Geleceğin Gıdası: Yapay Et

Bilim ve Teknoloji - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

10 Mayıs, 2021

Geleceğin Gıdası: Yapay Et

Sentetik et, in vitro et gibi isimlerle de anılan yapay et alternatif bir protein kaynağıdır. Tüketici alışkanlıklarının değişmesi ve artan nüfus gibi etmenlere ek olarak teknolojinin de gelişmesi gıda üretiminde yeni yöntemleri beraberinde getirmektedir. Bu yöntemler içerisinde karşımıza çıkan yeni uygulamalardan birisi laboratuvar ortamında üretilen hamburger eti olmuştur.

Microsoft kurucusu Bill Gates ‘gıdanın geleceği’ dediği yapay etin yaygınlaşması gerektiğini iddia ederek, bu yönde laboratuvarda et üreten firmalara yatırım yaptı. Peki nedir bu yapay et?

Geleceğin Gıdası: Yapay Et

Yapay et ilk defa 2013 yılında Hollanda Maastricht Üniversitesi'nde üç ay sürede laboratuvar ortamında 325 bin dolara hayvan hücrelerinden üretilmiştir. İlk yapay et dana etinden üretilen bir hamburgerdir. Bu hamburger normalden daha renksiz, tat olarak tavuğa daha yakın bulunmuştur. Yapay etin sağlayacağı avantajlar; sera gazının azalmasına bağlı olarak küresel ısınmaya karşı olumlu katkılar, hayvan yemleri için kullanılan tahılların insan gereksinimleri için kullanılacak olması, hayvanların kesilmesine gereksinim duyulmaması, vejetaryan bireylerin et yiyebilecek olması, 2050 yılında dünya nüfusunun iki katı olacağının öngörülmesine bağlı olarak ihtiyaç duyulan proteinin bu şekilde sağlanacak olması, hayvansal kaynaklı bozulma ve hastalık yapan mikroorganizmaların gelişmelerinin önlenmesi ve çevreye duyarlı et ürünleri üretilmesi olarak düşünülmektedir. Birçok olumlu yön düşünüldüğünde marketlerde yapay et satışının yaygınlaşması gerektiği düşünülse de, bu yöntemle üretilmiş etleri tüketen kişilerin dokularında ciddi değişikliklere yol açabileceği ve zamanla yamyamlığa neden olabileceği kaygıları mevcuttur. Yapay et üretiminin maliyeti teknolojideki gelişmeler ile günümüzde yaklaşık 2500-3000 dolara kadar düşmüştür. Ancak bu haliyle de tüketiciye ulaşması zor görünmektedir.

Geleceğin Gıdası: Yapay Et

 

Kırmızı etlerin yanlış pişirilmesi sonucu çeşitli kronik hastalıklarla karşılaşılabiliyor. Kanser, diyabet, kalp hastalıkları bu hastalıklardan birkaçı. Kırmızı etin zararlı olduğunu düşünebilirsiniz ancak kırmızı et uygun miktarlarda ve pişirilme düzeylerde sofralarımızda olmalıdır. Bu duruma bir alternatif çözüm yapay et üretimidir. Aynı zamanda çeşitli bitkilerden de et üretilebileceği de düşünülmektedir. Ancak yapılan çalışmalar yetersiz kalmaktadır. Şu an dünyada 80 firma bu konuda araştırmalarını sürdürmektedir.  Bu firmaların detaylı çalışmalarının sonucunda besleyici değeri ve faydaları gibi özelliklerini öğrenebileceğiz.  

Bu konuda araştırma ve çalışmalar hızla devam ederken ülkemiz için çok yeni bir uygulamadır. Ankara Üniversitesi Teknokent’te çalışmaları devam eden yapay etin 2025 yılında piyasaya sürüleceği tahmin edilmektedir. Yapay etle aynı zamanda farklı türde hayvan etlerinin tüketilebileceği de düşünülmektedir. Örneğin geyik eti...

Şimdi düşünün, siz yapay et tüketir misiniz?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.