Cruelty Free Nedir?

Yaşam Tarzı - 26 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Nisan, 2021

Cruelty Free Nedir?

Cruelty Free kullandığımız kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yapım aşamasında hayvanlar üzerinde deney yapılmadığı anlamına gelir. Son zamanlarda gündeme gelmiş olan bu kavram hakkında detaylar için içeriğime göz atabilirsiniz!

Son zamanlarda sosyal medyada yayınlanan ve bu konuya dikkat çeken animasyon “Save Ralph” ile çoğu kişi Cruelty Free’nin ne olduğunu merak etmeye başladı. Cruelty Free kullandığımız kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yapım aşamasında hayvanlar üzerinde deney yapılmadığı anlamına gelir. Maalesef bazı kişiler hayvan deneylerinin sadece kadın bakım malzemelerinde yapıldığını sanıyor. Ancak hayvan deneyleri şampuan, deodorant, diş macunu, deterjan gibi günlük hayatımızda her kesimin kullandığı ürünlerde de yapılabiliyor. Peki bir ürünün Cruelty Free olduğunu nasıl anlarız? Ürünlerin üzerinde aşağıdaki semboller varsa o ürünün Cruelty Free olduğunu anlayabiliriz.

Cruelty Free Nedir?

Eğer üzerinde bu simgeler yoksa ve emin olamıyorsak çeşitli uygulamalarla ürün barkodunu okutarak o ürün için hayvanların işkenceye maruz kalıp kalmadığını anlayabiliriz. İlk başta çok uğraştırıcı gibi görünse bile keyfi yere kullandığımız ürünler için hayvanların işkence gördüğünü düşündüğünüzde aslında o kadarda zor gelmeyecektir.

Uygulamayı indirmek için; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.margaretlillian.bunnyfree

Hayvanlar üzerinde deney yapmayan bazı markalar şöyle; ABC, Activex, Anastasia Bevelry Hills, Otacı, Benri, Flormar, H&M, Kalyon, Isana, Cabana Sun, Duru, Golden Rose, Garnier, Pastel, Procsin, The Balm, The Body Shop, Urban Care

Hayvanlar üzerinde deney yapan markalardan bazıları ise şöyle; Wet n Wild, Missha, Maybelline, Avon, Farmasi, Loreal, Pantene, Clear, Sephora, Nars, Revlon, Benefit, Axe, Calvin Klein, Dove, Head & Shoulders, Mac, Veet.

Bazı firmalar daha önce Cruelty Free sertifikası almış olsa bile Çin pazarına girmek için maalesef hayvanlar üzerinde deney yapıyorlar. Çin pazarına giren her ürün hayvanlar üzerinde deney yapmak zorunda. Eğer bir firmanın Çin piyasasında satışının olduğunu biliyorsanız o firmanın Cruelty Free olmadığını anlayabilirsiniz.

Alışkanlıklarımızdan vazgeçmek hepimize zor geliyor. Alışveriş yaparken çoğumuz iki kere düşünmek istemiyoruz ama bizim süreceğimiz bir ruj ve kullanacağımız bir tıraş köpüğü yüzünden binlerce hayvana işkence yapılmasını eminim hiçbirimiz istemeyiz. Bizler Cruelty Free markaları tercih ederek diğer markaları da buna teşvik edebiliriz. Umarım hayvanların da bizim gibi haklarının olduğunu anlayabiliriz. Sizde Cruelty Free hareketine destek olmak isterseniz #SaveRalph hashtag’ini kullanabilirsiniz.

Save Ralph animasyonunu izlemek için: https://youtu.be/G393z8s8nFY 

 

Sevgiyle kalın.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.