Varoluş Hikayesi: Gucci

Girişimcilik - 15 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

15 Mart, 2021

Varoluş Hikayesi: Gucci

Son zamanlarda adından mankenleriyle, değişik tasarımları ve ürünleriyle kendinden epey söz ettiren dünyaca ünlü marka olan Gucci'nin varoluş hikayesini daha önce okumuş muydunuz ? Gucci'nin kurucusu olan Guccio Gucci aslında kimdir?

 

Varoluş Hikayesi: Gucci

Dünyaca ünlü markalardan biri olan Gucci'nin kurucusu Guccio Gucci, deri eşyaları işlemedeki ustalığını, İngiliz asaletinin ince estetik duygusuyla birleştirerek bugünün vazgeçilmez markası olan Gucci'nin temellerini 1920'lerde atmıştır. Guccio'nun ilk yeteneği deri ürünlerindeki zanaatkarlığıydı. 1920'lerde binicilere deri çantalar satarak başladı ve teknoloji ilerledikçe atlı ulaşımların yerini atsız arabalar aldı bu da seyahetlerde kullanılan lüks valizlerle karşımıza çıkmış oldu. 

İlk mağazasını 1938'de Roma'da açan Guccio adını ünletmeyi çoktan başarmıştı. Amblemin prestijini bilen o dönemdeki herkes bu deri zanaatkarından bir parçaya sahip olabilmek için uğraşlar veriyorlardı.  Amblem, iki tür rivayete dayanmaktadır. Birincisi Guccio Gucci tarafından özel olarak tasarlandığı yönünde ikincisi ise Guccio Gucci öldükten sonra oğulları tarafından hazırlandığı yazılmaktadır. Herkesin aklındaki gibi iki G'nin birleşimi kurucunun isminin ve soy isminin ilk harfleriyle birleşmiştir. Fakat iç içe geçmiş iki G, bir ismin baş harfinden daha çok ihtişamı ve güveni temsil ediyordu. Kuruluşundan bu yana büyük imzalar atan Gucci 1980 yılında beklenmedik bir çöküş yaşadı. Gucci ailesinin skandal olayları her yerde konuşulur oldu fakat herkes o kadar farklı şeyler söyledi ki kimse gerçeği bir türlü öğrenemedi. 

Gucci'nin oğulları arasındaki çatışmalar ilerlemesine tabiki de engel olamadı. Gucci, lüks otomobil markalarıyla işbirliği yaparak işini daha da büyütmeyi amaçlıyordu. İstediği gibi de oldu. Ford gibi büyük otomobil şirketleriyle anlaşmalar yaptı. 1998 yılında Guccio Gucci'nin yapmış olduğu Genius Jeans 3.134 dolara satılarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi. 

Peki dünyaca ünlü olan Gucci hangi tasarımcılarla çalışıyor? Ünlü tasarımcılar Stella McCartney ve Alexander McQueen'i moda tasarım öğrencileri veyahut modayla ilgilenen kişiler birçok kez duymuştur. Gucci'de bu tasarımcılarla çalışmaktadır. Ayrıca 2015 yılında moda tasarımcısı olan Alessandro Michele yaratıcı yönetmenlik görevini üstlendi. Alessandro Michele'nin bu görevi alması sonucunda satışlarda %12'lik bir artış oldu. Gucci dünyaya hızla yayılmaya başlarken servetine servet katmaya devam etti.

Bir diğer konuya değinecek olursak günümüzde diğer moda evlerine göre farklı mankenlerle çalışan Gucci güzellik algısını yıkmaya çalıştıkları hakkında birçok söylentiler çıktı. Gucci'nin aksine dünyaca ünlü olan Victiro Secret, Chanel ve Versace gibi birçok marka moda sektöründe özellikle çok güzel ve estetik modellerle çalışmayı tercih ediyor. Hatta buna örnek verecek olursa Victoria Secret geçtiğimiz aylarda güzelliği ile büyüleyen bir model ile çalışmıştır. En son Armine Harutyunyan isimli 23 yaşındaki güzellik algısını yıkmaya çalışan modelle çalışan ve görenleri hayrete düşüren Gucci geçen haftalarda down sendromlu bir model yüzünü kullanmaya hazırlanıyordu.

BusinessWeek gazetesine göre 2006 yılında Gucci, dünya çapında 3.5 milyar dolar bir kar elde etti ve magazinin "En iyi 100 marka" listesinde 46. sıraya yerleşti. Bugün de dünyanın en çok satış yapan İtalyan markası olarak bilinmektedir. Dünya çapında şu an 425 mağazası bulunmakla birlikte tasarımlarını franchise (sözleşmeye dayalı pazarlama sistemi) ve elit mağazalar içerisinde de satmaya devam etmektedir. 

Varoluş Hikayesi: Gucci

Resim: Armine Harutyunyan

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.