4 Adımda Unutkanlığı Unutuyoruz: Feynman Tekniği

Bilim ve Teknoloji - 11 Ekim, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

11 Ekim, 2021

4 Adımda Unutkanlığı Unutuyoruz: Feynman Tekniği

En sevdiğin kitabın içeriğini bir süre sonra unutuyor musun? Öğrendiğin bilgileri daha sonra hatırlamakta zorluk çekiyor musun? Bill Gates'in bile öğrendiklerini hiç unutmamak için başvurduğu Feynman tekniğine gelin yakından bakalım.

Herkesin öğrenme sürecinde tercih ettiği öğrenme yöntemi çeşitlilik gösterse de genelde pek çok kişinin belli bir süre geçtikten sonra unutma probleminden yakındığını görürüz. Bu yazımda size bu dünyanın görmüş olduğu en zeki fizik dehalarından biri olan Richard Feynman'ın çalışma tekniğinden bahsedeceğim. Doğru uygulandığında çalışma ve hatırlama veriminizi arttıracağından emin olabilirsiniz. Çalışma tekniğimizden bahsetmeden önce tanımayanlar için Feynman'dan bahsedelim.

Richard Feynman Kimdir?

4 Adımda Unutkanlığı Unutuyoruz: Feynman Tekniği

Richard Phillips Feynman 1918-1988 yılları arasında yaşamış, sadece  20. yüzyılın değil tüm zamanların en meşhur ve en önemli fizikçilerinden biridir. 1965'te Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen Feynman, özellikle kuantum elektrodinamiği alanındaki araştırmalarıyla tanınmıştır ve bu alandaki araştırmalar ona Nobel'i getirmiştir. Bazı dehalar gibi o da geç konuşanlar kervanının bir üyesidir ve ilk kelimesini 3 yaşında söylemiştir. 1979 yılında “Dünyanın en zeki insanı” seçilmiştir. Annesi bu haberi duyduğunda “Bizim Ritchie mi dünyanın en zeki insanı? O zaman Tanrı bizi korusun!” diyerek şaşkınlığını dile getirmiştir. 

4 Adımda Feynman Tekniği

1. Adım: Öğrenmek istediğin konuyu seç ve ona yoğunlaşmaya başla.

Kesin olarak ne bilebilirim ve bunu nasıl bilebilirim?

İlk adım olarak hangi konu üzerinde çalışmak istediğini kararlaştır ve bu konu hakkında bildiğin her şeyi anahtar kelimeler şeklinde kağıda yaz. Daha sonra konuyu incelemeye başla ve bu esnada aklına gelen kelimeleri yazmaya devam et. Böylece konuyu daha da derinlemesine incelemeye başlayacaksın.

2. Adım: Konuyu hiç bilmeyen hayali arkadaşına konuyu öğretiyormuş gibi yap.

Bir kuşun adını dünyanın tüm dillerinde bilebilirsiniz ancak işiniz bittiğinde kuş hakkında kesinlikle hiçbir şey bilmiyor olacaksınız. Sadece farklı yerlerdeki insanları ve kuşa ne dediklerini bileceksiniz. Bir şeyin adını bilmek ve bir şey bilmek arasındaki farkı çok erken öğrendim.

İkinci adımda daha önce çalıştığın konuyu hiç duymamış veya bu konu hakkında bilgisi olmayan hayali arkadaşına çalıştığın konuyu öğretiyormuş gibi hayal et. Tıpkı öğretmenlerin daha önce o konuyu hiç bilmeyen öğrencilerine anlatıyormuş gibi sen de olabildiğince basit, yalın ve anlaşılır kelimeler seçmelisin. Feynman'a göre çalıştığın konuyu ne kadar basit şekilde anlatabildiğin gerçekten anlamış olmanın bir ölçütüdür.

3. Adım: Eksiklerini gözden geçir.

Kendinizi kandırmamanız gerekmektedir ve kandırılması en kolay kişi sizsiniz.

Anlatımınız sırasında takıldığınız yerde notlarınıza tekrar dönün. Neden takıldığınızı ve zihninizdeki boşlukları iyi analiz edin ve bunları gidermek için çalışın. Daha sonra 2. adıma tekrar dönmeyi unutmayın.

4. Adım: Basitleştir ve analojiler kullan.

Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir.

Konuyu ilk öğrenirken hatırlanması güç akademik terimler kullanmak yerine basit kavramlardan ve analojilerden faydalanın. Böylece üzerinden uzun zaman geçse de aklınızda kaldığını göreceksiniz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.