3D Televizyonlar Neden Unutuldu? - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

08 Kasım, 2021

3D Televizyonlar Neden Unutuldu? - TeknoCase

Bir zamanlar adından sıkça söz ettiren ve insanları heyecanlandıran bir teknoloji olan 3D televizyonların kısa bir sürede unutulmasının sebeplerine gelin hep beraber bakalım.

Bundan 10 sene önce adından sıkça söz ettiren 3D teknolojisi, çoğu kişi tarafından geleceğin teknolojisi olarak adlandırılıyordu. Çoğumuzun evinde sırf 3D teknolojisi var diye satın aldığı bir televizyon olmuştur. Bilinçli olarak 3D televizyon almasak bile bir şekilde o zamanlar çıkan televizyonlara bu teknoloji entegre edilmişti. Yani bir zamanlar istemesek de evimizde 3D teknolojili televizyonlar vardı. Zamanında ben de 3D teknolojisi olan bir televizyon almıştım ve bu teknoloji beni çok heyecanlandırmıştı. Televizyonun yanında verilen 3D gözlükler çok havalı duruyordu. Tabi şöyle bir sıkıntı vardı: 3D destekleyecek içerikler neredeyse yok gibiydi. Ben de o zamanlar 3D destekleyen birkaç oyun oynama şansı bulmuştum. İlk başlarda 3 boyutlu bir şekilde oyun oynamak keyifli olsa da uzun bir süre 3D gözlüklerin takılı olması baş ağrılarına ve bir süre gözlerin bulanık görmesine sebep olmuştu. O zaman anlamıştım ki bu teknolojinin gözlüklü bir şekilde gelişmesi pek mümkün değildi. Günümüzde VR teknolojisi de aynı şekilde. VR gözlükleriyle sanal gerçeklik deneyimi yaşamak istiyorsanız her saat başı mola vermek zorunda hissediyorsunuz. Bu da izlediğiniz yapımları, oynadığınız oyunların habire bölünmesi demek. VR teknolojisi günümüzde gelişmekte olan bir teknoloji olsa da 3D teknolojisi gibi yakın bir zamanda farklı bir yapıya bürüneceğini tahmin ediyorum.

3D Televizyonlar Neden Unutuldu? - TeknoCase

Çoğu 3D televizyonlar aslında oldukça düşük bir görüntü kalitesi sunuyordu. Siz televizyonu alırken Full HD olarak alsanız dahi 3D bir içerik izlediğiniz zaman bu kalite neredeyse yarı yarıya düşüyordu. Tabi görüntü kalitesini hiç bozmadan veren televizyonlar ve gözlükler de vardı fakat bunlar çok ütopik fiyatlara satılıyordu.

3D televizyonların tutmamasının diğer sebebi de, 3D bir içerik izlemek için sağ ve sol göz için ayrı görüntülerin gösterilmesi gerekmesidir. Bu da 3D içerik üretmek isteyen kişilerin özel kameralar kullanması demek. Tabi maliyetler bununla da bitmiyor. Bir filmi 2 boyutlu olarak Blu-ray oynatıcısıyla daha ucuza izlemek mümkünken, 3 boyutlu izlemek için 3D destekli Blu-ray almanız gerekiyordu. Bu durum 3D teknolojisiyle bir şeyler üretmek isteyen ve bunları tüketmek isteyen kullanıcıları zor duruma soktu. Hem içerik üreticileri hem de tüketiciler 3D teknolojisinin maliyetli olduğunu anladıktan sonra bu teknoloji unutuldu gitti. Teknoloji firmaları da bu teknolojinin daha ucuz olması ve daha kompakt olması için bir adım atmamasıyla da bu teknoloji unutuldu gitti. Tabi her gelişen teknoloji büyük başarılar getirecek diye bir şey yok. Bugün olmasa da yarın farklı bir biçimde yine 3D televizyonları belki de farklı bir adla, farklı bir teknolojiyle göreceğimize eminim.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.