IQ ve EQ Hakkında Az Bilinenler

Bilim ve Teknoloji - 06 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

06 Eylül, 2021

IQ ve EQ Hakkında Az Bilinenler
Kredi: pixabay

Bu yazımda hem IQ ve EQ kavramlarının açıklamalarını hem de aralarındaki farkları öğrenebilirsin. IQ ve EQ hakkında az bilinenleri merak ediyorsan bu içerik tam sana göre. İyi okumalar!

Intelligence quotient (IQ),  toplumda zeka ölçümü olarak ele alınmaktadır. Biz bu kavrama daha geniş düzeyde bakacak olursak IQ; sol beyin becerimizi, sayısal zekamızı,  diğer insanlara göre hızlı ya da yavaş şekilde olayları mukayese etme, sonuç çıkarma, değerlendirme, algılama, karar verme, yargılama gibi yeteneklerimizi ölçmemizde kullanılan bir kavramdır. IQ testlerinde sayısal, sözel ve görsel alanlarda değerlendirmeler yapılır.  Beynimizde düşünce süreçlerini içermekte olup bilgiyi ölçme, planlama, problem çözme vs. becerilerini ortaya koyar.

Emotional quotient (EQ), diğer anlamlarıyla duygusal-sosyal zekadır. Yapılan araştırmalarda EQ beynin sağ lobunu etkinleştirdiği söylenmiştir. Duygusal zeka yani EQ’ yu tanımlayacak olursak; kişinin kendisi veya başkalarının duygularının farkında olabilme, duruma göre bu duygularını ayarlama becerisidir. Ayrıca durumları bir bütün olarak düşünerek algılama, düşünme, motivasyonunu ve sosyal ilişkilerini kuvvetli olarak yönetebilme becerisidir. Duyguları yorumlayıcı, algılayıcı  ve bütünleyici yaklaşım biçimidir. Kişinin empati yeteneğini belirler. EQ seviyesi yüksek olan insanlar gerçeklikten kopmadan etkili konuşma ve düşünmelerini iyi derecede yönlendirirler. EQ, insanlar için büyük önem taşımalıdır. Toplum içinde başarılı ve uyumla olabilmemiz için EQ seviyemiz çok önemlidir.

IQ ve EQ Hakkında Az Bilinenler

Peki EQ ve IQ Arasındaki Farklar Neler?

Günümüzde IQ kavramı EQ kavramına göre daha fazla ilgi  görmektedir. Şunu söylemeliyim ki  IQ kadar EQ kavramının da bilincinde olarak bir yaşam sürmek sizin için daha kaliteli olacaktır. Çünkü IQ kavramına başarı, zeka olarak bakmaktayız. Yapılan bazı araştırmalara  göre de bilgileri ve düşüncelerimize anlamlar yükleyerek göstermek başarımızı daha üst seviyeye çıkaracaktır. Yani burada ortaya EQ girmektedir. EQ’ su yüksek olan bireyler sosyal ilişkiler kurmada, olayları ve kendini doğru şekilde ifade etmede çok daha başarılı olmuşlardır.

Anlam olarak baktığımızda IQ; sonuç çıkarma, algılama, analiz etme iken EQ; duyguları değerlendirme, farkında olma, anlayabilme, empati kurma yeteneği yüksekliğidir.

Eğer IQ’nuz yüksek ise öğrenme beceriniz, hafızada tutabilme, bilgiyi işleme, akılda yürütme beceriniz daha yüksektir. EQ seviyesi yüksek olan insanlarda ise duygusal ve ruhsal açıdan iyi analiz ederek anlayabilme, kontrol edebilme, empati yeteneklerinin kuvvetli olması oldukça yüksek düzeydedir.

EQ seviyesi yüksek olan insanlar karşısındaki insanı manipüle edebilir, sosyal ilişkiler konusunda oldukça iyidir. IQ seviyesi yüksek olan insanlar olayları doğru şekilde analiz ederken zorlu durumlarda ani kararlar alabilmek EQ ile ilgilidir.

IQ’su Yüksek İnsanların Bazı Davranışları:

  • Yüksek duygusal zeka (EQ) değerlerine sahiptirler.
  • Yalnız vakit geçirmekten daha çok hoşlanırlar
  • Meraklıdırlar.
  • Gerektiğinde anlaşılmaz ve iddialı olabilirler ancak gereksiz bir çatışma istemezler.
  • İyi bir mizah anlayışları vardır.
  • Daha fazla dinleme ve daha az konuşma eğilimindedirler.
  • Gece kuşu olma ihtimalleri daha yüksektir.

EQ’su Yüksek İnsanların Bazı Davranışları:

  • Karakter analizi konusunda iyidirler.
  • Değişimleri kabul ederler.
  • Kendilerine ve başkalarına hayır demeyi bilirler.
  • Karşılıksız olarak bir şeyleri yaparlar.
  • Sahip olduklarına değer verirler.
  • Duygular konusunda güçlü bir sözcük dağarcıkları vardır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.