Genç Yaşında Bir Mucit: Louis Braille - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 04 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

04 Temmuz, 2022

Genç Yaşında Bir Mucit: Louis Braille - TeknoCase

Günümüzde körler için alfabe sistemi olarak bilinen Braille alfabesinin mucidinin kim olduğunu hiç merak etmiş miydiniz? Gelin bu alfabenin genç mucidinin hayatına bir göz atalım.

Neredeyse dünya çapında kullanılan ve görme engelliler için okuma ve yazmayı sağlayan Braille alfabesini yalnızca 15 yaşındaki bir gencin bulduğunu biliyor muydunuz? Birden altıya kadar belli bir düzen içinde sıralanmış kabartmalı noktaları parmaklarla üstünden geçerek okunan bu körler alfabe sistemi, özel karakterler içeren Asya dilleri dışında hemen hemen her dile uyarlanmıştır.

Genç Yaşında Bir Mucit: Louis Braille - TeknoCase

Louis Braille, Braille alfabesini daha 15 yaşındayken bulan Fransız bir mucit gençtir. Görme engelliler için kullanılan bu alfabenin mucidi Louis de aslında bir görme engelliydi. Fransa’nın küçük bir köyünde yaşayan Louis, daha 3 yaşındayken babasının koşum atölyesindeki aletlerle oynarken trajik bir kaza geçiriyor ve sol gözüne bir alet saplanıyor. Haftalarca acı çeken ve doktor doktor gezen Louis’in gözünü hiçbir doktor kurtaramadı. Bu süreç içinde yarası enfekte olunca sol gözü görme yetisini tamamen kaybetti, ardından bu enfeksiyon zamanla sağ gözünü de etkiledi ve Louis daha altı yaşındayken tamamen kör oldu. Fakat buna rağmen ailesi oğullarının da normal çocuklar gibi eğitim alabilmesi için çabaladı ve Louis daha 7 yaşındayken Paris’te bulunan ve dünyanın ilklerinden biri olarak kabul edilen Genç Körler Kraliyet Enstitüsü’nden burs kazanıp orada eğitim aldı. Ayrıca müzik alanında da çok yetenekliydi ve başarılı bir org ve çello çalarıydı.

Braille alfabesinin temeli, aslında askerlerin karanlıkta iletişim kurabilmesine imksan sağlayan kod dili "sonografi"den ilham alır. Napolyon’un talebi üzerine Charles Barbier askerlerin gece karanlığında ışık olmaksızın anlaşmalarını sağlamak için bu kod dilini geliştirir. Ancak Barbier'in sistemi çok karışık ve öğrenilmesi zordu ve bu yüzden de askeriye tarafından reddedilmişti. 1821 yılında Louis Braille’in eğitim gördüğü Genç Körler Kraliyet Enstitüsü’ne gitti ve orada Louis Braille ile tanıştı. Braille, Barbier’in en büyük hatasının kod dilindeki temsili harflerin anlaşılmasının zor olduğunu ve bir sembolden diğerine çok yavaş geçilebildiğini anladı. Louis Braille’in yaptığı değişiklik ile 6'lı nokta sistemi bulunmuş oldu.

Genç Yaşında Bir Mucit: Louis Braille - TeknoCase

Genç yaşında kör alfabesinde devrim niteliğinde bir buluş yapan Louis Braille, yine genç yaşında 1852 yılında 43 yaşındayken tüberkülozdan öldü.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.