, zaman 4 boyutu oluşturur. Kalan 7 boyut kayıptır. Sicim teorisinin üst modeli M teorisine göre ise 7 boyut çok küçük ve kendi üzerine kıvrılmış durumdadır. Bu yüzden göremiyoruz.

Paralel Evrenler Var Mıdır?

5. Birleşik Teori (Theory Of Everything)

Evrendeki her şey titreşimlerden oluşur. Atomaltı parçacıklar evrenin her yerinde aynı anda bulunabiliyor. Biz bir başka evrenin yansıma evreninde olabiliriz. Bu parçacıklar arasında telepati mevcuttur. Zaman ve bilgi aynı anda bizim olduğumuz noktada mevcut. Tıpkı gözümüzün görmediği ve kulağımızın duymadığı ses ve ışık dalgaları gibi. Yani 3 boyutlu algılama kapasitemiz seçiçi, yanı başımızda duran bütün bilgileri almıyor.

Paralel Evrenler Var Mıdır?

Yani paralel evrenler aslında aynı anda varlar ama biz sadece içinde olduğumuz evrenin gerçekliğini yaşıyoruz. Paralel evrenlerimizdeki benliğimiz bize mesaj gönderebilir. Çünkü titreşim ve sicim teorisi ile fotonların haberleşmesi gerçeği bunu mümkün kılabilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.