Ölümsüzlük İksirini Bulan Denizanası

Bilim ve Teknoloji - 28 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.

28 Aralık, 2020

Ölümsüzlük İksirini Bulan Denizanası

Tüm canlıların dünyaya geldikten sonra takip ettiği biyolojik bir evre vardır. Doğar yaşar ve ölürler, işte bu geleneksellikten ayrılan bir canlı ile karşınızdayım; ölümsüz denizanası.

Evrende bulunan canlı ve cansız varlıklara verilen bir süre vardır, bu sürenin sonunda verilen zamanı dolan ölür yada yok olur. Çünkü evrenin bir sirkülasyonu vardır, eski olanlar gitmeli ki yeni olanlara yer açılsın. Bu aslında dünyanın rejenerasyonu için de gerekli bir kuraldır. Evet bu anlattıklarım çoğu canlı için geçerli bir kuram fakat bu kuramlardan ayrılan bir canlı var. Bugüne kadar belki de hiç adını duymadınız ama aslında hep göz önünde olan bir canlı. Bilimsel adı Turritopsis dohrnii, ama biz onu ölümsüz denizanası olarak nitelendiriyoruz.

Temel olarak biliyoruz ki, canlılar hücrelerin birleşmesi ile oluşur. İşte bu hücre dediğimiz yapı aslında bir fabrikadır canlılığın devamı ve hayatta kalmak için gerekli fonksiyonları sağlamak amacıyla hiç durmadan çalışır. Tabiki hücre deyip geçmemeliyiz. İçerisinde bulunan organellerle senkronizasyon halinde, hiç bir aksaklığa izin vermeden çalışırlar. Ta ki dışarıdan gelen bir müdahele bu bir yangı, travma, enfeksiyon sebepli olabilir, yada vücudun tamamen kendi mekanizmasıyla ilgili olarak yaşamına son verilmesi gerekebilir. Bunları size anlatıyorum çünkü karşılaştırma yapmak her zaman olağanüstü olanı anlamak açısından daha avantajlıdır. Ölümsüz denizanasının özelliği bu anlattıklarımdan biraz daha farklı olacak. İlk olarak deniz anasının yaşam evresinden bahsetmek istiyorum. Bu canlı yaşamına polip olarak başlar aslında bunu anlamak için insanlara atıf yaparsak polip kavramını bebek kavramıyla eşleştirebiliriz, daha sonra medusa evresi gelir bunu da insanlarda ki ergenlik çağı olarak adlandırabiliriz. Bu aşamada eşeyli üreme ile yeni denizanaları üreyebilir, işte genel olarak yaşam evresi bu şekildedir. Eğer bu normal bir denizanası olsaydı yavrularını dünyaya getirdikten bir süre sonra fizyolojisi gereği ölürdü fakat, Turriptopsis cinsi denizanalarında ölüm gerçekleşmiyor. Nasıl mı ? Bu canlı yaşlandıkça ve artık, hücreleri  fonksiyonlarını yerine getirmemeye başladığında bir sinyal mekanizması devreye giriyor ve denizanasını uyarıyor, denizanası sinyali alır almaz hemen hücrelerini ilk doğduğu hale yani polip evresine dönüştürüyor. Bu mekanizma sürekli olarak yenileniyor yani denizanası yaşandıkça aslında yeni bir başlangıca biraz daha yaklaşmış oluyor.

Peki bu ölümsüz denizanası hiç mi ölmüyor dünyanın sonuna kadar yaşayacak mı yani diyorsanız, malesef kendi vücudundaki mekanizmaya ölmemek için direnen bu canlı çevresini kontrol edemiyor. Yani dışarıdan başka bir canlının yemi yada herhangi bir hiyerajiye kurban gidebilir. Böyle bir durumda yani hazırlıksız ölüme yakalanan denizanası sinyal mekanizmasını çalıştırmaya bile vakit bulamadan ölüyor. En üzücü olan da bu değil mi ?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.