Bağırarak Yangın Söndürülür Mü?: Orman Yangınlarını Seste Boğun

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

Bağırarak Yangın Söndürülür Mü?: Orman Yangınlarını Seste Boğun

Genç iki üniversite öğrencisi tarafından oluşturulan bir cihaz sayesinde yangınlar ses frekansları ile söndürülebilir. Bu inovasyon geliştirilirse yangınlara daha kolay müdahale edilebilir. Gelin bu cihaza biraz yakından bakalım!

Yangınlar… Maalesef ki son zamanlarda en çok duyduğumuz haberler arasında yangınlar yer alıyor. Küçük bir alandan başlayarak kolayca yayılan bu yangınları kontrol altına almak gerçekten zor olabiliyor.

Doğanın daha az zarar ile yangınlardan kurtulması için pek çok çalışma yapılmaktadır. Fakat tam anlamıyla kısa süre içinde kontrol altına almak mümkün olamayabiliyor. Bugüne kadar da yangın söndürme tekniklerine dair pek çok şey duymuş olabilirsiniz.

Şimdi size yangını ses ile söndürebilirsiniz desem ne düşünürsünüz? ‘'Hepimiz bağırsak yangın söner mi?’' şeklinde bir şeyden bahsetmiyoruz tabii ki. Yenilik, teknoloji ve araştırma kavramları birleşiyor ve ses yangın söndürücü haline gelebiliyor. Ses basınç dalgalarından oluştuğundan dolayı bir yangını çevreleyen havayı değiştirmek için kullanılabilir. Sesin yangın bölgesine geçiş yapan oksijeni keserek yangını sonlandırabileceği ortaya çıkmıştır.

George Mason Üniversitesi mühendislik bölümlerinden mezun olan Seth Robertson ve Viet Tran, alternatif yangın söndürme yöntemlerini araştırmaya başladılar. Yaptıkları araştırma boyunca ses dalgalarını kullanarak yangının nasıl etkili bir biçimde söndürülebileceğini test ettiler. Bu süreçte ses dalgası üreten bir makine ortaya çıkardılar. ‘'Dalga Söndürücü’' olarak adlandırdıkları bu sinyal jeneratörü ile başarıya ulaştılar. Bu cihaz popüler hale gelirse itfaiyeciler yangına ses ile müdahale edebilirler. Bu durum basınçlı su püskürtmekten daha etkili olabilir. Yangını daha fazla çevreye zarar vermeden kısa sürede söndürebilmek hem insanlık hem de doğa için çok önemlidir.

İki genç, yaptıkları bir röportajda ürettikleri frekansı yıkıcı olacak şekilde eşleştirdiklerini belirterek bunun başarılı bir yol olduğunu vurguladılar. Söndürücünün ardındaki prensip ise basit. Ses dalgaları, gittikleri ortamda titreşimlere neden olan mekanik basınç dalgaları olduklarından, hem yanan malzemeyi hem de onu çevreleyen oksijeni manipüle etme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyorlar.

Başlangıçta yüksek frekansların daha etkili olacağını düşünen Robertson ve Tran, yaptıkları deneyler sonucunda düşük frekansta bas seslerin çok etkili olduğunu farkettiler.

Aslında bu projeyi aldıkları dersi geçebilmek amacıyla düşünmeye başlayan başarılı gençler, dersi geçmekle kalmayıp dünya çapında adlarını duyurdular.

Teknolojinin gelişmesi ve bu alanda daha fazla çalışma yapılması halinde yangınları daha kolay kontrol altına alabilmemiz mümkün. Belki de doğru frekansı sağlayabilecek dronlar sayesinde bu konuda ciddi gelişmeler sağlanabilir.

Teknoloji gelişirse dünya gelişir.  

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.