Cyborg Olamaya Ne Kadar Yakınız?

Bilim ve Teknoloji - 22 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Mart, 2021

Cyborg Olamaya Ne Kadar Yakınız?
Kredi: pixibay

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz Cyborgler günümüzde hala hayatımızın bir parçası değil ya da biz öyle biliyoruz. Bize çok uzak gelen bu teknoloji aslında gerçekten sandığımız kadar uzak mı? Cyborg dediğimiz şey tam olarak ne? Peki biz Cyborg olmaya ne kadar yakınız?

Cyborg, İngilizce Cybernetic Organism (Sibernetik Organizma) kelimelerinin kısaltmalarından oluşturulmuş. Makina ve insan birleşimi bir varlık olarak da tanımlanabilir. Günümüz teknolojisinin Cyborgleri hayata geçirmekte yetersiz kaldığını biliyoruz. Peki gerçekten öyle mi? 

Cyborg Olamaya Ne Kadar Yakınız?

Geçtiğimiz günlerde Clubhouse uygulamasındaki bir canlı yayında konuşan Elon Musk aslında hepimizin birer cyborg olduğunu iddia etti. Neuralink teknolojisiyle beynimize çip yerleştirmeye hazırlanan girişimci, teknolojik bir kimliğimizin olduğunu ve geliştirmekte oldukları çip teknolojisi ile bu iki kimliği birleştirmek istediğini söyledi. Geliştirilmesi konusunda çok fazla yol katedilen bu teknoloji hala insanlar üzerinde kullanılmaya hazır değil. 

Cyborg Olamaya Ne Kadar Yakınız? Neuralink henüz insanlar üzerinde kullanılmaya hazır çipler üretememiş olsa da İsveç'te çip teknolojisini kullanan insan sayısı 4 bini geçti. Deri altına enjekte edilen pirinç tanesi büyüklüğündeki bu çipler anahtar, kimlik ve kredi kartı yerine kullanılabiliyor. Bu yeni teknolojiye ayak uydurmak isteyen bazı demir yolu şirketleri bilet satışları için çip kullanmaya başladı bile. Günlük hayatı  kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıkan bu teknoloji geliştirilmeye devam ediyor. Öte yandan bu teknolojinin kullanımıyla ilgili tereddüt eden bir kesimin var olduğunu da unutmamak gerek. Uzmanlar çiplerin kişinin hareket profilini çıkartmak için kullanılabileceğeni söylüyor. Bu konudaki tereddütlerin ne kadar haklı olduğunu zamanla çok daha iyi anlayabileceğimize inanıyorum. 

Cyborg Olamaya Ne Kadar Yakınız?

Her ne kadar her ikisine de çip demiş olsak da aslında bu iki teknolojinin vaat ettikleri birbirinden farklı. İsveç'te kullanılan çipler kola enjekte edilmişken Neurolink çipleri beynimize yerleştirilmek için geliştiriliyor. Bu sebepten Neuralink çiplerinin gelecekteki normallerimizi değiştirmeyi başarabileceğini düşünüyorum. Örneğin, bilgisayar oyunlarını oynarken ihtiyaç duyacağımız tek şey beyin gücümüz olabilir ya da anılarımızı ve rüyalarımızı depolamayı vaat ettiğini düşünecek olursak rüyalarımızı veya çok sevdiğimiz anılarımızı başa sarıp izlemek gelecekteki aktivitelerimiz arasında yer alabilir. Dil öğrenmek kavramı yerini dil yüklemek gibi bir kavrama bırakabilir. Konuşmak için ağızımızı kullanmaya ihtiyacımız kalmayabilir. Tabi bunların hepsi şimdilik birer varsayım. Ama beynine çip takılmış bir maymunla bilgisayar oyunu oynadığını söyleyen bir girişimcinin bu varsayımları hayata geçirmekten ne kadar uzak olduğu da başka bir bilinmezlik. 

Cyborg Olamaya Ne Kadar Yakınız?

Belki gelecekte insan kadar olamasa da makinaların hayatımızın bir parçası olduğunu reddetmek doğru olmaz. Hatta telefonumuz gibi, bilgisayarlarımız gibi birçok makinanın eksikliğinde günlük işlerimizin aksayacağını söylemek hiç de yanlış olmaz. Bu açıdan bakacak olursak aslında makinalaşmaya başladık bile. Yani aslında hepimiz bir parça Cyborg olduk demek ne kadar yanlış olabilir ki?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.