Organ Bağışı Hakkında Her Şey

Bilim ve Teknoloji - 18 Ekim, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

18 Ekim, 2021

Organ Bağışı Hakkında Her Şey

Hepimizin günlük hayatta duyduğu ve pek çok tartışmalara konu olan organ bağışını, bildiğimiz ve bilmediğimiz yönleriyle ele aldım Buyurun yazımı okumaya!

Organ bağışı nedir?

Organ bağışı; yaşayan ya da ölen bir kişinin organ ve dokularının, başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin verilmesidir. 

Organ bağışı ne zaman yapılabilir?

Birinci olarak; kişi hayattayken kendi iradesi ile tıbben hayatı sona erdikten sonra organ ve dokularının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin verebilir. Ya da kişi hayattayken organlarını bağışlayacağına dair herhangi bir beyanda bulunmamışsa yine tıbben hayatı sona erdikten sonra yakınları tarafından organ ve dokularının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin verilmesi de söz konusu olabilir. 

Kişinin hayatı sona erdikten sonra yapılan organ bağışı işlemi, kadavradan canlıya olan organ bağışıdır. Kişinin hayattayken yaptığı böbrek, karaciğer nakli ise canlıdan canlıya organ bağışı olarak nitelendirilir. 

Organ Bağışı Hakkında Her Şey

Bağışladığım organlarımın öncelikli ihtiyacı olan kişiler için kullanılacağını nasıl bilebilirim?

Tıbben hayatı sona eren kişilerin bağışladığı organları Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi içerisinde bilimsel danışma komisyonlarının belirlediği kurallar çerçevesinde ihtiyacı olan hastalara tahsis edilir. Burada herhangi bir dil, din, ırk, cinsiyet ve statü farkı gözetilmez. Bağışlanan organlar, en uygun hastalara hakkaniyet kuralları gereğince nakledilir.

Hayatı sona eren kişi organlarını bağışladığı zaman vücut bütünlüğü bozulur mu?

Bu konu tartışmaların odağında yer alan bir konu. Sanılanın aksine, ölen kişinin organ bağışı işlemi yapılırken tıpkı normal ameliyat yapılır gibi ameliyathane koşullarında ve normal ameliyat tekniklerine göre yapılır. Tıpkı canlı bir insanı ameliyat ediyormuş gibi multidisipliner bir yaklaşım söz konusudur. Örneğin kalp ve akciğerler çıkarılacak ise göğüs kafesi ön duvarından yapılacak olan bir orta hat kesisi ile organlar çıkarılır ve özenli bir şekilde cilt tekrar kapatılır. Burada cesedin parçalanması ya da vücut bütünlüğünün bozulması gibi bir durum söz konusu değildir. 

Organ Bağışı Hakkında Her Şey

Organ bağışı için nereye başvurabilirim?

Böbrek, karaciğer nakilleri gibi canlı vericiden organ bağışları için alıcı hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmak yeterlidir. Tıbben hayatınız sona erdikten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için ise büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfı'na başvurabilirsiniz. 

Organ bağışı için yaş sınırı var mı?

Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş üstü olma şartı aranır. Ancak kadavradan yapılacak olan organ bağışlarında yaş sınırı yoktur. Organ bağış kartı almak için de 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Organ bağışının toplum açısından önemi nedir?

Organ bağışı, bizim açımızdan şuan herhangi bir önem taşımasa bile, doku ve organlarındaki hastalıkları sebebiyle organ nakli bekleyen yüzlerce hastanın yaşamı konusunda çok fazla önem arz ediyor. Bugün bunu düşünmeseniz bile yarın hepimizin bu duruma düşmesi olası. Bu yüzden organ bağışı konusunda bilinçlenmeliyiz ve doğru bildiğimiz yanlışlardan vazgeçerek birilerinin hayatına dokunabilmeyi öğrenmeliyiz. Siz öldükten sonra başka birisine hayat verecek olmanız fikrini mutlaka düşünmelisiniz. Bağışlayacağınız her organ, hasta insanlara umut olacak ve belki de ölümün kıyısından çekip alacaksınız. Organ bağışı hakkında bilinçlenmemiz ve bağışları arttırmamız ümidiyle...

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.