Turşu: Sirkeyle mi Limonla mı? - Case101

Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

10 Mayıs, 2021

Turşu: Sirkeyle mi Limonla mı? - Case101

Adile Naşit’le Münir Özkul’un arasını bozan, suyunun sirkeyle mi yoksa limonla mı daha iyi yapılır sorusuna bir türlü cevap bulunamayan, bin bir farklı çeşidiyle sofralarımızı renklendiren yiyeceği turşu. Gelin yakından inceleyelim!

Adile Naşit’le Münir Özkul’un arasını bozan, suyunun sirkeyle mi yoksa limonla mı daha iyi yapılır sorusuna bir türlü cevap bulunamayan, bin bir farklı çeşidiyle sofralarımızı renklendiren yiyeceği turşu.

Meyve ve sebzelerin doğrudan ekşiltili ya da sirkeli suya atılarak yapılan son derece pratik bir yiyecektir. Tarihte yapılış amacı yiyecekleri uzun süre muhafaza etmektir. Geçmişte topraktan yapılan küplerin içine kurulumu yapılırken günümüz de ise bu tür toprak küplerin yerini plastik  ,cam kavanoz ve teneke kaplar almıştır.

Turşu: Sirkeyle mi Limonla mı? - Case101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ağız yakan ve  ekşi anlamına gelen turşu kelimesi dilimize farsçadan girmiştir.Geçmişi hakkın da birçok rivayet olan milattan önce 7 -10 bin yıllarına ait bulgular bulunan turşu bir çok milletin gözde yiyeceği olmuştur.

Meyve sebzelerden yapılan turşular vejetaryen ve vegan beslenenler içinde tüketilebilen bir yiyecek olmasının yanında son derece de sağlıklıdır. Mideyi dengeleyen, yararlı bakterileri arttırarak sindirime yardımcı olan turşu kuvvetli bir probiyotik deposudur. Bunun yanında içeriğinde yoğun miktarda tuz olmasından dolayı fazla tüketilmemeye dikkat edilmelidir.

Sirke mi? Limon mu?

Kimilerine göre limonla, kimilerine göre de sirkeyle kurulur denilse de bu sorunun net bir cevabı yoktur. Limonla yapılan turşuların daha çabuk tüketilmesi gerektiğinden büyük üretim yerlerinde sirkeyle kurulumu yapılır. Bilinen şudur ki sadece sirkeyle kurulan turşular olduğu gibi sadece limonla kurulan turşularda vardır. Bazı turşularda ise ne sirke ne de limon kullanılır.

Turşu: Sirkeyle mi Limonla mı? - Case101

 

Mutfak kültürümüzde çok farklı çeşitlerde turşular kuruluyor. Aklımıza gelen hemen her sebze ve meyvenin turşusu yapılabiliyor. Ancak turşu kurarken dikkat etmemiz gereken birkaç husus vardır. Klorlu musluk sularındansa temiz içme suyu tercih etmek, tuz içinse doğal kaya tuzlarından şaşmamak en doğrusu. Turşu yapımında kullanılan bazı meyve ve sebzeler şunlardır: Salatalık, lahana, yeşil domates, acur, kabak, fasulye, pancar; ayva, muz, nar, çilek, kavun...

Turşu: Sirkeyle mi Limonla mı? - Case101

Gelin şimdi de en çok tükettiğimiz salatalık(kornişon) turşusunun tarifine bakalım

MALZEMELER

  • 1 kilogram kornişon salatalık
  • 1 litre su 
  • 2,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 5 diş sarımsak
  • 1/2 demet dereotu
  • 10-15 adet nohut
  • 1 adet defne yaprağı

YAPIM AŞAMASI 

İlk olarak kornişon salatalıklar yıkayın ve suyunun süzülmesi için bekleyin. Sonrasında turşu için kullanacağınız suyu kaynatın ve soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelen suyun içine kaya tuzu, limon tuzu ve sirke ilave edin. Kavanozun en altına dereotlarının yarısını yerleştirin ve üstüne salatalıkları ilave edin. Daha sonra kabuğu soyulmuş sarımsakları ve nohutları ekleyin. Soğumaya bıraktığımız suyu kepçe yardımıyla yavaş yavaş ilave edin. En son yarısını kullandığımız defne yaprağının geri kalanını kavanozunuzun üstüne yerleştirin. Kapağı kapatmadan kalan dereotlarını da ekledikten sonra kapağı hafif aralık kalacak şekilde 1 saat bekletin. Hava kalmaması ve iyice mayalanması için, kavanozun kapağını kapatın ve 2-3 saat ters çevirerek bekletin.15-20 gün güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin. İşte turşumuz hazır, afiyet olsun.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.