Bilgisayar Kadın: Katherine Johnson

Bilim ve Teknoloji - 26 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Nisan, 2021

Bilgisayar Kadın: Katherine Johnson

Sizlere bu yazımda NASA' nın bilgisayar kadın olarak nitelendirdiği ünlü matematikçi Katherine Johnson'dan bahsedeceğim. Kendisini sayılara hayran olarak tanımlayan Johnson, matematik bilgisini bilgisayar bilimiyle birleştirince ortaya gerçeğe çok yakın sonuçlar çıkarmasıyla biliniyor.

Bilgisayar Kadın: Katherine Johnson

1918  yılında Amerika'nın West Virginia eyaletinde dünyaya gelen Johnson, kendini  "sayılara hayranlık duyan bir matematik araştırmacısı'' olarak nitelendiriyor. Sayılara olan hayranlığı 10 yaşında başlayan Johnson aynı yaşta liseye başladı. Kızındaki potansiyeli fark eden  ve daha iyi bir eğitim almasını isteyen babası West Virginia'ya taşındı. Babasının yüzünü kara çıkarmayan Katherine 14 yaşında liseden, 18 yaşında ise üniversiteden mezun oldu. 

1953 yılında Amerika'da NASA'dan önce faaliyet gösteren NACA'da çalışmaya başladı. NACA, rüzgar tüneli testlerinin sonuçlarını ölçmek ve hesaplamak için kadınları işe almaya başladı. Burada çalışan kadınlar, bugün bilinen bilgisayarların yaptığı işleri yapıyorlardı. Johnson aynı zamanda uzaya ilk giden astronot olan Alan Shepard'ın uzay mekiğinin yörüngesini hesaplayarak başarılarına başarı kattı. Astronot John Glenn uzaya gideceği dönemde birçok hesaplama yapılmış olmasına rağmen bu hesaplamaların Johnson tarafından kontrol edilmesini istedi.1986 yılına kadar NASA'da çalışan Johnson matematik yeteneklerini bilgisayar yetenekleri ile birleştirdi. Başarılarla dolu bir hayat geçiren Johnson çok sayıda fahri doktora alma şansı buldu. 1967 yılında Apollo tarafından, Ay'ın etrafında dönen 5 uzay aracına ilişkin navigasyon alanında yaptığı çalışmalar sayesinde NASA Lunar Orbiter uzay aracı ve operasyon ekibi ödülünü aldı. 2015 yılında o dönem ABD başkanlığı yapan Barack Obama'nın  elinden en yüksek vatandaşlık ödülü olan "Başkanlık Özgürlük Madalyası"nı aldı.

Bilgisayar Kadın: Katherine Johnson

26 Ağustos’ta doğması sebebiyle daha önemli  ve anlamlı bir yere sahip olan Johnson Kadınların eşitlik gününde 26 Ağustos'da yapılmasından dolayı, kadınların da bilimde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu vurgulamaktadır. Johnson, özellikle izlemediyseniz Hidden Figures ( Gizli Sayılar ) filminin ilham kaynağı olmuştur.

Bilgisayar Kadın: Katherine Johnson

24 Şubat 2020'de hayata veda eden Katherine Johnson bilim dünyasına kattıkları, ırkçılığı engellemeye çalışması ve kadınlara verdiği destekle özellikle NASA' ya ve şu anki uzay araştırmalarına katkılarıyla hepimizin ufkunu açan biri oldu. Yazımı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çok önemli bir sözüyle bitirmek istiyorum. 

Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.

Daha yaşanabilir, bilim, başarı, huzur ve barış dolu bir dünya dileğiyle. Sonraki yazılarda görüşmek üzere! :) 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.