Müzik Dinleme Alışkanlığımız Zamanla Nasıl Değişti? - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Ocak, 2022

Müzik Dinleme Alışkanlığımız Zamanla Nasıl Değişti? - TeknoCase

Teknolojinin gelişmesi şüphesiz ki hayatımızın her alanında değişime yol açmıştır. Bu değişiklikler bazen olumlu, bazen olumsuz olsa da artık hayatımızın bir parçası halindeler. Bu yazıda da gelişen teknolojinin müzik dinleme alışkanlıklarımızda nasıl bir rol oynadığına değineceğiz.

Yıllar önce insanlar müzik dinlemek istediği zaman müziğe erişimleri o kadar kolay olmuyordu. İstediğiniz şarkıyı her an yanınızda bulunduramıyordunuz. Müzikte kayıt sisteminin en önemli noktası 1877 yılında Thomas Edison’un ses titreşimlerini silindir şeklinde bir kalaya işleyerek kaydedip daha sonra kaydedilen sesleri dinlemek amacıyla silindiri tersine çevirip “konuşan makine” adını verdiği icadıyla başlamıştı.

Bu silindir zamanla geliştirilerek plak olarak bildiğimiz müzik aleti ortaya çıkmıştır. Daha sonraki yıllarda gramofonun icadıyla birlikte bu durum daha da güzel bir hal almıştır.

Müzik Dinleme Alışkanlığımız Zamanla Nasıl Değişti? - TeknoCase

1960’lı yıllarla beraber kaset adını verdiğimiz cihazlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Kaset döneminin başlamasıyla beraber volkmen cihazının da yavaş yavaş yaygınlaşması üzerine artık bireysel olarak müzik dinleme adına büyük adımlar atılmıştır. O dönemde yaşayan insanların anlattıklarına göre volkmenler o dönem için oldukça yenilikçi cihazlarmış.

Zamanla değişen teknolojiyle beraber mp3 ile başlayan süreci, dijital müzik platformlarının yaygınlaşması izlemiştir. Günümüzde artık şarkıları indirip cihazların hafızalarında depolamak yerine dijital müzik platformlarına belli ücretler ödeyerek çevrim içi olarak müzik dinlemek daha çok tercih edilmektedir.

Bunların yanı sıra gelişen teknolojinin şarkı sürelerini de etkilediği gözlemlenmiştir. İlk olarak albümlere olan ilgi azaldığından dolayı artık daha çok single parçalar tercih edilmeye başlandı. Music Week dergisinin yaptığı araştırmaya göre internetten müzik dinlemek şarkıların süresinde de gözle görülür kısalmalara neden oldu. Müzik listelerinde, 2009’da ilk sırada olan şarkı ile 2019’da ilk sırada olan şarkı arasında 38 saniyelik bir fark bulunuyor. Üstelik kısalmalar bununla da kalmayıp eskiden şarkıların süresi zaman zaman 10 dakikaları bulurken günümüzde 2-3 dakikalık şarkılar daha çok popüler hale gelmektedir. Eskiden müzik dinlemek özveri gerektiren bir iş olduğundan ve müzik dinlemek için yanımızda birden fazla ekipman taşımamız gerektiğinden günümüze göre daha değerli olduğu aşikar.

Gelişen teknolojiyle beraber gelecekte de müzik dinleme alışkanlıkları elbette yeniden değişecektir ama bu değişimin ne yönde ve nasıl olduğunu tahmin etmemiz şu an için mümkün değil, zaman bunu bize gösterecektir.
Teknoloji konulu bir başka yazıda buluşabilmek dileğiyle, sağlıklı günler dilerim :)

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.