Kobra Etkisinin Hikayesi

Bilim ve Teknoloji - 21 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

21 Haziran, 2021

Kobra Etkisinin Hikayesi

Bu zamana kadar Kobra etkisini hiç duydunuz mu? Bu yazımda ekonomide ve siyasette denk gelebileceğiniz Kobra etkisini sizler için araştırdım. Bu etkinin ortaya nasıl çıktığını merak ediyorsanız yazımı okuyabilirsiniz.

Kobra etkisi, bir problemi çözmek için yapılan bir eylemin ya da teşviklerin, problemi daha da kötüleştirmesine denir. Bu terim, genellikle ekonomi ve siyasetteki yanlış kararların nasıl istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini göstermek için kullanılır.

Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

İngiltere’nin Hindistan’ı kolonileştirmesi amacıyla kurulan East India Company Britanya adına (Doğu Hindistan Şirketi) 18. ve 19. yüzyıllarda Asya’da büyük fetihler yapmıştı. Adından da anlaşılacağı üzere bu fetihlerin odak noktası ise Hint topraklarıydı. İngiliz askerler, Hindistan’da yani ülkelerinden 7.500 km uzakta yerli birimlerle kanlı bir savaş veriyorlardı. Ancak onları düşman askerinden daha çok korkutan başka bir canlıydı. Bütün bir Hindistan’ı fethetme gücüne sahip İngiliz askerinin en büyük rakibi kobralar olmuştu. Hindistan’ın başkentinde kobra nüfusu büyük bir artışa geçmişti ve bu da İngiliz askerlerinin ölümüne sebep oluyordu çünkü İngilizler daha önce kobra yılanı ile hiç karşılaşmamışlardı. İngilizler de buna çözüm olarak bölge halkına bir teklifte bulundu ve yılanları öldürüp getiren Hintlilere para vereceklerini söylediler.

Kobra Etkisinin Hikayesi

Hintliler için bu büyük bir fırsattı. Yılanlara alışkın olduklarından ve fakirliğin getirdiği mecburiyetle yılan avına çıktılar. Düzenli olarak yılanları öldürüp İngilizlere teslim ediyorlardı ve yılan başına da bir sterlin alıyorlardı. O kadar çok yılan öldürmüşlerdi ki bir süre sonra yılanların neslinin tükenme noktasına geldiğini fark ettiler. Ancak yılan biterse para da bitecekti. Hintliler de bunu bildiklerinden İngiliz güçlerinden gizli olacak şekilde iç bölgelerde yılan çiftlikleri kurdular. İngilizlerden aldıkları parayla daha fazla yılan üretiyor ve yine o yılanları da İngilizlere satıyorlardı. Ancak bu sefer yılanlar düzenli ve daha hızlı şekilde üredikleri için İngilizlerin cebinden eskisinden daha fazla para çıkıyordu ve artık kârdan çok zarara giriyorlardı ve bu girişimlerinden vazgeçtiler. Hintliler de artık çiftliklere ihtiyaç duymadıklarından kurdukları yılan çiftliklerini dağıttılar ve tüm kobralar ait oldukları yere, doğalarına, döndüler. Döndüler dönmesine de kobralar artık eskisinden de kalabalıktı ve can almaya devam ediyorlardı.

O günden beri ise kontrol altına alınması beklenen ancak yapılan müdahale sonucunda daha kötü bir hal alan durumlara kobra etkisi adı veriliyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.