Dijital Sanat Çılgınlığı: NFT

Blokzincir - 26 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Nisan, 2021

Dijital Sanat Çılgınlığı: NFT

Teknoloji son hız gelişmeye devam ediyor. Hayatımızın her alanında söz sahibi olan bu teknoloji, bizi her gün şaşırtmayı ve heyecanlandırmayı başarıyor. Peki bu gelişmelerden bizim haberimiz var mı? Ben de şimdi, son zamanların en çok konuşulan konularından olan NFT’den bahsetmek istiyorum.

İlk olarak NFT’nin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Non-Fungible Token‘ın kısaltması olan NFT, takas edilmesi veya değişimi mümkün olmayan kriptografik para ya da değerdir. NFT’ler kendilerine özgüdürler, kopyalanamazlar. Bu nedenden ötürü takas edilemezler. Sayılarının da sınırlı olması, onları daha da paha biçilemez hale getirir.

Her kripto birim gibi NFT’ler de blockchain (blok zinciri) sisteminde yer alıyor. Tam olarak bir kripto para birimi olarak tanımlayamadığımız NFT’ler; projeler, oyunlar, sertifikalar ve güzel sanatlar gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor. NFT’yi daha iyi anlamak için Rona Redel’in tanımına bakmak daha yararlı olacaktır:

NFT aldığınızda kendini resim vb. sanat formları olarak ifade eden orijinal bir koda sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Gerçek hayatta nasıl ki açık arttırmalarda veya müzayedelerde para vererek sanat eseri sahibi olunabiliyorsa, dijital platformlarda da NFT’ler sayesinde aynı işlemi yapabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse yakın bir zamanda Beeple kullanıcı adlı bir grafik tasarımcı olan Mike Winkelmann 2007’den 2020’ye kadar yaptığı tüm çalışmalar arasından 5000 tanesini kolajlayarak bir jpeg eser oluşturdu ve bu eseri tam tamına 69,4 milyon dolara sattı. Bu satış bize gösteriyor ki NFT’ler de en az gerçek sanat eserleri kadar değerli ve eşsiz.Dijital Sanat Çılgınlığı: NFT

NFT’ler açık pazaryerlerinden alınıp satılabilirler. En geniş yelpazeye sahip pazarlar Opensea, Rarible, Mintable, ERC721 ve ERC1155’tir. Bunların yanında Axies, ENS names, CyrptoKittie ve Decentraland vb. de bulunuyor. Bu pazarların bazılarında işlem yapmak ücretliyken bazılarında ise ücretsiz. Mesela Rarible sitesinde bir eser satmak için siteye girişte para harcamanız gerekiyor fakat eserinizin sayısını ve alacağınız komisyonu siz belirliyorsunuz. Diğer yanda Mintable'da ise eserinizi koymak için ilk olarak ücret ödemeseniz bile daha sonrasında satılan eserden kesintiler yapılıyor. Ayrıca da eserinizden sadece bir tane koyabiliyor, komisyonu da siz belirleyemiyorsunuz. Yukarıda örnekleri bulunan bu gibi pazarlardan NFT satın alabilmeniz için tabi ki bir kripto para birimine ihtiyacınız var. Eserlerin değerleri arz ve talebe göre şekillenmekte olup aldığınız eserleri normal bir cüzdanda değil Trust Wallet’ta (blockchain cüzdanı) saklayabilirsiniz. 

İlerleyen zamanlarda NFT çılgınlığının daha da yayılacağı ve normal hayatımızda bulunan sanat eserleri kadar gündemde olacağı söyleniyor. Neden şimdiden biz de bu çılgınlığa katılmayalım?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.