Ampul Aracılığıyla İnternete Bağlanmak: Nedir Bu Li-Fi?

Bilim ve Teknoloji - 25 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

25 Temmuz, 2022

Ampul Aracılığıyla İnternete Bağlanmak: Nedir Bu Li-Fi?

Hemen her şeyin sanal aleme taşındığı bu dönemde WiFi teknolojisinden daha hızlı bir teknolojiye ulaşmak mümkün mü? Li-Fi, WiFi teknolojisinin yerini alabilir mi? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Tüm bu soruların cevapları için tıklayın!

Günümüz teknoloji döneminde cihazlarımız artık çok daha akıllı ve çok daha hızlı. Artan kullanıcı sayısı ve internete erişim oranı, bağlanma hızının da artması ihtiyacını doğuruyor. Bundan yola çıkarak aydınlatma endüstrisi, Li-Fi teknolojisiyle "nesnelerin interneti" kavramını ortaya koydu. Açılımı light fidelity olan Li-Fi, görünen ışığı kullanarak kablosuz iletişim kuran ve veriyi ileten bir kablosuz ağ teknolojisidir. Li-Fi teknolojisini tam olarak anlamak için WiFi'ı anlamamız gerekir.

Li-Fi (Light Fidelity) Nedir? - Aydınlatma Portalı

WiFi, verileri iletmek için radyo frekansını kullanır. Bir erişim noktası tarafından sinyaller, belirli bir alana yayılır. Li-Fi teknolojisinde ise veriyi iletmek için radyo frekansı yerine görünür ışığı -ampullerimizden çıkan ışığı- kullanır. Bu sayede Li-Fi, WiFi' dan 100 kat daha güçlü ve daha hızlı veri aktarabilir. Bununla ilgili laboratuvarda yapılan testler mevcuttur. İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nde mobil iletişim profesörü olan Harald Haas konunun öncülerindendir. Haas, yıllardır verinin LED ampuller aracılığı ile aktarılabileceğini savundu ve Li-Fi sisteminin çalışan modelini yarattı. Ted konuşmalarından birinde gösterdiği Li-Fi prototiplerinin biri, LED ampul aracılığıyla, güneş pilinden dizüstü bilgisayara video aktarıyor. Haas, WiFi teknolojisi ile ilgili 'Radyo spekturumu yeterli değil, çok yoğun bir şekilde kullanılıyor, çok kalabalık. Bunu havaalanlarına ve otellere, insanların mobil internete erişmek istediği ve internetin korkunç derecede yavaş olduğu yerlerde görüyoruz. Böyle olacağını 12-15 yıl önce tahmin ettim ve dedim ki veriyi kablosuz olarak transfer etmenin daha iyi yolları nelerdir?' şeklinde açıklamalar yaptı. Yani Li-Fi teknolojisinde internet, LED ampullere takılan özel vericiler sayesinde ışık üzerinden kullanıcılara iletilicek.

Li-Fi Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar? | Longline Network

Kullanım Alanları ve Güvenlik

Li-Fi teknolojisi, temel olarak LED ışığın olduğu her yerde kullanılabilir. Güvenlik olarak ise, veri iletiminin devam etmesi ışık kaynağına bağlı olduğu için, ışık kapatıldığı zaman ve ışık, duvar vb. tarafından kesildiği zaman veri iletimi otomatik olarak kesilir, böylece bilgi akışı aynı ortamda saklanıp korunmuş olur.

Avantajları ve Dezavantajları

Li-Fi teknolojisinin en büyük avantajı, mevcut WiFi teknolojisine göre çok daha güçlü ve hızlı olmasıdır. 

WiFi teknolojisinin kullanılamadığı kırsal alanlarda, köylerde, özel alanlarda Li-Fi rahatlıkla kullanılabilir.

Veri iletim yolu sayesinde internet sadece belli alanlarda sınırlı kaldığı için hırsızlık vb. durumlardan korumuş olur.

WiFi teknolojisindeki gibi bağlantı kopmaları olmayacağı için verilerin güvenliği sağlanmış olur.

Dezavantajları ise: WiFi teknolojisinde duvar ötesi sinyal gönderilebilirken, Li-Fi teknolojisinde ışık engellendiği zaman iletişim kesilir.

Li-Fi'ın hava durumuna bağlı olarak sis gibi koşullarda, ışık engellendiğinde gücü azalabilir.Ampul Aracılığıyla İnternete Bağlanmak: Nedir Bu Li-Fi?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.