Murphy Kanunları Nedir?

Bilim ve Teknoloji - 30 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

30 Ocak, 2023

Murphy Kanunları Nedir?

Murphy kanunlarını duydum ama ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığını bilmiyorum diyenlerdenseniz yazıma buyurun!

Amerikalı mühendis Edward A. Murphy, tarafından ortaya konulan Murphy Kanunları'nın temeli şu söze dayanır:

Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.

Örneğin; camları sildikten hemen sonra yağmurun yağması veya otobüs beklemeyi bırakıp duraktan çıktıktan sonra otobüsün gelmesi gibi ters gidebilecek her şey, ters gidecektir. Kanun, 1949 yılında Edward A. Murphy' nin roketler üzerine deney yapmasıyla ortaya çıktı. Başarısızlıkların, yanlışların ya da hata nedenlerinin incelendiği özdeyiş olarak da tanımlanan bu kanun, insan bedeninin en fazla ne kadar ivmeye dayanabileceğini bulunmak istenmesiyle başladı. Deneyde ilk önce insan formunda denekler kullanıldı daha sonrasında ise insan deneklerine geçildi ve Albay John Paul Stapp, denek oldu. John Paul, 29 farklı sürüşü gerçekleştirdikten sonra roket kızağındaki aşırı hız, kaburga kemiklerinde çatlaklar ve bileklerinde kırıklar oluşmasına sebep oldu. Bunun üzerine Edward A. Murphy, vücudun farklı yerlerine sensörler takılıp ölçüm yapılması gerektiğini öne sürdü. Çok fazla maliyetli olsa da pilotun vücudunun 16 farklı noktasına akselometre (ivmeölçer) takıldı. Fakat bu cihazın takılması iki türlü yöntem içeriyordu ve teknisyen bütün sensörleri yanlış olan yöntemle taktı. Dolayısıyla Edward A. Murphy, teknisyene kızgınlığı ile birlikte şu sözü söyledi:

Bir işi yanlış yapmanın bir yolu varsa, bu adam onu mutlaka bulur.

Murphy Kanunları Nedir?

Bunun üzerine iş arkadaşları Murphy’nin bu cümlesine ve çeşitli varyasyonlarına karşın Murphy’nin Kanunları adını verirler. İş ortamında çıkan bu kanun giderek yayıldı ve meşhur hale geldi. Bir süre sonra basın toplantısı yapıldı ve Albay John Paul Stapp:

Tüm olasılıkları göz önünde bulundurduk ve işlerin ters gidebileceğini hesap ederek, tedbirimizi aldık.

dedi. Yani Murphy Kanunları sayesinde sağ kalabildiğini dile getirdi. Murphy Kanunları günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkan sorunlar için hep en kötüsünü düşünmemizi sağlar. Bu da risk analizlerini görmek açısından oldukça önemlidir. Çünkü sadece iyi olacağını düşünmek, ters gidebilecek durumlar için önlem alamamamıza sebep olur. Önlem alabilmek ve kötüsü olduğunda hazır olabilmek için ters gideceğini düşünmek kimi zaman olumsuzluk olarak görülse de olumlu sonuçlar doğurabilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.