Kadın Beyni ve Hormonlar

Bilim ve Teknoloji - 15 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

15 Şubat, 2021

Kadın Beyni ve Hormonlar
Kredi: HappyEarthPeople

Bu yazımda sizlere hormonların kadın beynine ve ruh haline olan etkilerinden, davranışlarımızda yaptıkları değişimlerden bahsediyorum. İyi okumalar!

Hormonlarımız, isteklerimizi ve ruh halimizi belirleyebilen kimyasallardır. Konuşkan olmanıza, ağlamanıza, sevinmenize, sıkılmanıza, başkalarını incitmekten korkmanıza, hırslanmanıza, aşık olmanıza, dans etmenize ya da gerilmenize neden olabilirler. Yani hormonlar beynimizi, beynimiz de bizi yönetir. Okullarda hepimize hormonların görevleri ve vücudumuzda yaptıkları değişimler öğretildi. Peki ya beynimize etkileri? Gelin beraber hormonların kadın beynine etkilerini öğrenelim.

1. ÖSTROJEN: Beynimizin kraliçesi. Güçlüdür ve kontrolü elinde tutar. Bazen sadece bir işle ilgilenmenize neden olurken bazen de baştan çıkarıcı olmanıza sebep olur. Dopamin, serotonin, asetilkolin ve norepinefrinin (beyine kendini iyi hissettiren kimyasallar) östrojenin arkadaşlarıdır.

2. PROJESTERON: Östrojenin arka planında kalan ama çok güçlü kardeşidir. Kimi zaman östrojenin etkilerini tersine çevirirken kimi zaman yumuşatıcıdır. Allopregnanolonun (beynin sakinleştiricisi) annesidir.

Kadın Beyni ve Hormonlar

3. TESTOSTERON: Her şeyi tüketen, odaklanmış erkek hormonudur. Saldırgan ve hissiz davranmaya sebebiyet verebilir. Sarılmaya pek zamanı yoktur.

4. OKSİTOSİN: Mutluluk ve sevgi hormonu olarak da bilinir. Sevecen ve besleyicidir. Yardım ve hizmet etmekten zevk alır. Östrojen ve vasopressinin (erkek sosyalleşme hormonu) kardeşi, dopaminin arkadaşıdır. 

Kadın Beyni ve Hormonlar

5. KORTİZOL: Stresli anlarımızda bizimledir. Fiziksel ve ruhsal olarak hassas olmamıza sebep olur.

6. VASOPRESSİN: Arka planda içten içe saldırgan erkeksi enerjiler verendir. Erkeksi bir şekilde bağlanmaya neden olur. Oksitosinin erkek kardeşidir.

7. DHEA (DEHİDROEPİANDROSTERON): Hormonların deposudur. Hayatın özünü içinde taşır, enerji verir. Testosteron ve östrojenin ebeveynleridir. ‘’Anne hormon’’ da denir. Gençlikte fazladır, yaşlandıkça azalır.

8. ANDROSTENEDİON: Yumurtalıklardaki testosteronun annesidir. Küstahlığın tedarikçisidir. Menopoz döneminde azalarak yumurtalıklarla birlikte ölür.

9. ALLOPREGNANOLON: Projesteronun lüks düşkünü kızıdır. Eğer o olmazsa huysuz oluruz. Yatıştırıcı, sakinleştirici ve stresi ortadan kaldırandır. Ama gidişiyle de son derece rahatsız eden yoksunluk sendromuna neden olan bir hormondur. Ani gidişi PMS’nin (Âdet öncesi sendromu.) sebebidir.

Yukarıda yazanlar kadın beyni hakkındaki bilgilerin çok çok ufak bir bölümü. Kadın beyninin doğumdan ölüme kadar geçirdiği değişimleri öğrenmek, kendinizi veya sevdiğinizi daha iyi anlamak ve en önemlisi kadınları tanımak isterseniz Prof. Dr. Louann Brizendine‘in ‘’Kadın Beyni’’ kitabını okuyabilirsiniz. Yazarın da dediği gibi ‘’Tüm kadınların ve onları seven tüm erkeklerin mutlaka okuması gereken bir kitap!’’.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.