Enerji Depolama Yöntemleri

Bilim ve Teknoloji - 28 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

28 Mart, 2022

Enerji Depolama Yöntemleri

Dünya nüfusunun hızla artması, gıda ve enerji ihtiyacının da artması demek. Bu sebeple enerjinin depolanması ve ihtiyaç halinde tekrar kullanılabilmesi günümüz dünyası için büyük önem arz etmektedir. Enerji depolama sistemlerini hadi gelin birlikte inceleyelim!

Enerji Depolamanın Amacı ve Faydaları

Enerji insan hayatı için çok önemlidir. En önemlisi ise elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisini bazı fosil yakıtlardan ve yenilenebilir kaynaklardan elde ederiz. Elde edilen elektrik enerjisi bazı zamanlarda fazla üretilir, depolanamaz; bu yüzden elektrik enerji fazlası meydana gelir ve boşa gider. Bu yüzden enerji depolama yöntemleri, elektrik enerjisi atığını boşa gitmesini engelleyerek ihtiyaç olduğu vakitte temiz ve kaliteli bir şekilde enerjiyi istenilen yere vermesini sağlar. Enerji depolamanın yaygınlaşması daha az fosil yakıtlı enerjinin kullanılmasını sağlayarak Dünya'mızın daha temiz olmasını sağlar. Örneğin Güneş enerjisi Güneş olduğu zaman, rüzgar enerjisi ise rüzgarın olduğu zamanda elektrik enerjisi üretimini sağlar. Bu enerji türleri günün 24 saati elektrik üretimi yapamazlar. Bu yüzden elektrik enerjisini üretirken şebekeye enerji aktarılır ancak enerji fazlası meydana gelir. Enerji depolamanın bu örnekle ne kadar faydalı olduğu görülür.

Enerji Depolama Çeşitleri

Enerji depolama türleri toplam 5 çeşittir. Bunlar,

  1. Kimyasal Enerji Depolama
  2. Mekanik Enerji Depolama
  3. Elektriksel Enerji Depolama
  4. Isıl Enerji Depolama

Enerji Depolama Yöntemleri

 1. Kimyasal Enerji Depolama

Bu enerji depolama türüyle kimyasal bileşiklerin meydana getirdiği bağlarda depolanması sağlanır ve bağlarda depolanan enerjinin tekrar kullanılabilmesi bazı durumlarda katalizör ile ekzotermik reaksiyon sağlanması ile olur. En çok kullanılan metodlar ise hidrojen ve amonyak gazı iledir.

 2. Mekanik Enerji Depolama

İki yöntemdir. Bunlar, haznesi olan pompa sistemli ve kompresör ile hava sıkıştırılarak yapılır. Haznesi olan pompa sistemine, pompaj depolamalı hidroelektrik santraller örnek olarak verilebilir. Bu yöntemde farklı yükseltide iki su deposu kullanılır. Elektriğin ihtiyacı olduğunda üst rezervuarda depolanan su alt yükseltide rezervuara aktarılır. Aktarım boru ile gerçekleştirilir ve boru içerisinde türbin bulunur. Türbin suyun borudan geçmesiyle döner ve jeneratöre elektrik enerjisini üretmesini sağlar. Elektrik ihtiyacının olmadığı durumda ise alt rezervuarda bulunan su su pompası ile üst rezervuara taşınır böylece döngü tamamlanmış olur. Kompresörün havayı sıkıştırarak oluşturduğu depolama ise bir hava depolanma tankının içinde enerjinin ihtiyaç olmadığı durumlarda kompresör vasıtasıyla enerjinin depolanmasını sağlar. 

 3. Elektriksel Enerji Depolama

Ultrakapasitörler, süperkapasitörler, yakıt hücreleri, lityum-iyon, nikel-kadmiyum, nikel-metal hidrit gibi yöntemler ile elektriksel enerji depolama yapılır. Bu yöntemlerden en yaygın olarak kullanılan lityum-iyon pilleridir. Bunun nedeni verimlerinin çok yüksek olmasıdır. Kullanım alanları tüm elektronik cihazlar ve özellikle otomotiv sektöründe yaygınlaşması artmıştır.

 4. Isıl Enerji Depolama

Isıl enerji, herhangi bir maddedeki atom veya moleküllerin bulundurduğu enerjinin titreşim sonucu oluşur. Isıl enerjiyyle maddenin iç enerjisinde meydana gelen değişimlerinden faydanılarak depolanması sağlanır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.