Oyun Oynayan Mini Beyin

Bilim ve Teknoloji - 31 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

31 Ekim, 2022

Oyun Oynayan Mini Beyin

Bilimsel gelişmelere bir yenisi daha eklendi ve oyun oynayan bir mini beyin geliştirildi. Pong gibi en kült oyunlardan birini oynamayı başaran bu yepyeni mini beyini yakından tanımaya ne dersiniz? İyi okumalar!

Bilimsel gelişmeler gün geçtikçe bizleri heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu kez bilim insanları oynaması bir o kadar eğlenceli ve kolay olan Pong oyununu oynayabilen bir beyin geliştirdi. Bu yeni geliştirilen beyin diğerlerinden farklı olarak daha önce benzerine rastlanmamış birçok özelliği sayesinde şimdiden bilim dünyasını hareketlendirmeyi başardı. Daha önceki geliştirilen beyin hücrelerinden farklı olarak hissetme yeteneğine sahip olan bu yeni beyin oyun oynayabiliyor. İsmine ''mini beyin'' denilen bu organizmanın isim konma serüvenini ise bu yeni organizmanın ortaya çıkışında önemli br role sahip olan Dr. Kagan şöyle özetliyor: ''Bu organizmayı tanımlamak için daha iyi bir kelime bulamadık . Bir dış kaynaktan hem bilgi alabiliyor hem de bu bilgiyi işleyip gerçek zamanlı tepki verebiliyor.'' demiştir. Daha öncesinde de laboratuvar ortamında beyin hücreleri üretilmiştir. Bunlardan ilki 2013 yılında üretimine başlanan mikrosefali hastalığının tedavisinde kullanılan beyin hücreleridir. Ancak günümüzde biliminde giderek gelişmesiyle artık beyin hücreleri oyun oynama yeteneğine bile sahip olmaya başladılar.  

Oyun Oynayan Mini Beyin

Bu yepyeni mini beyin oyun oynamayı tam beş dakika gibi kısa bir süre zarfında öğrenmeyi başardı. Mini beyin topu hedefinden kaçırsa da başarı oranı tesadüfi şansın oldukça üzerindedir. Ancak bu araştırmayı yürüten bilim insanları bu yeni mini beyin organizmasının bir bilince sahip olmadığından insan beynindan farklı olarak Pong oyununu oynadığının farkında olmadığını belirttiler. Pong oyunun amacı solda yer alan çubukla topun düşmesinin engellenmeye çalışılmasıdır. Pong aynı zamanda ilk bilgisayar oyunlarından da birisidir. Peki bu mini beyin bu işlevi nasıl gerçekleştiriyor?  Araştırma ekibi ilk olarak bir fare embriyosundan alınan kök hücrelerden 800 bin adet beyin hücresi büyüttü. Bu yeni üretilen mini beyini de oyunda yer alan topun ne tarafta ve altta yer alan çubuğa ne kadar uzaklıkta olduğunu ileten elektrotlara bağladılar. Beyin hücreleri de tepki olarak kendi faaliyetlerini gerçekleştirmeye başladı. Beyin hücreleri oyun devam ettikçe daha az enerji harcamaya başladı. Ancak top çubuğu geçip, oyun topun herhangi bir yerde olduğu rastgele bir noktada yeniden başladığında, yeni ve tahmin edilemeyecek olan duruma uyum sağlamak için daha fazla enerji harcadılar. Yapılan bu çalışma sayesinde ilk kez bir bilgisayar oyunu gibi bir dış çevreye uyaranı bağlayıp etkileşim kurulmuş oldu. Dr. Kagan bu yeni gelişmenin yalnızca oyun oynamakla kalmayacağını aynı zamanda alzheimer gibi hastalıklarında tedavisinde önemli rol oynayacağını belirtti.

Bu yazımda sizlere oyun oynamayı başaran yepyeni bir mini beyinden söz ettim. Beş dakikada oyun oynamayı öğrenenen bu yeni organizma şimdiden yankı uyandırmaya başladı. Gelecekte neler başaracağını hep birlikte göreceğiz. Umarım yazımı büyük bir keyifle okumuşsunuzdur. Herkese teşekkür ederim. 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.