5G Teknolojisi ve Daha Fazlası

Bilim ve Teknoloji - 20 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

20 Eylül, 2021

5G Teknolojisi ve Daha Fazlası

Önce 2G, 3G, 4G derken şimdi ise karşımızda 5G teknolojisi bulunmakta. Peki 5G Nedir? Eski nesillerinden farklı olarak bizlere ne vaat ediyor? Diğerlerinden gerçekten farklı mı? Bu soruların cevabını yazımda. İyi okumalar!

Yazıya galiba 5G'nin ne olduğu ile başlamak daha doğru olur. Eğer tanımını doğru yaparsak bundan sonraki yazı akışında ne olduğu daha iyi anlaşılacaktır. 5G aslında eski nesilleri gibi (4G,3G vs.)  mobil bir telekomünikasyon hizmetidir. Bu hizmet veri aktarımına olanak sağlamaktadır. Örneğin 5G, 4G teknolojisinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayabilmektedir. Yani bu şu demek oluyor: 10 saatte indirdiğiniz bir oyunu veya diziler serisini 1 saate indirebilirsiniz. Tabi bu en basit ve düz tanımı. 

Dünyada 5G teknolojisinin önünü açmak adına Samsung ve Çin Mobil Araştırma Enstitüsü (CMRI) ile birlikte 5G prototip denemeleri yapmış ve bu denemeleri başarıyla tamamladıklarını bizlere geçen yıllarda duyurmuşlardı. Artık 5G birçok ülkede ve tabi ki ülkemizde pilot bölgelerde kullanıma sunulmaya başlandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ülkemizin 5G'yi aktif ve yaygın olarak ilk kullanan ülkeler kategorisine sokulacağının müjdesini de vermişti. Bugün ise bu teknolojinin yavaş yavaş da olsa yaygınlaştığını ve kullanım alanı bulduğunu görüyoruz. Gelelim bu teknolojinin etkilerine.

Hayatımızda Ne Değişecek?

5G veri aktarım teknolojisi ile birlikte akıllı şehirler, araçların interneti, neslerin interneti, geniş bant hızı, daha iyi videolu görüşme, daha gerçekçi VR (sanal gerçeklik) deneyimi, uzaktan ameliyat, otonom araçlar gibi heyecan verici birçok teknolojiyle tanışacağız. Bu teknolojilerin zaten hayatımızda şu an var olup sadece yaygınlaşamayan teknolojiler olduğu bilinmelidir. Çünkü bu teknolojilerin yaygınlık kazanması için belirli bir altyapıya sahip olunması gerekliliği vardır. Bu altyapı da tabi ki her yerden erişilebilir yüksek hızda ve düşük gecikmede internettir. İşte 5G bizlere şu anki teknolojimizi 10 kat ileriye götürmekten söz etmekte. 

Yukarıda dediğim teknolojilerden birini açmak gerekirse yazımız daha iyi anlaşılacaktır.

Uzaktan Cerrahi Müdahale

5G Teknolojisi ve Daha Fazlası

5G gecikmesiz bir internet altyapısı sağlayacak. Haber izlerken hepimiz görmüşüzdür. Sunucu, muhabire bir şey sorar ve muhabir 30 saniye sonra cevap verir. Görüntü nettir ama gecikmeli cevap verir. İşte görüntünün net olması internet hızıyla alakalı iken bu görüntünün geç iletilmesi internetin gecikme hızı ile alakalıdır. Buna "ping" deniyor. Ping ne kadar düşük olursa gecikme o kadar düşük olacaktır. Şu anki ping süreleriyle uzaktan müdahaleler de gerçek zamanlı yapılamamakta çünkü sizin yaptığınız işlemle karşı tarafa giden komut arasında milisaniyelerde olsa da fark bulunmakta ve bu da ameliyat gibi önemli bir işte hayati tehlike arz etmekte. Ancak 5G işte bu gecikmeyi de ortadan kaldıracak ve ne muhabirlerimiz gecikmeli cevap verecek ne de yaygınlaşırsa uzaktan cerrahi işlemler tehlike arz edecek. Bu sayede doktorlar bulundukları yerlerden başka ülkelerdeki hastalara robotlar aracılığıyla cerrahi müdahalede bulunabilecek.

Bir başka yazıda görüşene dek, sağlıkla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.