Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101

Alışveriş - 26 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

26 Temmuz, 2021

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101
Kredi: Google görseller

Ülkemizde asırlardır uygulanmakta olan birçok bayram geleneği vardır. Türkiye'nin bayramları, Türk kültürünün en önemli ögelerindendir. Ne tür geleneklere sahip olduğumuza ve bunlardan bazılarının hikayesine gelin hep birlikte bakalım.

 Bayramlarımız dini ve milli bayramlar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Bu ayrıma rağmen tüm bayramlar milletimizin inançlarını, sevinçlerini ve ortak yönlerini temsil etmektedir ve herkes tarafından ortak bir kabul görmektedir. Yine ortak sevinçlerin ve mutlulukların paylaşıldığı bu günlerde herkesçe kabul görmüş birtakım geleneklere sahibiz. 

1) Zengin ve yöresel lezzetlerle donatılmış bayram kahvaltıları çok meşhurdur. Özellikle ramazan ve kurban bayramlarının ilk saatlerinde aileler güne sohbet dolu ve beraber olmanın sevincini yaşadıkları kahvaltılarla başlamaktadır. 

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101

2) Bir diğer önemli geleneğimiz büyükleri ziyaret etmektedir. Bayram günü yaklaştığında büyüklerinden uzakta yaşayan insanlar bu çok özel günlerde büyüklerini ziyaret ederler. Çocuklarını, torunlarını, akrabalarını misafir etmek büyüklerimiz için büyük bir anlam taşımaktadır. Bayramlar, onların özlemlerinin veya belki de yalnızlıklarının dinmesi için güzel fırsattır. Bu gelenek büyükler ile küçükler arasındaki saygı ve sevgi bağlarının korunması, aynı zamanda güçlenmesi açısından da çok önemlidir. 

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101

3) El öpme geleneği gerek doğu gerekse batı kültüründe hemen hemen aynı anlamı taşımaktadır. Bizim kültürümüzde yani Doğu ve müslüman toplumlarda Batı'dan farklı olarak büyüklerin eli öpülmektedir. Öpen kişi, daha sonra öptüğü eli alnına götürür. Yöreden yöreye değişmekle birlikte günlük hayatımızın da içinde yer alan bir gelenektir. Karşıdaki insana karşı duyulan saygının ve sevginin bir ifadesi olarak olarak yerleşen bir davranıştır. 

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101 

4) Bir de "kahke" geleneği vardır fakat bu tüm yöreler tarafından bilinen veya tüm ülke tarafından uygulanan bir gelenek değildir. Daha çok Gaziantep yöresine aittir. Kahke esasında su, yağ ve un ile yapılan kurabiyeye benzeyen bir yiyecektir. Kahke Ramazan bayramının arifesinde hazırlanır. Bayram günü geldiğinde çocuklara ve misafirlere bunlardan ikram edilmektedir. Hatta elinde torbalarla gezen çocuklar şeker yerine kahke ile de sevindirilmektedirler.

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101

5) Panayır ya da bayram yeri geleneği, bir kısmımızın çocukluktan hatırladığı yani unutulmaya yüz tutmuş bir gelenektir. Ülkenin her yerinde bayram günü panayır kurulmasa da büyük bir kısmında panayırlar yapılmaktaydı. Panayır; çeşitli gösterilerin ve güreş yarışlarının yapıldığı, pazarların kurulduğu, müziklerin çaldığı eğlencelerdi. Günümüzde gelenek yalnızca birkaç yörede uygulanmaktadır. Örneğin Kocaeli'nin Kandıra ilçesinin köylerinde ramazan ve kurban bayramlarında, insanlar köy meydanlarında toplanarak önce bayramlaşıp sonra eğlenmektedirler. 

6) Diğer bir geleneğimiz yakın zamanda geçmiş olan kurban kesmedir. Kurban kesmek bakıldığında dini yükümlülük olarak yerine getirilen bir gelenektir. Gerek insanlar arasında kurduğu ilişki gerekse kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerini sevindirme açısından büyük bir önem taşımaktadır. 

7) Diğer önemli ve maneviyat yüklü geleneğimiz ise arife ve bayram günlerinde mezarlıkları ziyarettir. İnsanlar kaybettiği sevdiklerini bu özel günlerde ziyaret ederek özlemlerini, dileklerini sunmaktadır. 

8) Bayramlarda çocuklar için en heyecan verici gelenek ise şeker toplama ve büyüklerinden harçlık almaktır. Aramızda bunu yapmayan yoktur diye düşünüyorum ki bir çoğumuzun gülümseten anıları vardır. 

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101

9) Atlamamamız gereken bir diğer geleneğimiz ise baklavadır. Bayramlarda baklava yemeyi sevmeyen var mı? Bu günlerde özellikle de misafirlere ikram için tepsi tepsi baklava yapılır ve bayram günlerinin vazgeçilmez tadıdır. 

Türkiye'de Bayram Kültürü Ve Meşhur Bayram Geleneklerimiz - Case101 

10) Sizlere bahsedeceğim son gelenek bayramlarda küslerin barışması veya barıştırılmasıdır. Ülkemizde bayramlar, küslerin barışması için güzel bir aracı rolü üstlenmektedir. Bu durum bayramların milli değerlerimizi korumada, barışı ve insanlar arası huzuru sağlamada ne kadar özel bir yeri olduğunu ortaya koymaktadır.

 

Başka içeriklerde buluşana dek, hoşça kalın!

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.