Arılar ve İnsanlık

Bilim ve Teknoloji - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

24 Mayıs, 2021

Arılar ve İnsanlık
Kredi: Adobe Stock

İnsanlığın yaşamını devam ettirebilmesi için birçok etken vardır. Bunlardan en önemlisi ise arılardır. Peki arılar birden yok olursa ne olur? Arıların yok olmasıyla dünyadaki yaşamın 4 yılda son bulması arasında nasıl bir bağlantı olduğunu gelin hep birlikte inceleyelim.

Gezegenimizdeki ekosistemimizin canlılığını ve devamlılığını sağlayan en önemli canlıların arılar olduğunu, insanlığın son bulmaması için arıların önemli bir rol oynadığını biliyor muydunuz? Bİzler onları daha çok çalışkanlıklarıyla ve ürettikleri bozulmayan tek gıda özelliğine sahip olan enfes ballarıyla biliriz. Fakat onların çok daha büyük görevleri var ekosistemimizde.

Avusturalya Bilim Akademisi tarafından yapılan ve desteklenen araştırmalar neticesinde insanlığın devamlılığı için bal arılarına önemli bir yer verilmiştir ve arıların yok oluşuyla insanlık büyük bir gıda kriziyle karşı karşıya kalacaktır.

Hatta Nobel Ödüllü ünlü fizikçi Albert Einstein'ın şu sözü de bu durum için uyarıcı niteliktedir: "Arılar olmazsa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir. Arılar döllenmezse; tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz." 

Arıların korunması demek aynı zamanda biyoçeşitliliğin de korunması demek. Arılar tehdit altında ve besin üretiminde sürdürülebilir tarım çalışmaları ile arıların üzerindeki bu tehlike azaltılabilir. 

Arılar bir anda yok olsaydı ne olurdu?

1. yıl

Mevsimlik bitkiler doğal yollarla çoğalamayacağından fiyatları yüksek oranda artacak, otçul hayvanlar tüketecek besin bulamadıklarından ölümler meydana gelecek ve etçil hayvanlar da bundan etkilenerek telef olmaya başlayacaklar. Besin zinciri ilk çatlaklarını vermiş, ekolojik denge bozulmaya başlamış olacak. 

2. yıl

Tarım ve gıda sektörü büyük patlak verecek, insan gücüyle üretilen gıdalar bir yerden sonra yetmemeye başlayacak. Tüm dünyada açlık olağanüstü boyutlara ulaşacak ve bunun sonucunda da hastalıklar çoğalacak, dünya nüfusunun çok büyük bir kısmı hayata veda edecek. 

3. yıl

Büyük olasılıkla dünyamız üzerinde en ufak bir bitki örtüsüne dahi rastlanılmayacak ve kuraklaşma sonucu çölleşmiş bir dünyamız olacak. Birçok canlı türünün nesli son bulacak, ekosistem geri dönülemez bir hal alacak.

4. yıl

Geriye kalan bir avuç insan da kaynak yokluğundan yok olacak ve insanlık son bulmuş olacak...

Arıların yok oluşuyla ilgili endişelenen bazı bilim adamları bu durumun gerçekleşme ihtimaline karşı çalışmalara başlamış, minik robot arılar geliştirmeye başlamıştır. "RoboBee" adı verilen bu robot arıların gerçek arıları taklit ederek onların görevlerini yerine getirmeleri amaçlanıyor.

Peki biz arılar ve ekosistemimizin sürdürülebilirliği için neler yapabiliriz?

  • Organik tarıma yönelmeliyiz.
  • Böcek ilacı kullanımını azaltmalıyız.
  • Park, bahçe gibi alanlara ve saksılara arı dostu bitkiler ekebiliriz. 
  • Bizden sonraki nesillere doğa ve hayvan sevgisini aşılayarak bilinçli bireyler yetişmesini sağlayabiliriz.

"Doğayla savaş içindeyiz, eğer kazanırsak kaybedeceğiz."

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.