Daha Yeşil Daha Temiz Bir Dünya - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

23 Ağustos, 2021

Daha Yeşil Daha Temiz Bir Dünya - TeknoCase

Yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine sebep olan çevre kirliliği günümüzde daha da artmaktadır. Farklı devletlerin geliştirdikleri farklı doğa dostu teknolojik ürünlerden birkaçını sizin için araştırdım. Hadi bakalım!

Daha Yeşil Daha Temiz Bir Dünya - TeknoCase

 

Japonya kıyılarında tetrapod denilen, denizyıldızı şeklinde dört ayaklı betondan yapılmış, kıyı şeridindeki önemli noktalardaki erozyonu önlenmek için çarpan dalgaların kuvvetini azaltan dalgakıranlar bulunmaktadır. Bu beton dalgakıranlar Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü tarafından değiştirilmiş, yerine taçyaprağı benzeri bıçaklar ile dönen deniz tabanından büyüyen çiçeklere benzeyen dalga enerjisi türbinleri yerleştirilmiştir.

Bunlar tetrapod gibi kıyı şeridinin korunmasına yardımcı olurken hem de dalgalardan enerji üretmeye yararlar.

Esnek gövdeye ve dalgaların darbesine dayanabilecek bıçaklara sahiptirler. Bu esneklik türbinlere temas edebilecek deniz canlısının ya da kuşların zarar görmesini de engellemektedir.

Türbinler seramikten yapılarak su geçirmesi engellenmiştir. Okyanus hareketinden üretilen elektrik gövde boyunca ilerleyip şebekeye bağlanan kablo aracılığıyla iletilecektir.

Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’de Profesör olan Tsumoru Shintake, bu yöntemle Japonya sahillerinin sadece %1'ini kullanarak yaklaşık 10 nükleer enerji santraline eşdeğer enerji üretebileceğini söyledi.

 

Daha Yeşil Daha Temiz Bir Dünya - TeknoCase

Doğada yok olması milyarlarca yılı bulan plastik atıklar, okyanuslar başta olmak üzere ciddi bir çevre kirliliği meydana getiriyor. Atıkların yeniden kullanımları için geliştirilen bir proje “Plastik Karışımlı Asfalt Yollar”.

Yeni Delhi ile Meerut arasında yer alan, bir kilometresi bir ton plastikten oluşan bu yol, Hindistan'da kimya profesörü olan Rajagopalan Vasudevan tarafından geliştirilmiş. Bu karayolun %10’luk kısmı yeniden dönüştürülen plastik atıklardan yapılmış. Yağmurdan etkilenmeyen ve ağır yüklere, yoğun trafiğe dayanabilen bu yol karışımsız geleneksel asfalt yollara göre daha dayanıklı bir yüzeye sahip. Böylece yolların ömrünün uzamasının yanı sıra plastik içeriğin yüzey esnekliğini arttırması sayesinde zamanla oluşan çukur sayısı da azalıyor.

Atıkların yeniden kullanımı ile elde edilecek kazanımların, ülke ekonomisine katkı sağlamasının yanında atıkların depolanma maliyetleri ve çevreye verdikleri zarar da azalmaktadır.

Bu proje başka ülkelerde de kullanılmaya başlanmıştır. MacRebur tarafından 2019’da İskoçya’da da plastik yol inşa edilmiştir. İngiltere de plastik yol yapılması ve teknolojilerin geliştirilmesi için ödenek ayırmıştır.

Devletler plastik yollar ile yol bakım masraflarını azaltarak, milyarlarca tonluk atıklara bir şans daha vermişlerdir.

 

Daha Yeşil Daha Temiz Bir Dünya - TeknoCase

Afrika’da 600 milyon kişinin elektriği bulunmamakta. Bu durum günlük işlerin, ihtiyaçların önemli bir bölümünü kısıtlamakta. Yemek yaparken bile doğal yöntemleri kullanmak zorunda kalan halkın büyük çoğunluğunun solunum sıkıntıları meydana geliyor. Bunun için de Afrika kıtasında elektrik üretimi artık zorunlu hale gelmiş durumda.

Yoğun güneş alan Kuzey Afrika ile Orta-Doğu’nun güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürme projesine Desertec adı veriliyor. Güneş panellerinden daha farklı olarak; solar termik santraller, güneş enerjisini önce ısıya, ardından buhara dönüştürüp türbinlerle elektrik üretiyor. Bu sayede güneşin olmadığı bulutlu havalarda veya gece karanlıkta da elektrik üretilmeye devam ediyor.

Güneş enerjisinin yenilenebilir bir enerji kaynağı olması ve diğer enerji kaynaklarına göre çok daha az çevre kirliliğine sebep olması da önem taşımakta.

Kenya’da kurulan bir dükkânda güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştüğü Desertec projesinin örneğini bulmak mümkün. Bu dükkânda internet, su arıtımı ve soğutuculara enerji sağlanıyor. Buradaki halk telefonlarını şarj etme ve yazıcıdan çıktı alma imkânına da sahip oluyor.

Projenin fikir sahibi olan Alman fizikçi Prof.Dr.Gerhard Knies proje ile Avrupa ülkelerine elektrik sağlamayı amaçlıyor. Elektrik faturalarını düşürmesi, santrallerin bakım maliyetlerinin az olması projenin sağlayacağı avantajlardan bazıları. Knies Kuzey Afrika'da istihdamın artacağını da söylüyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.