Kadın Beyni ve Erkek Beyni Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bilim ve Teknoloji - 08 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

08 Ağustos, 2022

Kadın Beyni ve Erkek Beyni Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kadın beyni ve erkek beyni arasındaki farkları ve bunların nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü? Gelin bu yazımda detaylı bir şekilde kadın ve erkek beynini inceleyelim!

Paul Broca, kadın beyni ve erkek beyni farklılığına dair araştırma yapan ilk bilim insanıdır. Kadın beyni ve erkek beyninin farklı olmasının sebebi anne karnında karşılaştığımız cinsiyet hormonlarıdır. Testesteron hormonu, annede yeterli miktarda salgılanamadığından beynin sol yarımküresinin gelişimini geciktirir. Erkek beyninin sol yarımküresi, anne karnında daha geç gelişmektedir. Bu sebeple sol yarımküre daha fazla dış etkene maruz kalırken sağ yarımküre daha baskın olmaktadır. Kadınlarda beynin sağ yarımküresi geliştiğinden duygu, heyecan, müzik, sanat gibi estetik algılar ön plana çıkmaktadır. Erkeklerde ise beynin sol yarımküresi mantık, muhakeme, analiz gibi rasyonel kavramlarla biyolojik olarak gelişmektedir. 

Kadın Beyni ve Erkek Beyni Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ben Hangi Beyinliyim?

Östrojen hormonu işaret parmağının, testesteron hormonu yüzük parmağının büyümesini sağlamaktadır. Baskın kullanılan elin iç tarafından baktığımızda işaret parmağı mı daha uzundur, yüzük parmağı mı? Erkeklerde genellikle yüzük parmağı, işaret parmağından daha uzun olmaktadır. Kadınlarda ise genelde ya işaret parmağı ve yüzük parmağı eşittir ya da işaret parmağı daha uzundur. Dolayısıyla yüzük parmağımız uzunsa erkek beynine, işaret parmağımız uzunsa kadın beynine sahip olmaktayız. 

Kadınların daha çok kelime tüketmesi meselesinin de bundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Şöyle ki, işitme ve konuşma merkezimiz sol yarımkürede daha baskındır. Kadınlar konuşurken sağ ve sol beyin yarımkürelerini birlikte kullanmaktadır. Dolayısıyka kadınlar bir durum hakkında konuşurken genellikle durum ile ilgili duygularını ekleyerek konuşmaya yatkındırlar. Erkekler ise işitme ve konuşma alanında daha çekinik olan sağ yarımküreyi kullandıkları için zorlanırlar. Çalışmalara göre kadınlar 16 bin ve erkekler 15 bin kelime kullanmaktadır.

Kadın beyni ile erkek beyninin farklı yapılanması birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Kavgaların altında yatan sorun, birbirimizi yeterince tanımamaktan kaynaklanmaktadır. Her iki cinsiyet de olayları kendi bakış açısından ele almakta ve buna uygun davranmaktadır. Ancak ve ancak birbirimizin beyin yapısını tanırsak doğru eylemde bulunabiliriz.

Kadın Beyni ve Erkek Beyni Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir ilişkiyi kadın başlatır, kadın bitirir.  Ama başlatan ve bitiren aynı kadın olmayabilir.

G. Garcia Marquez

 

  • Erkeklerde beyin hacmi %10 daha fazladır.
  • Kadınlarda ana işlem merkezi yani düşünme, dil ve verilerin analizi olan korteks bölgesi daha kalındır. Nöron sayısı daha fazladır. Nöron sayısının fazla olmasının bir dezavantaj olduğu düşünülmektedir. Çünkü çok sayıda nöron karışıklığa yol açabilir. 
  • Corpus Callosum bölgesi, kadınlarda daha kalındır. Dolayısıyla iki lob arasındaki bağlantının daha yoğun olduğu düşünülmektedir.
  • Amigdala korku merkezi, erkeklerde daha gelişmiştir. Amigdala hafıza merkezi ise kadınlarda daha gelişmiştir.
  • Kadınlarda limbil bölge daha aktif olduğundan daha iyi empati kurarlar. Empati sırasında iki sistem kullanılmaktadır. Ayna Nöron Sistemi (ANS), karşınızdakinin hislerini kendinizde hissetmenize neden olan duygusal empatiden sorumludur. Temporoparietal Bağlantı Sistemi (TBS), karşınızdakinin sorununu çözmek için yollar arayan bilişsel empatiden sorumludur. Erkek beyni TBS'yi, kadın beyni ise ANS'yi ağırlıklı olarak kullanmaktadır. Bu sebeple erkekte daha çok ani öfke patlamaları, kadınlarda ise kavgadan kaçma ve sorunu çözme özelliklerinin bulunduğu düşünülmektedir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.