Apollo 11'in Tarihi Başarısı

Bilim ve Teknoloji - 22 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

22 Şubat, 2021

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

İnsanlığın en büyük başarılarından olan ve dünyadaki iki bloğu rekabete sürükleyen uzay programının hikayesini sizler için derledim. Bu hikayeyi öğrenmek isteyenler için işte Rusya ve Amerika'nın uzay rekabeti...

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

İnsanlığı Ay'a Götüren Konuşma...

Tarihler 12 Eylül 1962'yi gösterdiğinde John F. Kennedy, Houston'daki Rice Üniversitesi'nin stadyumunda yaptığı konuşmada Amerika'nın 1960'lar bitmeden Ay'a astronot gönderilmesinin Amerika'nın ulusal hedefi olduğunu söyler. Aslında bu konuşma Sovyet Rusya'nın uzaydaki girişimleriyle doğrudan orantılıdır. Sovyet Rusya'nın 4 Ekim 1957'de uzaya gönderdiği ''Sputnik 1'' uydusu Amerika üzerinde büyük bir korku ve endişe yaratmıştı, bunun ardından Amerika Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi (NASA) kuruldu. Sovyet Rusya 12 Nisan 1962'de uzaya kozmonot Yuri Gagarin'i göndererek Amerika'yı geride bırakmıştı bile.

 

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

Amerika Rekabeti Sona Erdirmek İçin Çalışmalara Başladı...

Sovyet Rusya'nın ataklarından sonra NASA , Apollo programı kapsamında Ay'a bir ekip göndermek için çalışmalara başladı. Bu çok uzun ve ölümcül kazalar yaşanan bir süreç olmuştu: Apollo 7, Apollo 8, Apollo 9... Bu fırlatmalarda Amerika her ne kadar kayıplar verse de, ne kadar başarısız olsa da uzay konusunda çok fazla deneyim kazanmıştı ve başarılar elde etmişti. Apollo 8'in Ay'ın yörüngesine girerek ulaştığı başarının ardından hedef Ay'a güvenli bir şekilde inip dünyaya geri dönmekti. Amerika, Soğuk Savaş dönemine rağmen pes etmiyor ve ulusal hedefine hızla ilerliyordu. Amaç savaşın yaşattığı umutsuzluk ve bitkinliği bir nebze de olsa bastırmak ve uzay rekabetini sona erdirmekti. Ve Apollo 11 ile beraber deneyimli bir ekip kuruldu, aralarında daha önce fırlatmalara katılmış Neil Armstrong ve yetenekli astronotlar vardı. Ekip 3 kişiden oluşuyordu diğer iki isim ise Edwin Buzz Aldrin ve Michael Collins'ti. 

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

Saturn V Roketi Ve Kalkış

Apollo 11, 16 Temmuz saat 13.32'de Florida, Meritt Adası, Kennedy Uzay Merkezin'den Saturn V tarafından başarılı bir şekilde kalktı. Ay'a gönderilen araç iki modülden oluşuyordu, Columbia birincisiydi onun görevi Ay'a iniş yapan Eagle modülünü görevden dönmesi için beklemekti. Bu modülde sadece bir astronot vardı. Michael Collins, Ay'a inen Eagle modülünü tek başına yörüngede bekliyordu. Neil Armstrong ve Edwin Buzz 20 Temmuz 1969 saat 20.17'de Ay'ın yüzeyine iniş yaptılar ve 21 Temmuz saat 02.56'da Neil Armstrong ''Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım!'' diyerek Ay'ın yüzeyine ayak bastı. 19 dakika sonra arkasından Edwin Buzz da ayak basmıştı artık. Ay'ın yüzeyinden örnekler alıp ve Amerika bayrağı dikip 21 saat 36 dakikalık bir keşiften sonra Ay'ın yüzeyinden ayrıldılar ve Amerika uzay rekabetini sonlandırmış oldu. Ardından günümüze kadar gelen dedikodular yayılmaya başladı.

 

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

Söylentiler Yayılıyor...

Apollo 11'in başarısında sonra birçok teori ve söylenti yayılmaya başladı, hatta kitap bile yayınlanmıştı insanlar. Bunların stüdyoda çekilmiş kurgu olduğunu düşünüyorlardı. Özellikle İngiltere, Amerika ve Rusya'da bu oranlar fazlaydı. Fakat bu söylentilere rağmen bilimsel ve fiziksel açıklamalar bu teorileri çürütmek için yeterliydi. Önce uzmanlar bilimsel açıklamalarla bu söylentileri çürütmeye başladı. Sonra 2009'da  Lunar Rezonans Aracı'ndan alınan görüntüler bu başarıya ışık tutmaya başladı. Ay'dan alınan görüntüler çok güçlüydü işte o görüntülerden biri:

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

Tüm bu görüntüleri sağlayan araç 10 yıllık hizmetinin ardından 2019'da görevini bitirdi.

Apollo 11'in Tarihi Başarısı

Lunar Rezonans Aracı (LRO)

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.