İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?

Bilim ve Teknoloji - 18 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Nisan, 2022

İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?

Tesla'nın Wardenclyffe hayali gerçek olsaydı, tüm dünyada elektriğin ücretsiz olabileceğini biliyor muydunuz? Elektriğin kablosuz aktarımını sağlayacak olan Wardenclyffe Kulesi hakkında tüm merak ettikleriniz için tıklayın!

İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?

 

İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?             İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?

  20. yüzyılın bilim ve teknoloji dünyasının en popüler, en başarılı ve en gizemli isimlerinden Tesla, Wardenclyffe Kulesi'nde ve öncesinde yaptığı çığır açan icatları ve akımlar savaşında Thomas Edison’a karşı kazandığı zaferle, Amerika’nın en önde gelen elektrik mühendisi olarak kabul ediliyordu. En büyük hayali elektriğin kablosuz ve ücretsiz bir şekilde tüm dünyaya iletilmesiydi. 200 yılı aşkın süredir elektriğin kablosuz aktarımı üzerinde bilim insanları ciddi çalışmalar yapmasına rağmen bu sorun günümüzde de çözülebilmiş değildir. Peki ya Tesla 1900'lü yıllarda bu sorunu çoktan çözmüşse? Şüphesiz Tesla yaşadığı dönemin çok ilerisinde bir zekaya ve vizyona sahip bir mucitti, Wardenclyffe Kulesi ile de hayalini gerçekleştirip insanlık tarihini değiştirmeyi planlamıştı fakat bu hayali kısa süre içinde bir takım aksaklıklara uğrayacaktı.

İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?             

  Peki nedir bu Wardenclyffe Kulesi'nin amacı? Tesla, kuleyi bilim dünyasının şimdiye kadar imkansız olduğunu düşündüğü şeyi başarmak için kullanmayı planladı: küresel, kablosuz bir iletişim sistemi. Kule, Dünya’nın kendisini bir iletken olarak kullanarak yerkürenin her yerine müzik, haber, borsa raporları, güvenli iletişim ve hatta faks görüntüleri yayınlayabilen bir sistemin ilk örneği olacaktı. İnternetin bugün bize sunduğuna benzer, ancak tamamen kablosuz bir elektrik iletimi sunmak için inanılmaz ileri görüşlü bir girişimdi. Tesla’ya göre enerjinin kablosuz aktarılabilmesi için çok yüksek frekanslara ihtiyaç vardı. Bu yüzden de düşük frekanslarda aldığı elektrik gücünü milyonlarca kat fazlasına çıkarıp elektriği dünyanın herhangi bir yerindeki alıcıya rahatlıkla gönderebileceğini düşündü. Yani Tesla, yüksek değerdeki elektrik akımlarını topraklayıp (nötrleyip) bu akımı aynı yerden başka bir akımla destekledi ve akımın gücünü giderek büyüttü. Işık hızında hareket eden bu akımın, dünyanın merkezinden geçerek geri dönmesini ve küçük kuvvetlerin birleşmesiyle rezonanssal bir biçimde devasa bir dalga meydana getirmesini Wardenclyffe Kulesi ile sağlamak amacıydı. Bu şekilde devasa dalgalar ile elektrik kablosuz bir şekilde iletimini sağlayacaktı. Fakat Tesla’nın yatırımcısı J.P Morgan’ın enerjinin yok fiyata satılacağı ve bundan kar sağlayamayacağını anlamasıyla projeden tüm desteğini çekti ve proje rafa kalktı. Böylece insanlık adına çok önemli olan bir fırsat ellerimizin arasından kayıp gitti.

İnsanlığın Geleceğine Tesla'nın Wardenclyffe Kulesi Yön Verebilir mi?

  Günümüze gelecek olursak çalışmalar hala devam etmektedir. 2007 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) çalışan bilim insanları, 2 metre uzaktan 60 watt gücünde bir ampulü yakmayı başardılar. Bu olay Tesla’nın Wardenclyffe hayalinin ilk gerçek olmuş halidir. Aynı bilim insanlarının kurduğu Wi-Tricity adlı şirket kablosuz enerjinin ticarileşmesi açısından da ilk adımı attı. 2022 yılında bilim insanları Tesla’nın  Wardenclyffe hayaliyle elektrikli araçların da kablosuz şarj edilmesi için kullanmaya çalışmaktadır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.