Türk Mutfağının Lezzetleri ve Tarihi - Case101

Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

10 Mayıs, 2021

Türk Mutfağının Lezzetleri ve Tarihi - Case101

Türk Mutfağının eşsiz lezzetlerini bilmeyen yoktur. Peki yemesi ayrı güzel, görünüşü ayrı güzel olan o harika lezzetlerimizin arkasında yatan hikayeleri? İşte bu yüzden enfes lezzetlerimizden birkaçını sizler için araştırdım ve çok ilginç hikayelerle karşılaştım. Eğer siz de meraklandıysanız yazımın devamını mutlaka okumalısınız!

 Türk Mutfağının lezzetlerini bilmeyen yoktur. Döner, pide, lahmacun, baklava... Hepsi dillere destan lezzetlerdir ve isimlerini duymak bile ağız sulandırır. Size "En sevdiğiniz yemek hangisidir?" diye sorsam muhtemelen çoğunuz bu soru üzerine uzun süre düşüneceksinizdir. Siz de haklısınız. Bu kadar zenginlik ve güzellik içerisinde karar vermek zor olsa gerek. Bazı şeylerin ortaya çıkışı ve gelişimi üzerinde tarihin etkisi büyüktür, tabii ki yemeklerin de. Çoğu yemeklerimizin tarihi Osmanlı Dönemi'ne hatta daha eski dönemlere bile dayanmaktadır. Ben de sizlere bu yazımda sevdiğimiz yemeklerin arka planında bulunan o ilgi çekici ve bazen tuhaf karşılanan hikayelerini, tarihini anlatacağım. Aman, okurken dikkat edin. Ağzınızın suyu akmasın. :)

 Menemen: Soğanlı mı Soğansız mı?

 Türk Mutfağının Lezzetleri ve Tarihi - Case101Türk Mutfağının Lezzetleri ve Tarihi - Case101
 

Menemen kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezidir. Özellikle taze domates, biber ve mis gibi organik yumurtayla yapıldıysa tadından hiç yenmez. Menemen güzel evet ama kime göre, nasıl ve neyle yapılırsa daha güzel? Kimi kesim menemenin soğanlı daha güzel olduğunu söylerken kimi kesim de soğansız daha güzel olduğunu söylüyor. Bazı kesimler menemeni yumurtalı daha çok severken bazıları yumurtasız seviyor. Yani anladığınız üzere menemen üzerine yapılan ufak çaplı tatlı atışmalar var.

 Peki bu menemene neden menemen demişler? İlk önce kimler bulmuş da yapmış bu güzel lezzeti?

Menemenin tarihine domatesle başlayalım. Domatesin Thomas Jefferson tarafından bulunduğu söylenmektedir. Ancak o zamanlar domates sarı renkliydi ve sarı renkli olmasından ötürü "Altın Elma" olarak bilinmekteydi. Domatesin renginin sarı olması zehirli olduğuna dair iddiaları ortaya çıkarmış ve halk domatesi yemeyi reddetmiştir. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesiyle gemilerle Avrupa'ya gönderilen domateslerin bizim topraklarımıza uğraması 1900'lü yılları bulmuştur. Osmanlı Dönemi'nde mutfaklarda domatesin olmamasının bu durumdan kaynaklandığı söylenmektedir. O zamanlarda domates, il olarak Adana ve bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır ve zamanla İzmir ve civarında da domates yetiştiriciliğine başlanmıştır. İzmir'de domates yetiştirilmesi haberi o zamanki kaynaklarda "Menemen'de İlk Mahsul" başlığı altında haber yapılmıştır.

 Domatesin yetiştirilme zamanı Osmanlı'nın son dönemlerine denk gelmiştir. Domatesin hakiki rengi sarı kabul edildiği için kırmızı renkler çürük olarak nitelendiriliyordu. Osmanlı'dan ziyade Cumhuriyet Dönemi yemeği olarak adlandırabileceğimiz bu yemek adını, İzmir'in Menemen İlçesinden almıştır.

 Cumhuriyetin ilk yılları Girit'ten Menemen'e göç eden Türkler, "Etli Domates" adını verdikleri yemekle tanışmışlar. Etli domatesi kendi kültürleri içerisine alan Giritli Türkler, otla yaptıkları yemeklerden yola çıkarak domatesli yumurta yemeğini ortaya çıkarmışlardır. Domatesli yumurtanın beğenilmesiyle yemek, "Menemenlilerin Yemeği" olarak tanıtılmaya başlanmıştır ancak zamanla ismi "Menemen" olarak kalmıştır.

İmam Bayıldı: İmam Neden Bayıldı?

 Türk Mutfağının Lezzetleri ve Tarihi - Case101

 İmam bayıldı yemeğini muhtemelen duymayan veya bilmeyen yoktur. Türk Mutfağındaki ünü kuşkusuz isminden gelmektedir. Çünkü bir yemeğin isminin imam bayıldı olması kulağa biraz komik ve tuhaf gelmektedir. Herkes muhtemelen "Neden imam bayıldı?" diye kendisine sormuştur. Gerçekten neden imam bayıldı?

 İmam bayıldı yemeğine yönelik 2 rivayet bulunmaktadır:

 İlk rivayete göre imamın karısı bu patlıcanlı yemeği yapmıştır ve imam da yemeği çok beğendiği için bayılmıştır. İmam yemeği beğendiği için mi bayıldı yoksa yemeğin içinde bir şey mi vardı orasını kimse bilmiyor. Ancak saçma ve biraz basitçe uydurulmuş bir hikaye gibi değil mi?

 Diğer bir rivayete göre ise o zamanlar savaş dönemine denk gelen ve halkın kıtlık çektiği bir zamanmış. Dönemin imamının kileri dopdolu olmasına rağmen malzemelerin kullanılmasına izin vermemektedir. İmamın karısı ise bu duruma isyan edip tek başına yemek yemek istemediğini söylüyor. İmamın karısı bir gün komşularını eve davet ediyor ve davetteki yemekleri evdeki malzemelerle yapıyor. Geri kalan yemekler ise komşulara pay edilerek verilmiş. Eve gelen imam kilerin boş olduğunu görünce baygınlık geçirmiş ve bu patlıcanlı yemeğin ismi "İmam Bayıldı" olmuş. 

Çiğ Köfte: Acılı mı Acısız mı?

Türk Mutfağının Lezzetleri ve Tarihi - Case101

 Çiğ köfte denildiğinde akla hemen çiğ etten yapıldığına yönelik düşünceler gelmektedir. Ancak etten yapıldığı gibi sadece bulgurdan da yapılmaktadır ve diyetisyenler diyet listelerinde çiğ köfteye yer vermektedir. Acılı seven olduğu kadar acısız seven de bulunmaktadır. Eğer hiç çiğ köfte yemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz onu söyleyeyim. Bir diğer tavsiyem de acılı yiyeceksiniz eğer bir kere daha düşünün. Çünkü çiğ köftenin acısı harbi acıdır.

 Bu kadar tavsiye verdikten sonra hadi bakalım çiğ köftenin hikayesine...

 Çiğ köftenin ana vatanı kabul edilen Adıyaman'da eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz.İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar veriyor ve halkına emir vererek krallıktaki bütün odunları ve yakacakları büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek yapmaya yetecek kadar bile yakacak parçası veya odun kalmamıştır ve ateş yakmak o zaman yasaklanmıştır. Çünkü yanacak tek ateş Hz.İbrahim içindir.

 Dağda avlandığı için bu yasaktan haberi olmayan avcı, bir geyik avlamıştır ancak eve geldiğinde ateş yakılmamasına yönelik emri duyunca geyiği pişirememiştir. Bunun üzerine avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır ve ince taşla döverek ezer. Baharat, bulgur katarak ezdiği eti bunlarla iyice yoğurur. Çiğ köftenin bu avcı sayesinde ortaya çıktığı ve çiğ etten yaptığı için "Çiğ Köfte" adını aldığına yönelik rivayet bulunmaktadır. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.