Google: Bana Sor - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

17 Mayıs, 2021

Google: Bana Sor - TeknoCase

Google'ın bir üniversitenin yurt odasında başlayıp, bugün hayatımızın bir parçası haline gelen teknolojik bir girişim olduğunu biliyor muydunuz? Bu büyük başarı hikayesini ve arkasındaki ikiliyi öğrenmek istiyorsanız buyurun başlayalım.

Her şey 1995 yılında Larry Page'nin Stanford Üniversitesi'ne lisansüstü eğitim almak için gelmesiyle başlamıştı. O sıralar Stanford Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Sergey Brin ise yeni gelen Larry'ye etrafı gezdirmekle görevlendirilmişti. İkili ilk zamanlar hiç anlaşamamış olmalarına rağmen bir yıl sonra ortaklık kurmaya karar verdiler. İşte bu ilham verici büyük hikaye yavaş yavaş ortaya çıkıyordu.

Öğrenci yurdundaki odalarından çalışmaya başlayan ikili piyasadaki arama motorlarının bilgiye ulaşmada yetersiz kaldığını düşünüyordu. Bu yüzden daha kullanışlı bir arama motoru oluşturmak için kolları sıvadılar. Bir süre sonra "Backrub" olarak adlandırdıkları arama motorunu oluşturdular. Çok zaman geçmeden de adını "Google" olarak değiştirdiler. "Google" adını, 1 rakamı ile başlayan ve sonuna 100 tane 0 rakamının gelmesiyle meydana gelen "googol" kelimesinden esinlenerek koymuşlardı.

İlk zamanlar sunucuya sadece google.stanford.edu üzerinden ulaşılabilirken, ikili şirketin bugün kullandığı alan adını 15 Eylül 1997'de etkinleştirdiler. 1998 yılının Ağustos ayında Andy Bechtolsheim tarafından yapılan 100.000 dolarlık yatırım sonucunda da 4 Eylül 1998 günü şirketi resmen kurdular. Yatırım ile birlikte Susan Wojcicki'nin Kaliforniya'da bulunan banliyösündeki garaja taşınan ikili, şirketin ilk sloganını "Kötü Olma!" olarak belirlediler. Şirkete ilk çalışan olarak ise yine Stanford Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Craig Silverstein alındı.

Şirket kurulduktan sonra ikili sadece altı ay gibi bir sürede çalışanlarının sayısını sekize çıkardılar ve bunun sonucunda Palo Alto'daki yeni ofislerine taşındılar. Günlük 500.000 sorgulamaya başarılı bir şekilde yanıt veren arama motoruna ilgi o günlerde artmaya başlamıştı. İkili bu ilginin büyük çaplı ilk meyvesini yakında alacaktı. Silikon Vadisi'nin önde gelen şirketlerinden Sequoia Capital ve Kleiner Perkins Caufield & Byers tarafından 25 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı.
2000 yılına doğru gelirken arama motoru milyonlarca kişi tarafından kullanılmasına rağmen şirket aynı oranda bir gelir elde edemiyordu. Bu durum karşısında yatırım yapan şirketler artık yatırımlarını sonlandırmayı düşünmeye başlamışlardı. Bu süreç devam ederken bitirim ikili "Adwords" adı verilen yenilikçi reklam ağını arama sonuçlarının yanına yerleştirdiler. Düşünülenin aksine oldukça büyük bir başarı yakalayan sistem sonucunda reklamcılıkta yeni bir döneme adım atılıyordu.

2001 yılına gelindiğinde ikili tarafından, şirketin ilk CEO'su olarak Eric Schmidt şirket bünyesine katıldı. Gittikçe büyüyen şirket, çalışanlarının sayısının artmasıyla beraber 2003 yılında kiraladıkları ve 2006 yılında da satın alacakları Mountain View, Kaliforniya'da bulunan ve Googleplex adını verdikleri kampüse taşındılar. 19 Ağustos 2004 tarihine gelindiğinde şirket ilk kez halka arz edildi ve Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt 2024 yılına kadar Google şirketinde birlikte çalışmak üzere anlaştılar.

Google: Bana Sor - TeknoCase

2001 yılından itibaren birçok küçük sermayeli şirketi satın alan Google gittikçe büyüyordu. Örneğin bu şirketlerden biri olan Keyhole,İnc kullanıcılarına dünyanın üç boyutlu görüntülerini sunuyordu. Google bu şirketi satın aldıktan sonra bu hizmeti 2005 yılında "Google Earth" olarak adlandırdı. 2004 yılında, günümüzde dünyanın en önemli e-posta servislerinden biri olan Gmail'i oluşturdular. 2005 yılına gelindiğinde ise bugün dünyada en yaygın işletim sistemlerinden biri olan Android'i satın aldılar. Şirket, bunlarla yetinmeyip 2006 yılında Youtube'u 1,65 milyar dolar gibi büyük bir meblağ karşılığında satın aldılar.
Bu süreçte birçok satın aldığı şirketlere ek olarak Google, araştırmalardan reklamlara kadar birçok sektörde işbirliğine de imzasını atıyordu. Örneğin; 2005 yılında NASA Ames Research Center ile ofis inşası için işbirliğine giden şirket, yine aynı yıl Sun Microsystems ile teknolojilerini paylaşmak ve dağıtmak üzerine anlaşmışlardı. Yine 2008 yılında şirket bünyesindeki Google Earth hizmetine yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamak üzere uydu yollamak için GeoEye ile işbirliği yaptı ve uydu 6 Eylül 2008 yılında Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı. Birçok sektöre adımını atan Google, "Google Energy" adıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına da yöneldiler ve ilk yatırımlarını iki adet rüzgar çiftliği satın alarak yaptılar. Böylece bu iki çiftlik sayesinde 55.000 eve yetecek elektrik üretilecek ve fosil yakıt tüketimi azalıp, kar sağlanacaktı.

Ağustos 2015 yılında Page, artık Google ve satın aldığı şirketlerin Alphabet diye adlandırdıkları şirkete bağlandığını açıkladı. Açıklamaya göre şirketin CEO'su Larry Page, yönetim kurulu başkanı ise Sergey Brin olmuştu.

Kısaca sizlere Google şirketinden ve bu şirketi bu günlere getiren ikiliden bahsettim. Bu içeriği hazırlarken bilgiye ulaşmamı sağlayan Google arama motoruna teşekkür ediyorum. Google ile kalın.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.