Müziğin Yeni Boyutu: 8D Müzik

Bilim ve Teknoloji - 30 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

30 Ocak, 2023

Müziğin Yeni Boyutu: 8D Müzik

3 boyutlu görüntüler uzun süredir hayatımızda ve birçok yerden de aşina olduğumuz bir teknolojidir. Peki 3 ya da 8 boyutlu müzikler? 8 boyutlu müzik nedir, ne gibi özelliklere sahiptir? Hepsi ve daha fazlası içeriğimde!

8D müzik. Bu terim, sesin 8 boyuta sahip olduğu anlamına mı gelmektedir? Aslında cevap, hayır. Çünkü bu 8D ses terimi tanımlamak için yanlış bir adlandırma olmaktadır. Çünkü 8D müzik dediğimiz terim müziğin teknik kısmında ambisonik müzik olarak adlandırılmaktadır. 8D sesleri farklı olarak algılamamızın nedeni ise sesleri üreten sanatçılar tarafından müziklerin stereo kısımlarında bazı ayarlamalar yapmalarıdır. Bu ayarlamalar seslerin yerini daha iyi lokalize etmemizi ve beynimizi kısmen da olsa manipüle ederek kendimizi daha büyük bir alanda hissettiğimiz algısını yaratmaktadır. Başka bir deyişle dinleyiciler müziği kafalarının içinde çalıyormuş gibi hissederler.Müziğin Yeni Boyutu: 8D Müzik

Görme, dokunma duyularında sinyal lokalizasyonu direkt olarak sağlanırken; işitme sistemi böyle değildir. İç kulağımızda yer alan koklear (salyangoz) frekansa özel bir uyarım mekanizmasına sahiptir. Dalgalar sahip oldukları frekans özelliklerine göre koklearda o frekansa özel olarak kodlanmış bölgede uyarım sağlamaktadır. Bu duruma tonotopik organizasyon adı verilir ve sadece koklearda kalmayıp işitmenin sinirsel yollarında da bu durum devam eder. Ayrıca koklearda bu dalgaların işitilmesi de tek taraflı (monoaural) veya çift taraflı (binaural) olarak gerçekleşebilmektedir. 8D müzik dinlerken de koklearnın bu özelliği sesin lokalizasyonu ve algılamasında etkili olmaktadır.Müziğin Yeni Boyutu: 8D Müzik

Duyduğumuz her bir ses bizim için bir bilgi taşımaktadır ve bu bilgilerin anlamlandırılabilmesi de sinir sistemimizdeki sinapslarda gerçekleşmektedir. Sinapslar, sinir hücreleri arasındaki bağlantılara verilen isimdir. Bu bağlantılar sayesinde de gelen bilgiler işlenip karşılaştırılarak gerçeklik algısı hissini oluşturmaktadır. 8D sesleri dinlerken bu algıları hissetmek için kulaklık kullanmak şarttır. Çünkü kulaklıklarla sesler kontrol edilebiliyor olup doğrudan kulaklarımıza ulaşmaktadır. Eğer hoparlörden dinlenirse sesler her iki kulak tarafından aynı anda alınmaktadır. Bu da beynimizin her bir sesin hangi yönden geldiğini net olarak ayırt edememesi anlamına gelmektedir. 8D müzik teknolojisinde bizlere gerçeklik hissini veren şey aslında sesin iyi lokalize edilmesi olduğundan bu sesler hoparlörle dinlendiği zaman bu hissi verememektedirler.

Bazı 8D ses örnekleri: Örnek 1 - Örnek 2

8D müzik dinlemenin insanlar üzerinde bazı olumlu etkilere sahip olduğu da düşünülmektedir. Rahatlık hissi verme, stresin etkilerini azaltma ve pozitif duygu hislerini artırma olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısına sahip kişilerin de odaklanmaları konusunda yardımcı olabilmektedir.

8D sesin bazı kaynaklarda zararlı olabileceğinden bahsedilmektedir. Ancak bu durum tam olarak doğru değildir. 8D ses haricindeki herhangi bir sesi çok yüksek şiddetlerde ve uzun sürelerde dinlemek bazı olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Uygun seviyelerde dinlenilen 8D sesin herhangi bir zararı bulunmadığı düşünülmektedir. Olumsuz etkiler nadir de olsa bulunabilmektedir. Bazı dinleyicilerde baş dönmesi, mide bulantısı ve bazı psikolojik rahatsızlık/ sendromlara sahip kişilerde olumsuz duygular uyandırma etkisine sahip olabileceği söylenmektedir. Çok sık görülmese bu gibi olumsuz etkiler görüldüğü, hissedildiği zaman dinlemeye ara verilmesi önerilmektedir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.