Bizimkisi Bir Dyson Hikayesi: James Dyson - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Mayıs, 2021

Bizimkisi Bir Dyson Hikayesi: James Dyson - TeknoCase

Çoğumuzun hayalini kurduğu, şanslı olanlarımızınsa kavuştuğu Dyson'ın mucidini meraka etmiş miydiniz? Bu kadar gözde olan markanın mucidi fark yaratmayı bir hayat tarzı haline getirmiş olan James Dyson! Gelin Dyson'ın hikayesini ve o güzel ürünlerini yakından inceleyelim.

Ben dahil çoğumuz Dyson elektrikli süpürge ve saç şekillendiricilerin hayalini kuruyoruz. Şanslı olanlarımızsa zaten bunlara sahipler! Ama hiç merak etmişler midir bu kadar gözde markanın mucidi kim? Hayatımızı bu denli kolaylaştıran insan kim ve bunu nasıl yapıyor? 

 

Bizimkisi Bir Dyson Hikayesi: James Dyson - TeknoCase

O isim markaya kendi adını veren "şövalye" James Dyson. Şövalye diyorum çünkü iş hayatına sağladığı katkılardan ötürü İngiltere'de şövalyelik unvanına layık görülen bir isim olmayı başarmıştı James Dyson! Dyson'ı üne kavuşturan ilk icadı torbasız elektrikli süpürgeler oldu. Geleneksel elektrikli süpürgelerin tozla dolan torbalarından ve zamanla azalan emiş güçlerinden o denli nefret ediyordu ki bu nefret onu büyük bir buluşa doğru sürükledi. Bu buluşla da kalmayan Dyson pervanesiz bir vantilatör bile icat etti.

 Aslında biraz daha geriye gidecek olursak; 1947 yılında İngiltere'de doğan James Dyson, mobilya tasarımcılığı ve iç tasarım okuyarak bu yola girmişti. Henüz bu bölümden mezun olmamışken yüksek hızda çıkartma gemisi Sea Truck'ı tasarladı ve daha sonra da çimleri ezmeyen bir el arabası icat etti. Farklı makineler üzerine odaklanan Dyson sıranın torbasız elektrikli süpürgelere geldiğini anlamıştı. Ancak bu sanıldığı kadar kolay olmadı. Çünkü makine 5 yıl süren çalışma ile tam 5127 denemeden sonra tam anlamıyla ortaya çıkmıştı. 

 

 

Bizimkisi Bir Dyson Hikayesi: James Dyson - TeknoCase

 

Hayal kırıklığı ile beslendiyseniz ve uygulanabilir bir çözüme doğru ilerlediğinizi gördüyseniz, tüm zorluklara rağmen ısrar edin. Terslikler ve engeller elbet olacaktır. Fakat bunlar olmadan başarılı olmayı öğrenemezsiniz.

 

Buluş sonrasında İngiltere’de beklenen ilgi görülmemesi nedeniyle Dyson buluşun patentini Japon firmasına lisansladı ve bu sayede buluş Japonya’da oldukça ilgi çekici bir hale geldi.

İlerleyen yıllarda Dyson tabii ki vazgeçmedi ve kendi adını taşıyan yeni bir model üretmek için çalışmalara başladı. 1993 yılına geldiğimizde kendi fabrikasını açtı ve sigara dumanı ve ince partikülleri emebilen Dyson Root Cyclone Sistemi olarak adlandırdığı teknoloji ile bir cihaz geliştirdi. Böyle Dyson’ın en büyük nefreti olan toz torbalarının yerini siklon odacıkları almış oldu. Bu buluştan sonra Dyson Root Cyclone Batı Avrupa’nın gözde süpürgeleri arasına girmeyi başarmıştı. 

 

 

Bizimkisi Bir Dyson Hikayesi: James Dyson - TeknoCase

Bugün baktığımızda bu ünün hala devam ettiğini görebiliyoruz. Kendisine inanıp, uzun denemeler, başarısızlıklar, hayal kırıklıklarından dolayı vazgeçmeyip daima ilerleyen James Dyson bugün en ünlü mucitlerden biri. James Dyson mucitlerinin ve hayallerinin bitmediğini, ev işlerinde kolaylık sağlayacak bir robot üretmek istediğini de söylüyor! Şirketini yenilikçilik üzerine inşa eden bir mucitten başka bir şey de beklenemezdi! :) 

Bakalım ilerleyen zamanlarda Dyson robotları evlerimize misafir olabilecek mi? 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.