Diyaliz Makinesinin İcadı

Bilim ve Teknoloji - 13 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

13 Aralık, 2021

Diyaliz Makinesinin İcadı

Siz de ofiste, otobüste, okulda ya da bir hastanede gördüğünüz şeylerin nasıl icat edildiğini merak eder misiniz? Eğer siz de benim gibi eşyaların tarihini, nasıl ve ne zaman icat edildiğini merak edenlerdenseniz diyaliz makinesi hakkındaki yazıma göz atabilirsiniz.

Diyaliz makinesi... Belki de bazılarımızın daha önce duymadığı diyaliz makinesi, ona ihtiyaç duyan insanlar için hayati bir önem arz etmektedir. Diyaliz makinesi ülkemizde gittikçe artmaya başlayan organ yetmezliğine yakalanan hastaların imdadına yetişen bir makinedir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmaktadır. Böbrekler önemli organlarımız olarak vücudumuzda kanı süzme görevi yaparak zararlı maddeleri idrar yoluyla vücut dışına aktarmamızı sağlar. Böbrek yetmezliği olan hastalarda kanı süzme işlevini böbrek gerçekleştiremez. Bunun sonucunda hastaların kanında aslında olmaması gereken maddeler olmaya ve tüm organlara gitmeye başlar, bu kötü sonuçlara neden olur. Organ bağışı sırasında olan hastaların ya da organ bağışı yapılamayacak türdeki yani yeni böbrek kabul etmeyen hastalarda diyaliz makinesi bu işlevi yerine getirmektedir. Tabii ki organ bağışı yerine geçmez ama bir süre daha sizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. 

Diyaliz Makinesinin İcadı

İlk Diyaliz Makinesi

İlk böbrek diyaliz makinesinin yaratıcısı Willem Kolff, 14 Şubat 1911’de Hollanda, Leyden’de doğmuştur. Tıp öğrencisiyken Kolff, böbrek yetmezliği nedeniyle 22 yaşındaki bir adamın ölümüne tanıklık etmiştir. Bu durum onu çok etkilemiş ve vakit kaybetmeden hemen kendisini araştırmaya adamıştır. 1941’de Almanya Kampen’de yapay bir böbrek makinesi geliştirmiştir. Yerel bir fabrikadan kaba malzemeler elde etmiş, temizleme sıvısının bir banyosunda dinlenecek bir silindirin etrafına sarılan selofan borudan bir makine şekillendirmiştir. Böbrek yetmezliği nedeniyle zehirli olan hastanın kanları hortuma, banyosun içine çekilecek ve temizlenecek, sonra hastanın vücuduna geri gönderilecekti. 1945 yılında cihaz, 67 yaşındaki bir kadının hayatını kurtardı ve hasta yedi yıl daha yaşadı. O zamanlarda hastaların ne yazık ki cihaz eksiklikleri yüzünden en son raddeye kadar diyalize alınmaları geciktirilirdi. 

Diyaliz Makinesinin İcadı

1941' den bu yana teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilk diyaliz makinesi günümüzde kullanılan hemodiyaliz makinelerine dönüştü. Hala geliştirilmekte olan makine kim bilir belki ileride giyilebilir bir teknoloji yardımıyla hastaların daha konforlu bu işlemi yapmalarını sağlayabilir. Böbrek hastaları için en büyük icat kuşkusuz diyaliz makinesidir. Bugün bu makine sayesinde böbrek yetmezliği çeken pek çok hasta, hastalıklarının seyrini yavaşlatıyor ve böbrek nakli sıralarını beklerken rahat nefes alabiliyorlar.

Bu hafta sizlerle eskilerden bu yana insan hayatına fayda sağlamış olan diyaliz makinesi hakkında bilgi verdim. Bir sonraki yazılarımda görüşene dek sağlıcakla kalın :)

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.