Cam Kanatlı Kelebekler

Bilim ve Teknoloji - 02 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ağustos, 2021

Cam Kanatlı Kelebekler

Evet yanlış duymadınız, cam kanatlı kelebekler var! Aslına bakarsanız camdan bir kanadı yok lakin şeffaf kanatlara sahip. Kanatlarına bakınca adeta cam gibiler. Peki bu kanatlara nasıl sahip oldular? Birlikte bakalım!

Doğrusunu söylemek gerekirse çoğumuz ilk defa böyle bir kelebek türünün var olduğunu şu an duyuyor ya da okuyor olabiliriz. Gerçekten bakıldığında bunun nasıl mümkün olduğunu insan merak etmeden geçemiyor. Eğer siz de benim gibi merak ettiyseniz buyurun yazımızın devamına. İyi okumalar.

Bu tür kelebeklerin kanatları "şeffaf kanatlar" olarak adlandırılmakta. Bu özel kanatlara sahip kelebekler Ithomiini (Cam kanatlı kelebeklerin genelini adlandırmak için konulan sınıflandırma) oymağı altında sınıflandırılmaktadır. Bazı taksonomistler (Canlıların sınıflandırılması ve bu sınıflandırmada kullanılan kural ve prensipleri koyanlar) tarafından, Ithomiinae olarak bir alt ailesinde sınıflandırılmaları gerektiği önerilen bu kelebekler, Orta Amerika'nın yağmur ormanlarında yaşamaktadırlar. Yani sizin anlayacağınız bu türü ülkemizde göremeyiz. Tabi yine de gözünüzü dört açın. Küresel bir çağda yaşıyoruz ve sınırların ortadan kalktığı bir ortamda büyüyor ve gelişiyoruz. İnsanlığın küreselleşmeyle birlikte birbirine bir şeyler sattığı gibi iyi veya kötü şeylerde bu sırada transfer ettiği doğrudur. Örneğin virüs gibi ya da yeni tür canlılar gibi. Kim bilir belki bizim iklimimizde de bu türden bir kelebekler olabilir.

Kelebekleri tanımladığımıza göre konuyu dağıtmadan bu şeffaf (cam) kanatların nasıl var olduğuna bakalım!

Cam Kanatlı Kelebekler

Kelebek kanatları ve böceklerin birçok dokusu, birbiri içine geçen küçük pullarla kaplı kitin adı verilen ince zarlı bir doğal tabakadan oluşmaktadır. Şeffaf kanatlı kelebekler ise ışığı bu pullar etrafında hareket ettirmenin, daha az yansıtmanın, dikey olarak döndürmenin veya onlardan direkt olarak kurtulmanın yollarını bulmuşlar gibi gözüküyor. Elbette burada, kendi istekleri ile bilinçli bir yol bulmaktan ziyade, avantajlı olanların genlerini aktarabildiği doğal seçilim filtresinden bahsetmekteyiz. Şeffaflık gibi özel bir güce sahip olmak, doğada oldukça sıra dışı bir kamuflaj anlamına gelmekte. Yani evet kısaca yine işin özü evrimde. Bir savunma mekanizması olarak bu canlıların kamuflaj olarak şeffaflaşmaları. Yani bukalemunlar gibi işi zor yoldan yapmıyorlar, zaten şeffaf oldukları için dünyanın en zor renklerinde dahi kamufle olabiliyorlar. Kanada, Hamilton'daki McMaster Üniversitesi'nden biyolog James Barnett, şeffaflığın kamuflajın doruk noktası olduğunu şöyle dile getiriyor: 

Şeffaf hayvanlar herhangi bir arka plana anında karışabilir. Yapması gerçekten zor. Işığın saçılmasını veya yansımasını en aza indirmek için tüm vücudunuzu değiştirmelisiniz.

Ayrıca kelebekler ile ilgili internette birçok muazzam belgeseller bulunmakta. Bir göz atmanızda fayda görmekle birlikte keyif alacağınızı da düşünüyorum.

Umarım yazımı okurken keyif almışsınızdır. Başka yazıda görüşmek dileğiyle!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.