Neden Gülüyoruz?

Bilim ve Teknoloji - 08 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

08 Ağustos, 2022

Neden Gülüyoruz?

Günlük yaşamımızda birçok nedenden dolayı gülebiliriz fakat gülümsememizin kökeni nereye dayanıyor? Gülümsemenin evrimle olan ilişkisi ve gülümsemenin nedenlerini öğrenmek adına yapılan deneyleri yazımda bulabilirsiniz.

İnsanların büyük bir bölümüne "Neden Gülüyoruz?" diye sorduğunuzda size ''Mutlululuktan dolayı." diyebilirler. Fakat her zaman gülmemizin nedeni mutluluk olmayabilir. Bazıları gergin hissettiğinde, bazıları ise sinirlendiğinde güler. Gülmemizin nedenlerini araştırdığımızda bunun duyguların yanı sıra evrimle de alakası olduğu açıkça görülmektedir.

Gülmenin nedenini ilk olarak evrim alanında yaptığı çalışmalarla akıllara kazınan "Charles Dawrin" ele almıştır. "The Expression of Emotions in Men and Animals" kitabında insanların gülme ifadesini hayvanların dişlerini gösterme davranışından edindiğini söylemiştir. İlkel insanların, bazı yırtıcı hayvanları ele geçirdiğinde bunu bir zafer veya kutlama sembolü olarak kullandıklarını öne sürmüştür.

Bunun yanı sıra nöroloji alanında büyük gelişmelere imza atmış Guillaume-Benjamin Duchenne, gülümseme üzerine birçok deney yapmıştır. Bu deneylerden en önemlisi ''gerçek ve sahte gülüşün ayırt edilmesi '' üzerine yapılan deneydir. Gülüş, gözlerin etrafındaki kaslara da yansıyorsa bu muhtemelen gerçek gülüştür. Yani mutlu olduğumuz anlarda kullandığımız ''gözlerinin içi gülmek'' deyimi çok yerinde bir deyimdir. Duchenne, deneyinin daha iyi anlaşılması için gülme ifadesini gerçek(duchenne) ve sahte(non-duchenne) olarak ayırmıştır. İlk görselde gözlerin etrafına yayılan gülümsemenin son görselde olmadığını daha net görebilirsiniz.

Neden Gülüyoruz?

Gülümsemek Ve Duygularımız 

Mutlu olduğumuzda gülümsememiz normaldir fakat sahte bir gülüşün de bizi mutlu edebileceği gerçeği herkesin normal karşılamayacağı ve yaygın olmayan bir gerçektir. Gülme pozisyonuna yakın bir yüz ifadesiyle bir mizah dergisi okuduğumuzda o dergiyi komik bulma olasılığımız çok daha yüksek. İnanmıyor musunuz? Bunun için bir deney bile yapılmış! 1980 yılının sonlarında yapılan bu deneyde, katılımcılar iki gruba ayrılmıştır. Gruplardan birisinden dişlerinin arasında kalem tutması istenirken diğer grubun dudaklarının arasında kalem tutması istenmiştir. Eğer iki pozisyonu da denerseniz birinin gülmeyi zorlaştırdığını, diğerinin de yüzünüzü asmayı zorlaştırdığını görürsünüz. Daha sonra katılımcılardan bir dizi mizah dergisini okumaları istenmiştir. Journal of Personality and Social Psychology'de yayınlanan bulgulara göre kalemi dişlerinin arasında tutanlar, dudaklarının arasında tutanlara oranla mizah dergisini daha eğlenceli bulmuşlardır.

Neden Gülüyoruz?

Sonuç olarak evrimimizin bir parçası olduğu öne sürülen ve tamamen bedava olan gülüşlerimiz bizi daha mutlu bir insan haline getirebilir. Bu gerçeği hatırlayıp bol bol gülümsemeyi unutmayın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.