Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

17 Ocak, 2022

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

Kulaklıklar, belki de günlük hayatta telefondan sonra en çok kullandığımız teknolojik aksesuarlardır. Çok kullandığımız bu teknolojik aksesuarın birçok çeşidi varken kendimize uygun kulaklığı nasıl buluruz? Gelin bu yazımda bunu keşfedelim.

Teknoloji dünyası sürekli gelişiyor. Kulaklık da bundan en çok etkilenen teknolojik aksesuarlardan. Günümüzde 6 farklı çeşitte kulaklık mevcut ve her birinin kullanım alanı farklı farklı. 6 farklı kulaklık çeşidini, kullanım alanlarını ve faydalarını incelemeye başlayalım 

1-) Arkası Kapalı Kulaklıklar 

Bu kulaklık türü genelde müzik dinlerken kendini dışarıdan gelebilecek yabancı bir gürültüden izole etmek isteyenler tarafından tercih edilir. Bu kulaklığın asıl amacı dinleyiciyi dış seslerden izole etmektir. Bu yüzden arkası kapalı kulaklıklar kendini müziğin dünyasına kaptırmak isteyenler için doğru bir tercihtir. 

Arkası  kapalı kulaklıklar genelde müzisyenler tarafından şarkı kaydederken kullanılır. Şarkıcıların kullanmasının amacı ise tüm dış sesleri izole ederek enstürmanları ve vokalleri detaylandırma yetenekleri sebebiyledir.

Arkası kapalı kulaklıkların hem tüm kulağı kaplayan kulak üstü kulaklıklar hem de kulağın üstüne hafifçe kıvrılabilen kulak içi kulaklıkları mevcuttur. Arkası kapalı kulaklık çeşidine Sony WH-CH710N modelini örnek olarak verebiliriz. 

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

2-) Açık Kulaklık

Bu kulaklık tipi, arkası kapalı kulaklık türüne göre sesin ortama girmesine izin veren hafif açık kulak pedlerine sahiptir. Açık kulaklık; arkası kapalı kulaklıkta tamamen izole olmuş, sesi daha çok sanki hopörlerden dinlermiş hissi veren daha havadar ve açık bir ses üretir. Bu kulaklık türünü daha çok ses mühendislerini tercih eder çünkü miksajın daha doğru kalmasını sağlayarak kapalı kulaklıklarda ortaya çıkan frekans birikmesi sorununu ortadan kaldırır. "Peki müzik tutkunları neden bu kulaklığı tercih eder?" diye soracak olursanız ise cevabı çok basit: düz ses istemeleri. Böylece müzisyenin dinleyiciye iletmek istediklerini doğru bir şekilde duyabilirler fakat dinlediğiniz müzik yada podcast diğer insanlar tarafından duyulsun istemiyorsanız bu kulaklık türü pek size uygun değil.

Son olarak bu kulaklığın ek bir faydasından bahsedecek olursak, kulaklar üzerinde daha az baskı kuracağı için bu kulaklık türünü kullanım süreside uzundur. Arkası kapalı kulaklık türünde olduğu gibi büyük boy ve kulak üstü gibi iki seçeneği vardır. Bir de yarı açık kulaklık tipi denilen çok nadir bir türü de mevcuttur.

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

3-) Kulak Üstü Kulaklık

Bu kulaklık türünün tasarımı arkası açık kulaklıkların tasarımına benzer. Bu kulaklık tipi oldukça rahattır, diğer kulaklık modellerinde olduğu gibi kulaklarınız terlemez. Bu kulaklık modelini alırken dikkat edilmesi gereken tek nokta kulağa çok baskı yapmamasıdır, baskı yapıp yapmadığını da alışveriş esnasında deneyerek öğrenebilirsiniz. Bu kulaklık modelinde kendi içerisinde birbirinden farklı tasarımlara sahip modelleri vardır bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durumdur.

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

4-) Kulak İçi Kulaklık

Bu kulaklık türü günlük hayatta daha çok karşılaştığımız ve daha çok tercih edilen bir modeldir. Bu kulaklık türünün avantajı hem konfor hem de ses yalıtımı ve ses detayıdır. Bu modeli taşınabilir kulakların kapalı modeli olarak düşünebiliriz. Bu tür; genellikle çok fazla ses sızıntısına sahip değildir, müziği korur ve dış gürültürüyü bastırır. Kulak içi kulaklıklar, kulak zarlarına yakın olduğu için kulaklığın içinde koruma amaçlı kulak yastıkları bulunur. Bu kulaklık türünün kullanıcılarda endişe uyandırmasının nedeni kulak zarına vereceği zarardır fakat kulak zarının hasar görmesinin nedeni sesin kulağa yakınlığı değil sesin yüksekliği daha çok zarar verir.

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

5-) Bluetooth Kulaklık

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte moda olan bu kulaklık türü, yukarıda saydığımız kulaklık türlerinin aksine kablosuz olması nedeniyle daha kullanışlıdır. Bu kulaklık türünün ses kalitesi kablolu kulaklıklarla aynı kalitedir. Bu model kulaklıklar kablolu kulaklıklara göre daha yeni bir teknolojiye sahip olduğu için daha pahalıdır. Kullanışlı bir model olduğu kadar dezavantajı da düzeli olarak şarj etmeniz gerekmektedir.

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

6-) Gürültü Önleyici Kulaklık

Bu kulaklığın üretim amacı ortamdaki sesi tamamen önleyerek dinlediğiniz müziğe, podcaste daha iyi odaklanabilmeniz amacıyla üretilmiştir.

Kulaklık Türlerine Giriş 101 - TeknoCase

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.