Duygusal Bir Hastalık: Kırık Kalp Sendromu

Bilim ve Teknoloji - 03 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

03 Ekim, 2022

Duygusal Bir Hastalık: Kırık Kalp Sendromu

Hiç kalbinizin kırıldığını hissettiğinizde bunun gerçek bir hastalığa dönüşebileceğini düşündünüz mü? Kırık kalp sendromu nedir gelin hep birlikte öğrenelim!

Olumlu ya da olumsuz tüm duygularımız fizyolojik değişimlere neden oluyor. Her duygu ile cildimiz, kalp atım hızımız, sindirim sistemimiz, eklemlerimiz, kas enerji düzeyimiz, saçlarımız ve çok sayıda hücremiz farkında bile olmadığımız bir değişim yaşıyor. Strese bağlı kardiyomiyopati olarak da bilinen kırık kalp sendromu, duygusal ya da fiziksel gerginlik sonucu oluşan bir durumdur.

1990 yılında Japon bir doktor olan Hiraru Sato, yalnız ve stres altındaki kişilerde kalp yetmezliği şikayetleri olduğunu görmüş ve bu kişilerin kalp görüntülerini inceleyerek kalp kası bozukluğu varlığını tespit etmiştir. Hastaların kalp görüntülerini de Japon balıkçıların ahtopat avlamada kullandığı vazoya benzettiği için 'Takotsubo' ismini vermiştir.

Duygusal Bir Hastalık: Kırık Kalp Sendromu

Sevdiğimizden ayrıldığımızda ya da sevdiklerimizi kaybettiğimizde, aldatıldığımızda, yaşadığımız travmalarda, şoklarda, depresyon ve stres durumlarında yani kişinin duygu durumunu genellikle negatif bir şekilde etkileyen olaylar yaşandığında bu sendrom yaşanabiliyor. Araştırmacılar yaşamımızda önemli yere sahip bir yakınımızı kaybettiğimizde, kaybımızın ertesi günü kalp krizi geçirme riskimizin 21 kat, bir hafta sonrasında ise 6 kat artmış olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra çok sevinçli olduğumuz zamanlarda da bu sendromu yaşamamız mümkün. Negatif olarak duygu durumumuzu etkileyen olaylar, kalbimizin işleyişini etkileyerek dengesinin bozulmasına sebep oluyor. Stres hormonunun aşırı salgılanmasıyla beraber adrenalin hormonu fazlalaşıyor, mutluluk hormonu olan endorfin salgısı ise azalıyor. Bu durum kalpte anormalliklere sebep oluyor ve metabolizmanın işleyişini de etkiliyor. Tüm bunların sonucunda kişide bazı anormallikler meydana geliyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre 9 kat daha fazla bu sendroma yakalanıyor. Bunun bir sebebi olarak kırık kalp sendromunun östrojen hormonuyla ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar, kalpte östrojen reseptörlerinin yoğun bir şekilde bulunması ve menapoz sonrası östrojen hormonunun azalmasıyla beraber kadınların strese karşı daha savunmasız olduğunu ortaya koyuyor.

Duygusal Bir Hastalık: Kırık Kalp Sendromu

Kalp çarpıntısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve ağrı ile kendini gösteren belirtiler ilk bakışta kalp krizi zannedilebiliyor. Hatta yapılan kan tahlili ve testlerde kalp krizi belirtisi görülmesine rağmen, koroner arter tıkanması olmadığından hastalığın kırık kalp sendromu olduğu anlaşılabiliyor. Bu yüzden bu belirtiler görüldüğünde hastaya tetkit yapılmadan önce hayatını etkileyen ani duygu değişimi yaşadığı bir olay yaşayıp yaşamadığı soruluyor. Kırık kalp sendromu, hastanın kalbinde ciddi etkiler oluştursa bile kısa sürede kendiliğinden geçiyor. Kalbi eski işlevselliğine ulaştırabilmek için ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Ayrıca hastanın psikoterapi alması da hayatındaki stresi yönetebilme ve stresle başa çıkabilme gibi becerilerini geliştirmesi açısından son derece faydalı oluyor.

Duygusal Bir Hastalık: Kırık Kalp Sendromu

Stresten uzaklaşmak ve kırık kalp sendromuna yakalanmamak için sizi etkileyen ne olursa olsun pozitif düşünün, egzersiz yapın, hobi edinin, müzik dinleyin, seyahat edin ve en önemlisi sizi üzen insanlardan hızlıca uzaklaşın. Herkese mutlu ve sağlıklı günler!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.